Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Εξαγριωμένη η Κρήτη με χημικά και Βενιζέλο, ετοιμάζεται για είσοδο στη βουλή.


Αλγεινή εντύπωση στους
φορείς της Κρήτης, παράλληλα με την επιστημονική κοινότητα, προκαλεί η
προκλητική στάση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου

Βενιζέλου, ο οποίος αναφορικά με την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο, αντί απαντήσεων και ενημέρωσης, μαλώνει εκείνους που τολμούν να αντιδράσουν και να βγουν στο δρόμο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.

«Δεν καταλαβαίνω ποιος τους ξεσηκώνει», είπε. 
Σαν να μιλάει για πρόβατα που πρέπει να οδηγούνται προκειμένου να διεκδικήσουν την ζωή και την ελευθερία τους, αλλά και το αναφαίρετο δικαίωμα τους να ζουν χωρίς τη χημική απειλή των εντολοδόχων του κυρίου αυτού και του σιναφιού του.
«Εμείς έχουμε έναν καθηγητή που θα είναι πάνω και το Cape Ray 
(καθηγητής τρεις φορές διορισμένος στον Οργανισμό για τα Χημικά) που θα παρακολουθεί τη διαδικασία και ο οποίος ενδιαφέρεται άλλη μία φορά για θέση στον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών, ενώ ένα υποβρύχιο θα βρίσκεται δίπλα το αμερικανικό».
Ο πανεπιστημιακός κόσμος της χώρας απ ότι διαπιστώνει το ρεπορτάζ, δεν τον γνωρίζει τον κύριο αυτό που μας λέει ο κ. Βενιζέλος.

  Και συνεχίζει ακάθεκτος τον κατήφορο της λιπαρής και κατάπτυστης χυδαιολογίας του...
«Τι πρόβλημα έχομε εμείς που δεν το έχουν η Ιταλία, η Μάλτα, η Σικελία, η Κύπρος», ρωτάει με μια ουρανομήκη αυθάδεια το ανδρείκελο των ανδρεικέλων.
Ας του πει κάποιος, αν και θα χάσει τα λόγια του, ότι αυτές οι χώρες δεν θα έχουν πρόβλημα, αλλά όλα τα προβλήματα, θα σωρευτούν στην Κρήτη, αρχής γεννωμένης από τη δυτική Κρήτη.
Κι αν αναρωτηθεί το γιατί, ας του θυμίσουν ότι από καταβολής κόσμου, πάντοτε οι άνεμοι και κατ επέκταση τα θαλάσσια ρεύματα στην περιοχή αυτή της Μεσογείου, πνέουν από Δύση προς Ανατολή και όχι αντίθετα.
Για όσους ζουν ειδικά στα Χανιά, γνωρίζουν ότι ο καιρός πάντα έρχεται από τη δύση.


Αλλά εδώ, δεν έχομε να κάνομε με θέμα γνώσεων του κ. αντιπροέδρου της διορισμένης κυβέρνησης αλλά μάλλον, με το εκδικητικό του μένος εναντίον ενός λαού που πριν λίγους μήνες που μας ήρθε ο κύριος με την εντύπωση ότι θα τύχει λαμπρών υποδοχών σε ανάμνηση των πάλαι ποτέ Παπανδρεικών συγκεντρώσεων, έπαθε το θάνατο της αλεπούς, όταν κυνηγημένος στην κυριολεξία από τον ντόπιο πληθυσμό, φυγαδευόταν νύχτα και με την κάλυψη των ΜΑΤ, από όποια πόλη του νησιού είχε το θράσος να επισκεφθεί.
Μένος εναντίον ενός λαού, που του χαλάει τη σούπα της προδοσίας και του ξεπουλήματος της χώρας, δημιουργώντας παράλληλα το φόβο μιας αλυσιδωτής αντίδρασης προς μίμηση και από τον υπόλοιπο Ελληνικό λαό, ένα λαό, που έμαθε και εξακολουθεί να θέλει να ζει ελεύθερος, στον τόπο που παρέλαβε από τους προγόνους του καθαρό και ελεύθερο.
 Χωρίς ολετήρες και εφιάλτες.

Σας παραπέμπουμε στα τότε δημοσιεύματα μας με τα γεγονότα.

Η αιχμή Γιδαράκου

«Δε γνωρίζω τον καθηγητή που ασχολείται με το θέμα
των χημικών και τον επικαλείται ο Ευάγγελος Βενιζέλος»
, λέει στο Ράδιο 9,84 ο καθηγητής στο Τμήμα
Διαχείρισης των Τοξικών του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Βαγγέλης Γιδαράκος.
Πικρία και απογοήτευση παράλληλα από τη στάση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

                  
«Η παρουσία των Κρητικών στο κοινοβούλιο πως θα είναι δυναμική»


Δριμεία επίθεση από το δήμαρχο Αρχανών-Αστερουσίων κ. Ρούσσο Κυπριωτάκη στον Ευάγγελο Βενιζέλο, για τον οποίο είπε ότι λυπάται που στήριξε και στο παρελθόν, καθώς σήμερα καλείται να απολογείται γι' αυτό. Ο κ. Κυπριωτάκης είπε επίσης στο Ράδιο 9,84 πως η παρουσία των Κρητικών την Παρασκευή 11 Απριλίου στο Κοινοβούλιο θα είναι δυναμική.
                         

Άγνωστος ο καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο τα χημικά που επικαλέστηκε ο κ. Βενιζέλος, η θέση και του καθηγητή κ. Νίκου Κατσαρού που είναι επιστημονικός συνεργάτης στο "Δημόκριτο".
                    

Λ. Αυγενάκης: «Απαθές το υπ. Εξωτερικών στις εκκλήσεις των Κρητικών»

«Απαθές το υπουργείο Εξωτερικών στις εκκλήσεις των πολιτών της Κρήτης για ενημέρωση αναφορικά με την καταστροφής των χημικών όπλων», λέει ο Λευτέρης Αυγενάκης.


«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεν έλαβε καμία πρωτοβουλία ενημέρωσης των φορέων, των πολιτών και των βουλευτών της Κρήτης, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα ασαφές και ομιχλώδες τοπίο γύρω από την υπόθεση της προγραμματισμένης καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη λεκάνη της Μεσογείου», αναφέρει σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, σημειώνοντας ότι έχει γίνει εφιάλτης και αγωνία στους πολίτες της Κρήτης καθώς δεν υπάρχει σωστή, ολοκληρωμένη και έγκαιρη πληροφόρηση.

Όπως αναφέρει στο έγγραφό του ο βουλευτής της Ν.Δ., «σε κοινή επιστολή φορέων της Κρήτης προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Περιβάλλοντος και Εθνικής Άμυνας το Φεβρουάριο, για την προγραμματισμένη καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, αλλά και σε επίκαιρη ερώτησή μου στις 21 Φεβρουαρίου 2014 προς τον υφυπουργό κ. Δημήτρη Κούρκουλα, είχα επισημάνει ότι "είναι υποχρέωσή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών μετά τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, να συναντήσει - άμεσα - εκπροσώπους φορέων της Κρήτης, (της Εκκλησίας, της αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού, πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων, του τουριστικού κλάδου κ.λπ.), φυσικά τους Κρητικούς βουλευτές και ευρωβουλευτές και να ενημερώσει διεξοδικά, υπεύθυνα και επίσημα για όλα αυτά που διαμηνύθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, αλλά και για όλες τις νεότερες εξελίξεις, και να μην αναλώνεται σε καθησυχαστικές ανακοινώσεις επικαλούμενη Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις".


Αντ' αυτού, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεν έλαβε καμία πρωτοβουλία ενημέρωσης των φορέων, των πολιτών και των βουλευτών της Κρήτης, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα ασαφές και ομιχλώδες τοπίο γύρω από την υπόθεση της προγραμματισμένης καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη λεκάνη της Μεσογείου. Όπως γίνεται αντιληπτό, η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας λόγω αυτής της αδιαφορίας έχει γίνει εφιάλτης και αγωνία στους πολίτες της Κρήτης, όχι τόσο επειδή υπάρχει ο κίνδυνος απόρριψης ουσιών ή αποβλήτων στη θάλασσα ή στο έδαφος, ούτε φυσικά θα πέσουν ανεπεξέργαστα χημικά σε βαρέλια στη θάλασσα, αλλά επειδή δεν υπάρχει σωστή, ολοκληρωμένη και έγκαιρη πληροφόρηση».

Όπως σημειώνει ο Λευτέρης Αυγενάκης, «απόδειξη της αγωνίας των πολιτών και των φορέων της Κρήτης είναι ότι στις 23 Μαρτίου 2014 έλαβε χώρα διαμαρτυρία στο Αρκάδι Ρεθύμνου, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 5.000 πολίτες και οι οποίοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τη "σιωπή" της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα».

Την ίδια στιγμή μάλιστα, οι Αμερικανοί ετοιμάζονται πάνω στο επίμαχο πλοίο να πραγματοποιήσουν ενημερωτική εκδήλωση στις 10 Απριλίου 2014. Όπως αναφέρει ο καθηγητής κ. Ευάγγελος Γιδαράκος στη "Νέα Κρήτη" της 5ης Απριλίου 2014, «με σχετική ανεπίσημη ενημέρωση, πληροφορηθήκαμε από εμπειρογνώμονες του εξωτερικού για την οργάνωση της σχετικής εκδήλωσης που αφορά στην εκστρατεία καταστροφής του αποθέματος των χημικών όπλων του οπλοστασίου της Συρίας. Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Ισπανίας έχουν αναλάβει τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Η εκδήλωση πρόκειται να λάβει χώρα επί του πολεμικού αμερικάνικου πλοίου Cape Ray, στην ισπανική Ναυτική Βάση στην Rota της Ισπανίας, στις 10 Απριλίου 2014.


Σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σκοπός της ενημέρωσης θα αποτελέσει η θεματική ξενάγηση του συστήματος υδρόλυσης και επεξεργασίας των χημικών όπλων που είναι εγκατεστημένο επί του πλοίου στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι κυβερνήσεων και οργανώσεων με μέχρι και δύο από κάθε φορέα. Επίσης, ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος και θα εγκριθούν οι συμμετοχές με βάση "κριτήρια που θα εξεταστούν».

Ο Ηρακλειώτης βουλευτής επισημαίνει ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μια τόσο σοβαρή δημόσια υπόθεση το τοπίο της ενημέρωσης να είναι ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις και οι πολίτες της Κρήτης να είναι ενήμεροι και ήσυχοι ότι η ηγεσία του ΥΠΕΞ έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να τηρηθούν αυστηρά όλα τα διεθνή πρωτόκολλα ασφαλείας, να υπάρχει εποπτεία με την επιτόπια παρουσία Ελλήνων εξειδικευμένων επιστημόνων και να υπάρχουν ερευνητικά σκάφη, τα οποία θα κάνουν μετρήσεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της επιχείρησης και να επιβεβαιώνουν την άψογη και δίχως καμιά απώλεια εκτέλεση του σχεδίου».

Τέλος, ο κ. Αυγενάκης ζητά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών να ενημερώσει αρμοδίως του φορείς της Κρήτης, ενώ ερωτά σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η όλη διαδικασία, εάν έχει ξεκινήσει και εάν υπάρχει - τελικά - εποπτεία από ελληνικό κλιμάκιο επιστημόνων. Επιπλέον ερωτά, εάν το υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε, γιατί δεν προέβη σε καμία επίσημη ενημέρωση και σε προώθηση και κοινοποίηση της εκδήλωσης αυτής, και τέλος ποια θα είναι η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην εν λόγω εκδήλωση.






Πηγή neakriti

Σχόλια-παρατηρήσεις-προσθήκες Βυζαντινός Αντίλαλος
Φωτογραφικό υλικό keritisriver




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια αναγνωστών