Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Προφυλάκιση της "Προξενήτρας" αλλοδαπών της ΝΔ Μούγκα από τους διαπλεκόμενους


Προσωρινά κρατούμενη κρίθηκε, μετά την απολογία της, η 52χρονη ιδιωτική υπάλληλος και υποψήφια με τη ΝΔ πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, που κατηγορείται ότι ήταν μεταξύ των τριών «εγκεφάλων» του πολυμελούς κυκλώματος που τέλεσε δεκάδες «λευκούς» γάμους για την ελληνοποίηση αλλοδαπών κυρίως από τη Γεωργία.
Προσωρινά κρατούμενη η 52χρονη του κυκλώματος «λευκών» γάμων
Η κατηγορούμενη, Μάρθα Τσαρτσίδου, ομογενής και υποψήφια με τη ΝΔ, στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Α' Θεσσαλονίκης, αρνήθηκε, κατά την απολογία της ενώπιον της β' ειδικής ανακρίτριας, τις βαρύτατες κατηγορίες που της καταλογίζουν.
Όπως έγινε γνωστό, η μεταφράστρια και μεσίτρια, φέρεται να ισχυρίστηκε ότι μεσολάβησε, λόγω των γνωριμιών που είχε σε δήμους και Περιφέρεια, σε
κάποιες υποθέσεις απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας, οι οποίες, όμως, σύμφωναμε την ίδια πληρούσαν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις.
«Το έκανα για ανθρωπιστικούς λόγους», φέρεται να υποστήριξε.
Δεν έπεισε όμως ανακρίτρια και εισαγγελέα, που ομόφωνα την έκριναν προσωρινά κρατούμενη. Μετά το πέρας της διαδικασίας πήρε το δρόμο για τις φυλακές.
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 36χρονος δικηγόρος
Την ίδια ώρα, ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση 5.000 ευρώ αφέθηκε ο 36χρονος δικηγόρος, ο δεύτερος εκ των τριών χαρακτηριζόμενων ως επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης. Η τρίτη φερόμενη ως «εγκέφαλος», η 40χρονη Γεωργιανή, αποκαλούμενη «Μαντόνα», εξ ου και η κωδική ονομασία που δόθηκε από τις Αρχές στην υπόθεση, αναμένεται να απολογηθεί αύριο.
Σήμερα απολογήθηκαν ακόμη μία υπάλληλος του δήμου Ωραιοκάστρου και ένας υπάλληλος της Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης, που εμπλέκονται στην υπόθεση, και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους (εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα και απαγόρευση εξόδου).
Δύο μεταφράστριες αφέθηκαν ελεύθερες χωρίς όρους.
Από το σύνολο των 11 συλληφθέντων απολογήθηκαν ήδη οι επτά, ενώ οι υπόλοιποι θα λογοδοτήσουν αύριο στην ανακρίτρια. Το κύκλωμα κατηγορείται ότι τέλεσε 68 εικονικούς γάμους τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Γάμοι... αλά ελληνικά
Πώς εντόπιζαν «γαμπρούς» και «νύφες»
Το κύκλωμα των «λευκών» γάμων συγκροτήθηκε τουλάχιστον από το 2010 και φέρεται να έχει αποσπάσει μεγάλα χρηματικά ποσά από αλλοδαπούς που ήθελαν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.
Οι τρεις «εγκέφαλοι» εντόπιζαν Γεωργιανούς που έρχονταν στη χώρα μας και τους κατηύθυναν στο να υποβάλουν αίτημα για τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως πρόσφυγες. Μάλιστα, αναζητούσαν Γεωργιανούς σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, όπου επίσης έψαχναν για «γαμπρούς» και «νύφες».
Μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους, οι Γεωργιανοί έπαιρναν δελτίο αιτούντος ασύλου (ροζ κάρτα), το οποίο νομιμοποιούσε την προσωρινή τους παραμονή. Τότε γινόταν η έρευνα για τους «γαμπρούς» και τις «νύφες», Ελληνες όλοι, οι οποίοι έναντι αμοιβής σύναπταν τους «λευκούς» γάμους.
Η 40χρονη Γεωργιανή αναλάμβανε την ανεύρεση των αλλοδαπών, ενώ ο 36χρονος δικηγόρος και η 52χρονη μεταφράστρια-μεσίτρια τα γραφειοκρατικά και διαδικαστικά ζητήματα, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως στις περισσότερες περιπτώσεις οι «σύζυγοι» δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, δεν συναντήθηκαν ποτέ, δεν ήξεραν καν ο ένας τα στοιχεία του άλλου.
Καταγγελία
Πώς... «σχόλασαν» τον γάμο
Ενας ηλικιωμένος από τις Κρηνίδες Καβάλας κατήγγειλε στο τέλος του καλοκαιριού του 2012 πως η κόρη του, που είναι τοξικομανής, «παντρεύτηκε» με Γεωργιανό, τον οποίο ποτέ δεν είδε, μόνο και μόνο για να πάρει 800 ευρώ και να εξασφαλίσει τις δόσεις της.
Οι αρχές ασφαλείας κινήθηκαν για τέσσερις μήνες με άκρα μυστικότητα και από την πρώτη στιγμή έθεσαν σε χρήση τον «κοριό», καταγράφοντας συνομιλίες των υπόπτων.
Τα μέλη του κυκλώματος είχαν «εκδώσει» κανονικό τιμοκατάλογο για τις εγκληματικές τους δραστηριότητες. Ετσι για κάθε γάμο που γινόταν επί ελληνικού εδάφους εισέπρατταν 4.500 ευρώ, ενώ όταν ο γάμος τελούνταν στη Γεωργία, η «ταρίφα» ανέβαινε στις 7.000 ευρώ.
Την απόκτηση δελτίου αιτούντος ασύλου χρέωναν 700-1.000 ευρώ, την έκδοση άδειας παραμονής 4.500 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που ο αλλοδαπός ή η αλλοδαπή είχαν κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα βίζα, το ποσό μειωνόταν στις 3.500 ευρώ.
Προκειμένου να διευκολύνουν την εγκληματική τους δράση, τα μέλη της οργάνωσης και οι συνεργοί τους πλαστογραφούσαν έγγραφα, μετέφραζαν πλαστά δικαιολογητικά και χρησιμοποιούσαν κάθε δυνατό μέσο για την ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών.
Οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται για τον εντοπισμό όλων όσοι αναζητούνται, αλλά και τυχόν άλλων προσώπων που είχαν εμπλοκή στο κύκλωμα.



 Πηγή makeleio




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια αναγνωστών