Τρίτη, 30 Απριλίου 2013

Προσοχή! Μεγάλες απάτες μέσω internet και email !


Επανέρχεται αυτές τις μέρες στην επικαιρότητα το πρόβλημα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων μέσω email σε φορολογούμενους πολίτες, που αναφέρει ότι δικαιούνται επιστροφής φόρου και ζητάει τη συμπλήρωση φόρμας για αποστολή προσωπικών δεδομένων, προκειμένου να παραλάβουν το ποσό που δικαιούνται.
ΠΡΟΣΟΧΗ ! ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΗ !
Η συγκεκριμένη απάτη, κάνει εδώ και κάποια χρόνια επανελημένα την εμφάνιση της στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία, μαζεύοντας προσωπικά δεδομένα από τους παραλήπτες.
Συγκεκριμένα για τώρα, ανακοίνωση έβγαλε το ΕΠΑΜ Δυτικής Αττικής, που σας δίνομε παρακάτω.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΑΣ

Ειδικά όσοι κάνετε δήλωση μέσω Internet.
  Προσοχή στους χρήστες του Διαδικτύου, καθώς ενδέχεται αυτές τις ημέρες να φτάσει στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο μήνυμα-απάτη που φαίνεται πως προέρχεται από το Υπουργείο Οικονομικών.
Στο μήνυμα περιλαμβάνεται το λογότυπο του Υπουργείου, το δε κείμενο είναι στα Ελληνικά,
καθιστώντας το απατηλό μήνυμα αρκετά αληθοφανές.
Ειδικότερα, ο παραλήπτης ενημερώνεται ότι δικαιούται κάποιο ποσό ως επιστροφή φόρου και για να το παραλάβει άμεσα θα πρέπει να συμπληρώσει τα στοιχεία του στην ηλεκτρονική φόρμα που του δίδεται.

 Εκεί, ζητούνται τα προσωπικά δεδομένα του παραλήπτη (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ΑΦΜ, κ.α.),
στοιχεία πρόσβασης σε τραπεζικό λογαριασμό (όνομα χρήστη-userid και συνθηματικό-password),
 καθώς και όλα τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας.

Σε περίπτωση που λάβετε αυτό το μήνυμα (δείτε το παραπάνω αρχείο), ή αντίστοιχα μηνύματα από τράπεζες και άλλους οργανισμούς στα οποία σας ζητούν να συμπληρώσετε στοιχεία σας για να λάβετε κάποιο χρηματικό ποσό, σκεφθείτε:
·        Κανένας σοβαρός και αξιόπιστος οργανισμός ή εταιρεία δεν χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για τέτοιου είδους υποθέσεις.
·        Μην απαντάτε ποτέ σε τέτοιου είδους μηνύματα. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τα διαγράψετε και να ενημερώσετε την εταιρεία ή τον οργανισμό που εμφανίζεται ως αποστολέας για το περιστατικό.
·        Μην συμπληρώνετε διαδικτυακές φόρμες στο Διαδίκτυο χωρίς να έχετε διαβάσει κάποιο κείμενο (όροι χρήσης/ πολιτική απορρήτου) που να προσδιορίζει τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία που θα καταχωρίσετε.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΠΟΤΕ, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΠΟΤΕ, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΚΑΜΜΙΑ, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΚΑΜΜΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ, ΤΡΑΠΕΖΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΛΠ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΣΑς ΜΕΣΩ ΕΜΑΙL ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΣΑΣ ΝΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΕΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ‘Η ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ (ΠΧ. ΟΝΟΜΑΤΑ ΧΡΗΣΤΗ, ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ, PIN, ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ, WEB BAKNING, ΑΦΜ ΚΛΠ). ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΤΕ ΠΟΤΕ ΤΑ ΛΟΓΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ EMAILΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ Η ΟΧΙ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ!!! ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΝ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΞΕΓΕΛΑΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΑΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΜΕ ΜΗ ΝΟΜΙΜΟ ΤΡΟΠΟ.


Εν τω μεταξύ, συνεχίζει να χτυπά νέα θύματα και η γνωστή απάτη που κάνει την εμφάνιση της με το μπλοκάρισμα του υπολογιστή ζητώντας την καταβολή προστίμου 100 ευρώ προκειμένου να τον ξεμπλοκάρουν.
Όπως έχομε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο, πρόκειτα για ένα ransomware ένα είδος malware και όχι ιό, αλλά
cryptovirus γι αυτό και δεν ανιχνεύεται από τα antivirus που έχομε για προστασία.
Εγκαθίσταται στο system και μπλοκάρει την επιφάνεια εργασίας, γνωστό σαν ιός της Δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Παρουσιάζει ειδοποίηση από τη Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος Αττικής και κατηγορεί το χρήστη ότι παραβίασε το νόμο περί παιδικής πορνογραφίας και κτηνοβασίας.
Οδηγίες για την αφαίρεση του ransomware αναφέρονται στο άρθρο που είχαμε δημοσιεύσει.
Όμως, σε κάθε νέα έκδοση του ransomware που προχωρεί το κύκλωμα που το διασπείρει, δεν ξέρομε τι εντολές, τι ζημιά μπορεί να κάνει και κατά πόσο θα είναι αντιμετωπίσιμο με τα γνωστά μέσα. Ήδη, νεότερη έκδοση μπλοκάρει και την ασφαλή λειτουργία, δημιουργώντας πονοκεφάλους ακόμα και στους έμπειρους χρήστες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου