Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Στο τραπέζι και πάλι τα εργασιακά

Σοκ προκαλεί η νέα έκθεση του ΔΝΤ (σ.σ. αφορά συνολικότερα την ευρωζώνη) που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, καθώς το Ταμείο ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάει από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του κόστους εργασίας, αλλά και πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας. 

Αυτό, μερικά μόλις 24ωρα πριν συνεδριάσει για να αποφασίσει τον εάν θα εκταμιεύσει τα 1,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα! Οπως έγινε γνωστό στο ειδικό κεφάλαιο που αφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα μέλη της ευρωζώνης, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει ως προτεραιότητα για την Ελλάδα τη βελτίωση της «ελαστικότητας» στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Αν και η έκθεση σημειώνει, ότι έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, όπως η μείωση των αποζημιώσεων για απόλυση, η μείωση του κατώτατου μισθού και οι αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το ΔΝΤ προχωρά ένα βήμα παραπέρα και ζητά:
τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. 

Υπενθυμίζεται ότι όταν το ΔΝΤ είχε βάλει το θέμα στο τραπέζι από τον Οκτώβριο του 2011, είχε προτείνει στην ελληνική πλευρά να αυξήσει κάποιους έμμεσους φόρους, προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες των ασφαλιστικών Ταμείων
τη λήψη πρόσθετων μέτρων για να μειωθεί το Μοναδιαίο Κόστος Εργασίας, επαναφέροντας ουσιαστικά στο τραπέζι τη συζήτηση που είχε ανοίξει πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν η Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μείωσης του κατώτερου μισθού, φέρνοντας ως παράδειγμα το τι συμβαίνει στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία ή στη Λετονία.






Πηγή iapopsi







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια αναγνωστών