Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2013

Έκθεση εικαστικών «Ο Γκρίζος Κύβος» απο το ΧΑΝΙaRT


Συμμετέχοντας στις δράσεις του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2013 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων»
η Περιφέρεια Κρήτης,
η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων,
η “ON Graphics” και
το “Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον”

παρουσιάζουν την ομαδική εικαστική έκθεση «Ο Γκρίζος Κύβος – The Grey Cube»
στην Αίθουσα  “ON Graphics”, Αγίας Κυριακής 29, Ταμπακαριά, Χαλέπα, Χανιά, Κρήτη,
την Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013 στις 20:30 το βράδυ.
Η έκθεση θα διαρκέσει από 1.8.2013 μέχρι 13.8.2013. Ανοικτά κάθε μέρα 19:00-22:00.
Είσοδος Ελεύθερη.

«Ο Γκρίζος Κύβος»
«The Grey Cube»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μαρία Κουμιανού & Ματίνα Χαραλάμπη

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013 στις 20:30
ΑΙΘΟΥΣΑ ΟΝ GRAPHICS
ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 29, ΤΑΜΠΑΚΑΡΙΑ, ΧΑΛΕΠΑ, ΧΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ:  1.8.2013 – 13.8.2013
ΑΝΟΙΚΤΑ: Κάθε μέρα 19:00-22:00

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Μαριλένα Αλιγιζάκη, Κατερίνα Ανδρουλάκη, Becky Cambell, GPO, Ελίνα Θεοδωροπούλου, Πάνος Κόμπης, Χαρά Κολαΐτη, Γιάννης Π. ΜαρκαντωνάκηςΕριφύλη Μίσσιου, Λαμπρινή Μποβιάτσου,  James Lane, Κωσταντίνος Πάτσιος, Άρτεμις Ποταμιάνου, Νικόλας Σταθόπουλος, Μαρία Φιλιππακοπούλου, Konstantin Fischer & Χριστίνα Φοίτου.

«H έκθεση «Ο Γκρίζος Κύβος» έχει στόχο να προκαλέσει ένα πρωτοπόρο συμβάν σύγχρονης τέχνης σε ένα ανήσυχο τόπο καλλιτεχνικών ζυμώσεων. Στην Αίθουσα «ΟΝ Graphics» οι συμμετέχοντες εικαστικοί καλούνται να δημιουργήσουν έργα με πειραματική διάθεση, χρησιμοποιώντας νέα μέσα (εγκαταστάσεις, video art, performances) ενσωματώνοντας το βιομηχανικό χώρο στο έργο τους και το αντίθετο. Σκοπός και πρόκληση είναι να "εξημερώσουν" το πρώην Βυρσοδεψείο, κόντρα στην τυπική και περιοριστική για ορισμένους καλλιτέχνες αισθητική των γκαλερί (White Cube) και την ευρύτερη εμπορική τέχνη του σήμερα που λόγω ύφεσης στενεύει ακόμα περισσότερο τα περιθώρια ελευθερίας έκφρασης των καλλιτεχνών».
Εικαστική Επιμέλεια: Μαρία Κουμιανού.
Επιμέλεια Κειμένων: Ματίνα Χαραλάμπη.

H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.
Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες - δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτηρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.
Σήμερα το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο.
Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις δυο παραλίες: την Παλαιόχωρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου