Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Δυο νέοι ιοί απειλούν τους χρήστες του f/b


Ο ένας  ιός παρουσιάζει τους χρήστες του να έχουν κάνει like σε συνδέσμους με ακατάλληλο υλικό, πράγμα το οποίο ούτε οι ίδιοι δεν γνωρίζουν.
Το Facebook -με καθυστέρηση δύο ημερών- απέδωσε την ανάρτηση
φωτογραφιών σκληρού ροζ περιεχομένου και ακραίας βίας στους λογαριασμούς σε συντονισμένη επίθεση, όπως αναφέρει το xespao.gr

Τι μπορείτε να κάνετε:
-Όσοι έχετε τη νέα εμφάνιση του Facebook να το αφαιρέσετε πηγαίνοντας στα αριστερά του προφίλ σας, εκεί που λέει «Μου αρέσουν» και να πατήσετε το Χ δεξιά της ανάρτησης . Στο παράθυρο που θα σας βγει να επιλέξετε αναφορά/spam και να πατήσετε οκ για να αφαιρεθεί.
-Όσοι έχετε την παλιά εμφάνιση του facebook, πηγαίνετε κάτω από την φώτο εξωφύλλου σας, εκεί που λέει Αρχείο Δραστηριοτήτων. Από κει, στα αριστερά θα επιλέξετε «Μου αρέσουν» και θα βρείτε τον σύνδεσμο της επίμαχης πορνοανάρτησης. Θα πατήσετε το Χ στα δεξιά της ανάρτησης, αναφορά/spam και αφαίρεση.

Η δεύτερη περίπτωση, αφορά επίθεση μέσω του facebook, που έκαναν χάκερς μολύνοντας με ιό το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.

Τις τελευταίες ημέρες ένας νέος ιός κυκλοφορεί στο facebook και φαίνεται πως φθάνει σε μορφή μηνύματος στο inbox από τους φίλους μας και το οποίο γράφει ότι κάποιος ανεβάζει φωτογραφίες ή βίντεο και περιέχει ένα συνημμένο αρχείο της μορφής .rar
Οι χρήστες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην ανοίγουν αυτά τα αρχεία, καθώς παραμένει άγνωστο τι κακόβουλο λογισμικό περιέχουν. Μάλιστα, όταν κάποιος κάνει το λάθος και ανοίγει το μήνυμα, εκείνο στέλνεται αυτόματα στους φίλους του.
Όσοι χρήστες έχουν λάβει κάποιο περίεργο μήνυμα θα πρέπει να το σβήσουν αμέσως, ενώ όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό αυτό θα πρέπει να αλλάξουν τον κωδικό  πρόσβασής τους στο Facebook, να καθαρίσουν την προσωρινή μνήμη όλων των browsers του υπολογιστή τους (history, cookies, temporary files, κλπ) και να σιγουρευτούν ότι έχουν την ενημερωμένη έκδοση του antivirus τους.

Σε κάθε περίπτωση, πριν ρωτήσετε τον φίλο που υποτίθεται ότι έστειλε το μήνυμα, δεν θα πρέπει να ανοίγετε κανένα αρχείο με κατάληξη  rar.
Μόνο αν σας βεβαιώσει ότι είναι δικό του αρχείο που το συμπίεσε ο ίδιος σε
rar προκειμένου να το μεταφέρει στο μήνυμα.
Η επικινδυνότητα αυτών των αρχείων, εξαρτάται από το τι εντολές έχει δώσει ο κατασκευαστής τους στον πηγαίο κώδικα, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι επικίνδυνα για το σκληρό δίσκο και τα προσωπικά δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σ αυτόν.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια αναγνωστών