Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Με επιτυχία η ημερίδα « Μύθοι, Ουτοπίες, Πραγματικότητες: Διευρυμένα Σημεία » στη Δημοτ. Πινακοθήκη Χανίων

Με μεγάλη επιτυχία έγινε η ημερίδα
«Μύθοι, Ουτοπίες, Πραγματικότητες: Διευρυμένα Σημεία», που διοργάνωσαν στα πλαίσια του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2013 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων»,
η Περιφέρεια Κρήτης,

η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων,
ο Δήμος Χανίων,
η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων,
η “Lo and Behold”  και
το “Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον”
 στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, Χάληδων 98-102,
σήμερα Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013 στις 11.30 το πρωί και στις 20.30 το βράδυ.

« Μύθοι, Ουτοπίες, Πραγματικότητες:
Διευρυμένα Σημεία »

Με την επιμέλεια: Lo and Behold
Και το συντονισμό από τον: Γιώργο Παπαδάτο
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ
Στην Ημερίδα συμμετείχαν οι ακόλουθοι ομιλητές και παρουσίασαν τα αντίστοιχα θέματα:
11.30:  Κώστας Χριστόπουλος: «H εκκοσμίκευση στη Σύγχρονη Τέχνη»
12.30:  Θανάσης Μουτσόπουλος:  «Τέχνη και Παγκοσμιοποίηση»
20.30:  Γιώργος Γυπαράκης: «Το Έργο Τέχνης στο Δημόσιο Χώρο»
21.30:  Άρτεμις Ποταμιάνου: «Μεταξύ Καλλιτεχνικής και Επιμελιτικής Πρακτικής»

«Οι προσκεκλημένοι ομιλητές, 3 εικαστικοί και ένας θεωρητικός της τέχνης και επιμελητής, με έμμεση η άμεση αφετηρία, την προσωπική τους πρακτική ή έρευνα, παρουσίασαν 4 θεματικές εισηγήσεις ευρύτερου θεωρητικού χαρακτήρα. Οι ομιλίες, επί μέρους εξειδικευμένες σε διαφορετικές προβληματικές, διέπονται όλες από τον ίδια διάθεση διαπραγμάτευσης και προσδιορισμού της καλλιτεχνικής πρακτικής, των συνθηκών στις οποίες δημιουργείται το καλλιτεχνικό έργο και της εξέτασης των διευρυμένων μεθόδων και «εργαλείων» που απαιτεί ο ρόλος του καλλιτέχνη στη Σύγχρονη Τέχνη.
Ο Κώστας Χριστόπουλος (Εικαστικός) ανέλυσε  το σύμπτωμα της εκκοσμίκευσης στη σύγχρονη τέχνη, την ιδέα δηλαδή μιας τέχνης απαλλαγμένης από θρησκευτική αναφορά.
Ο  Θανάσης Μουτσόπουλος (Θεωρητικός της Τέχνης & Επιμελητής) παρουσίασε μια θεώρηση της παρούσας συνθήκης της σύγχρονης τέχνης σε ένα παγκοσμοποιημένο πολιτισμικό περιβάλλον».
Ο Γιώργος Γυπαράκης (Εικαστικός) αναφέρθηκε στις προβληματικές που προκύπτουν από τη σχέση του έργου σύγχρονης τέχνης με το δημόσιο χώρο.
Η Άρτεμις Ποταμιάνου (Εικαστικός & Επιμελήτρια) εξέτασε τα θέματα που προκύπτουν από την μετατόπιση μεταξύ καλλιτεχνικής και επιμελιτικής πρακτικής».

Συντονισμός της ημερίδας, ο Γιώργος Παπαδάτος.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων στεγάζεται στην καρδιά της Παλιάς Πόλης των Χανίων, στο τριώροφο κτίριο των καταστημάτων Μανούσου Κούνδουρου που οικοδομήθηκαν το 1910 στη μεσημβρινή τάφρο των ενετικών τειχών και είχαν προκαλέσει τότε πολλές συζητήσεις, αντιδράσεις και σχόλια λόγω της κατεδάφισης τμήματος του μεσαιωνικού τείχους.
Οι εργασίες επισκευής του κτιρίου ολοκληρώθηκαν το 2001 και η πινακοθήκη άρχισε να λειτουργεί το 2003. Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων έχει σαν κύριο στόχο της την ανάπτυξη της πολιτιστικής, καλλιτεχνικής και αισθητικής αγωγής των πολιτών μέσα από τις εικαστικές τέχνες και τις σχετικές με αυτές εκδηλώσεις, την προβολή του καλλιτεχνικού χαρακτήρα του έργου των Ελλήνων Δημιουργών, την επιστημονική έρευνα σε θέματα Ιστορίας της Τέχνης και τη διάσωση, τη συντήρηση και τη προβολή
των συλλογών της.

«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ»
Χάληδων 98-100
Χανιά
Δήμος Χανίων, Νομός Χανίων
Τ.Κ. 73002  Κρήτη
Τηλ.  28210 92294
E-mailarthania@otenet.gr
Website:  www.pinakothiki-chania.gr










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια αναγνωστών