Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

Προτάσεις Ανδρουλάκη για την συζητούμενη τραπεζική ένωση στην ΕΕ


Με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Μίμης Ανδρουλάκης ζητά να πληροφορηθεί κατά πόσο είναι διατεθειμένος να φέρει στη Βουλή για συζήτηση το πλαίσιο και τους όρους της σχεδιαζόμενης "τραπεζικής ενοποίησης" καθώς και τις προτάσεις για την "Ευρωπαϊκή Εγγύηση
Καταθέσεων" και τους τρόπους χρηματοοικονομικής της κάλυψης, "έστω με προσαρμογή-όπως αναφέρει- στα ευρωπαϊκά δεδομένα της αμερικανικής FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) με ανάλογη αύξηση του ορίου εγγύησης (250.000 δολάρια στις ΗΠΑ) και έξι διακριτές κατ' άτομο δυνατότητες ασφαλιστικής εξασφάλισης των καταθέσεων (6×250,000=1,500,000 δολάρια)".

Στην ερώτησή του αυτή ο κ. Ανδρουλάκης ερωτά επίσης εάν θα υπάρξει σαφής διάκριση αποταμιευτικών και συνταξιοδοτικών λογαριασμών ανεξαρτήτως μεγέθους από τις κερδοσκοπικές επενδύσεις, όπως και εάν θα δοθούν πρόσθετες εγγυήσεις στις εξαιρετικές περιπτώσεις μετατροπής ανασφάλιστων "καταθέσεων - επενδύσεων" σε ειδικές μετοχές με καθορισμό "δαπέδου" στην ενδεχόμενη πτώση τους.

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο αυτής της ερώτησης αφορά στο κατά πόσο ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει τη μετεξέλιξη του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (EMF) με ανοιχτή γραμμή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,σε συνδυασμό με τη δυνατότητά της να δημιουργεί "νέο" χρήμα δεσμευμένο αποκλειστικά στην αγορά "αναπτυξιακών ομολόγων ειδικού σκοπού" για διαρθρωτικές επενδύσεις σε υποδομές - δίκτυα - καινοτομία και για την αναδιάρθρωση - ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών στα όρια του ελεγχόμενου ανεκτού πληθωρισμού, ώστε να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των πιστωτριών χωρών.


Πηγή iapopsi


Σχόλιο. Έχει σχέση η ερώτηση του βουλευτή με τον περίφημο τραπεζικό εννιαίο χώρο για τον οποίο τηρούν σιγήν ιχθύος τα ευαγή ιδρύματα των εγχώριων καναλιών ;
Και πόσο και από πότε θα πρέπει να ανησυχούν οι μικροκαταθέτες στην Ελλαδίτσα μας για το «κομπόδεμα» τους που έχει ακόμα πάνω του τον ιδρώτα και το μόχθο τους αλλά και την εντύπωση της…σιγουριάς ;Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου