Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Το νέο μνημόνιο με καταιγίδα μέτρων άμεσης εφαρμογής

Τα μέτρα του νέου μνημονίου που είναι έτοιμο από την τρόικα και την Ε.Ε, στα τελευταία δημοσιεύματα που βλέπουν το φως της επικαιρότητας, μας κάνουν να διαπιστώνομε για ακόμη μια φορά, ότι το βαρέλι που κύλισαν στα πόδια μας, όχι μόνο πάτο δεν έχει, αλλά πρέπει διαρκώς να τρέχουμε μια κατηφόρα χωρίς προορισμό, με μια αντιπολίτευση κλακαδόρο που αρκείτε σε πολιτικά πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού σε μια ανύπαρκτη πια κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, προβλέπεται η διατήρηση του χαρατσιού και το 2014, καταιγίδα απωλήσεων, ιδιωτικοποιήσεις, πρόσβαση της εφορίας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών από τις αρχές Αυγούστου και σωρεία άλλων μέτρων διάσωσης όπως τα συγκεντρώσαμε παρακάτω.

Απομακρύνσεις υπαλλήλων
Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα καθοριστούν τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα αξιολογηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, που μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, το χρονικό όριο της κινητικότητας μειώνεται από τους 12 στους 8 μήνες και επιβεβαιώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων που θα μπουν φέτος σε κινητικότητα θα είναι 25.000, εκ των οποίων οι 12.500 μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Εξ αυτών, οι 4.000 θα πρέπει να απολυθούν μέσα στο 2013, ενώ οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο θα πρέπει να φτάσουν τις 15.000 μέχρι το τέλος του 2014.
Το νέο μνημόνιο προβλέπει και προσλήψεις. Ειδικότερα θα γίνεται μία πρόσληψη για κάθε υπάλληλο που αποχωρεί στο πλαίσιο πειθαρχικής δίωξης και για όσους αποχωρούν επειδή έληξε η οκτάμηνη περίοδος κινητικότητας.


Ιδιωτικοποιήσεις
Το μνημόνιο προβλέπει επίσης την πώληση σημαντικού ποσοστού μετοχών της Eurobank, σε ξένοστρατηγικό επενδυτή, το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2014.
Στο μνημόνιο αναφέρεται ακόμη ότι προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης είναι η επίσημη ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης της ΕΛΒΟ, των ΕΑΣ και της ΛΑΡΚΟ, που θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013 και η υιοθέτηση νομοθεσίας, που θα επιτρέπει την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δημοσίων φορέων προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, μέσω του προγράμματος εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ΕΥΔΑΠ θα εκδοθεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2013.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις μειώνονται φέτος στα 1,6 δισ. ευρώ. Το 2014 προβλέπεται να εισπραχθούν 2,7 δισ. ευρώ το 2015 3 δισ. ευρώ και το 2016 2,1 δισ. ευρώ.
Οι καθυστερήσεις θα επιχειρηθεί να καλυφθούν με επιτάχυνση των διαδικασιών αποκρατικοποίησης των λιμανιών, ενώ στόχος παραμένει η πώληση του ΟΠΑΠ και των Κρατικών Λαχείων, καθώς και πολλών ακινήτων.

Απελευθέρωση ΚΤΕΛ και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων
Με το νέο μνημόνιο η κυβέρνηση δεσμεύεται για περαιτέρω άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και υπηρεσιών. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει καταρτίσει λεπτομερή λίστα φαρμακευτικών προϊόντων, που θα πωλούνται εκτός φαρμακείων.
Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ψηφιστεί η νεά νομθεσία για την άρση "αγκυλώσεων" στην αγορά εμπορικών μισθώσεων.
Μέσα στον Αύγουστο προβλέπεται η απελευθέρωση των ΚΤΕΛ και μέχρι τον Οκτώβριο, η απελευθέρωση της αγοράς ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται ακόμη στην παροχή κινήτρων για επενδύσεις, με την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%. Οι μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από το 2014 έως το 2016.
  
Προς ιδιωτικοποίηση και το Ίδρυμα για την Ανάπτυξη
Λεπτομέρειες για το ίδρυμα που παρουσίασε ο κ. Β. Σόιμπλε στην Αθήνα περιέχει το κείμενο του Μνημονίου. Αναφέρει, μάλιστα, ότι πρέπει, 3 χρόνια μετά την ίδρυσή του, να... ιδιωτικοποιηθεί. Δηλαδή το Δημόσιο που θα μετέχει με 350 εκατ. ευρώ να έχει μειοψηφία.
Ορίζεται ότι το Ίδρυμα θα έχει ως στόχο τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων, την παροχή ιδίων κεφαλαίων, επενδυτικών κεφαλαίων και κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου. Θα χρηματοδοτεί έργα υποδομής.
Όρος τίθεται για χρηματοδοτήσεις να υπάρχει και συνεισφορά εμπορικής τράπεζας, καθώς και το ότι θα δανείζει σε όρους αγοράς. Δεν θα δέχεται καταθέσεις. Δεν θα δέχεται εισφορές κεφαλαίου ή άλλες μορφές χρηματοδότησης από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ανήκουν ή ελέγχονται από τον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένου του ΤΧΣ.
Το Ταμείο για την Ανάπτυξη θα έχει διεθνή παρουσία, ώστε να εξασφαλίζεται υψηλός βαθμός ανεξαρτησίας και θα έχει έδρα στο Λουξεμβούργο

Από το 2014 αρχίζουν οι πλειστηριασμοί
Τέλος στην προστασία από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μετά το 2013 δίνει το Μνημόνιο. Στο κείμενο η Ελλάδα δεσμεύεται ότι «δεν θα υπάρχει ανάγκη να επεκταθούν» χρονικά. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει ζητήσει (όπως αναφέρεται σε υποσημείωση του προσωρινού κειμένου του Μνημονίου) να μην υπάρξει στο τελικό κείμενο η αναφορά περί μη επέκτασης και η τρόικα να αρκεστεί στην προφορική δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα δώσει νέα παράταση...

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι στο τέλος Αυγούστου ξεκινά το νέο πρόγραμμα διευκόλυνσης νοικοκυριών. Ορίζεται, επίσης, ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2013 θα θεσπιστούν νέες παρεμβάσεις, που θα διευκρινίζουν όρους όπως «αποδεκτά έξοδα διαβίωσης» και «συνετοί δανειολήπτες», για να... καθοδηγήσουν το δικαστικό σώμα και τις τράπεζες και «με στόχο την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών».

«Περαιτέρω μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και για να ανακοπεί η άνοδος των μη εξυπηρετούμενων δανείων», αναφέρεται.

Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα
Στο κείμενο του επικυρωμένου Μνημονίου υπάρχουν και δεσμεύσεις για περαιτέρω άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και υπηρεσιών. Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει καταρτίσει λεπτομερή λίστα φαρμακευτικών προϊόντων που θα μπορούν να πωλούνται εκτός φαρμακείων. Επίσης, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ψηφιστεί η νέα νομοθεσία για την άρση «αγκυλώσεων» στην αγορά εμπορικών μισθώσεων. Μέσα στον Αύγουστο προβλέπεται και η απελευθέρωση των ΚΤΕΛ, ενώ θα προχωρήσει και η απελευθέρωση της αγοράς ακτοπλοϊκών εισιτηρίων (Οκτώβριος). Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα επιδοτούμενα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά δρομολόγια, με σκοπό να μειωθεί το κόστος των επιδοτούμενων γραμμών.

Πρίν...και Μετά τα νέα μέτρα.
Ολοφάνερη η ευτυχία στο πρόσωπο του πρώην απελπισμένου Έλληνα
Τι αλλάζει με τις αντικειμενικές αξίες
Οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων θα εξισωθούν με τις εμπορικές τιμές και μέχρι το τέλος του 2013 οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός μεσοπρόθεσμου πλάνου που θα περιλαμβάνει τις δράσεις που απαιτούνται: α) τον Ιανουάριο του 2015 θα διαμορφωθούν οι τιμές ζώνης προκειμένου να αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τις συνθήκες της αγοράς ακινήτων, β) τον Ιανουάριο του 2016 θα εναρμονισθούν οι αντικειμενικές αξίας των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς.

Η Εφορία αποκτά πρόσβαση σε τραπεζικού λογαριασμούς
Από τις αρχές Αυγούστου οι φορολογικές αρχές θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που σχετίζονται με τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων με στόχος να εντοπίζουν περιουσιακά στοιχεία των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου και να κυνηγούν φοροφυγάδες και όσους προσπαθούν να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα.

Κοινωνικά μέτρα για μακροχρόνια άνεργους
Στα κοινωνικά μέτρα του αναθεωρημένου Προγράμματος περιλαμβάνεται επίσης πρωτοβουλία για την παροχή δωρεάν πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης σε 100.000 μακροχρόνια ανέργους, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύεται να αυξήσει τους δικαιούχους, αλλά και τις παροχές που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη δράση. Σε πιλοτική φάση θα αρχίσει να εφαρμόζεται επίσης από το 2014 ένα νέο πρόγραμμα «άμεσης προτεραιότητας» για την παροχή «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος». Οι δικαιούχοι θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι δεν διαθέτουν άλλους πόρους και για την επιλογή των κριτηρίων χρησιμοποιείται η τεχνογνωσία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στόχος είναι το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» να εφαρμοστεί σε εθνική κλίμακα από το 2015.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της σύσκεψης έδωσε τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση όσον αφορά τις αλλαγές στο δημόσιο και την κινητικότητα.
Ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε την ανάγκη να υλοποιηθούν άμεσα οι δεσμεύσεις και να προχωρήσουν οι αλλαγές οι οποίες, όπως είπε, δεν θα πρέπει να είναι πλέον οριζόντιες.
«Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες πως οι αλλαγές αυτές γίνονται για το καλό του τόπου. Οι άξιοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν», τόνισε.

Εμείς, τι να πούμε…όταν οι πράξεις περισσεύουν, τα λόγια είναι περιττά.




Πηγή



apnet







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια αναγνωστών