Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Αβοκάντο, Μάνγκο, Παπάγια...Τα εξωτικά φρούτα, αποκτούν Ελληνικό όνομα.


Τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη, όπως και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, εντείνεται το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια εξωτικών, υποτροπικών και τροπικών φρούτων.
Η πειραματική καλλιέργεια των τροπικών και υποτροπικών καρποφόρων δένδρων ξεκίνησε πειραματικά στη χώρα μας στις αρχές του 1970 από το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων. Σήμερα αυτά τα καρποφόρα δένδρα διδάσκονται στο τμήμα Φυτικής Παραγωγής της Σχολής Τεχνολογίας

Γεωπονίας του ΤΕΙ Κρήτης.
 Τα τελευταία χρόνια άρχισαν να ξεριζώνουν οι αγρότες τις ελιές από τα χωράφια τους προκειμένου να ασχοληθούν με την καλλιέργεια αβοκάντο .
Σε περιοχές της χώρας που διαθέτουν ήπιες κλιματικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα υπάρχουν δυνατότητες επιτυχούς εμπορικής εκμετάλλευσης πολλών εναλλακτικών καλλιεργειών οπωροφόρων, όπως: αβοκάντο, ροδιάς, δεσπολιάς, λωτού, μπανάνας, γκουάβα, μάνγκο, λίτσι, τσεριμόγια, φραγκοσυκιάς, χουρμαδιάς, παπάγια, πασιφλόρα και πιτάγια

klik για αναγνωση
Και αν σας φαίνονται… κινεζικές λέξεις, σκεφτείτε με κανόνες… μάρκετινγκ: οι καλλιέργειες αυτές έχουν καλές προοπτικές, επειδή οι καρποί τους παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση στις αγορές της Ευρώπης ενώ, αντιστοίχως, η προσφορά τους είναι μικρή.
« Λόγω του ειδικού μικροκλίματος που απαιτούν πολλά από αυτά τα φυτά για να αναπτυχθούν, είναι πολύ συγκεκριμένες οι περιοχές στην Ευρώπη που θεωρούνται κατάλληλες για την καλλιέργειά τους. Οι εισαγωγές δεν καλύπτουν τη ζήτηση που υπάρχει, τόσο από την ευρωπαϊκή όσο και από την ελληνική αγορά,ειδικά το καλοκαίρι που μας επισκέπτονται πολλοί τουρίστες » λέει ο κ. Μίνος Ησυχάκης από τα Χανιά, του οποίου η οικογένεια καλλιεργούσε εξωτικά δέντρα ήδη από τις αρχές του περασμένου αιώνα.

Το αβοκάντο είναι το πλέον… επιτυχημένο υποτροπικό προϊόν στη χώρα μας, αφού η συνολική ετήσια παραγωγή του ξεπερνά τους 5.000 τόνους.
mango
«Δυστυχώς ακόμα και έτσι η παραγωγή δεν είναι αυτή που θα έπρεπε.Τη δεκαετία του ΄80 δεν αξιοποιήθηκαν τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα που θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη της καλλιέργειάς του » τονίζει ο κ. Παύλος Γιαννικάκης, ο οποίος εδώ και 22 χρόνια καλλιεργεί περίπου 70 στρέμματα αβοκάντο στην περιοχή των Χανίων. «Πλέον το αβοκάντο δεν επιδοτείται, εξ ου και οι άλλοι καλλιεργητές με αντιμετωπίζουν σαν τρελό. Το αγάπησα όμως από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα. Κάθε χρόνο η παραγωγή μου ξεπουλάει, ενώ το κλίμα των Χανίων δεν απαιτεί τη χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων για να μεγαλώσει ο καρπός » σημειώνει. 
Η μεγαλύτερη δυσκολία για την καλλιέργειά του είναι ότι ευδοκιμεί σε μέρη με πολύ υψηλή υγρασία, τουλάχιστον 60%. «Το αβοκάντο είναι μια πραγματικά πλήρης τροφή, όπως το γάλα. Δεν είναι τυχαίο ότι στο διατροφολόγιο των χορτοφάγων, που γίνονται όλο και πιο πολύ της μόδας,έχει ανάλογη θέση με το κρέας » λέει ο κ. Λιονάκης, γεωπόνος το Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς  Χανίων. « Πραγματικά για τη χώρα μας είναι μια χρυσή ευκαιρία, αφού πλέον τελειώνουν οι επιδοτήσεις σε παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα. Μόνο στην Κρήτη υπάρχει δυνατότητα για 30.000 στρέμματα αντί για τα 5.000 που καλλιεργούνται αυτή τη στιγμή. Η τιμή του αβοκάντο στη Βόρεια Ευρώπη φτάνει τα 7 ευρώ το τεμάχιο » καταλήγει.

Πηγή agri.gr
           

Το αβοκάντο είναι αείφυλλο, ιθαγενές δέντρο γνωστό και με την ονομασία βουτυρόδεντρο. Ανήκει στο γένος Περσέα οικογένεια Δαφνοειδή και ανακαλύφτηκε στις τροπικές περιοχές του Μεξικού όπου το καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς αφού ο καρπός του ήταν συστατικό της διατροφής τους.
Στην συνέχεια διαδόθηκε και σε άλλες περιοχές , στις Η.Π.Α., Βενεζουέλα, Κολομβία, Χιλή, Κούβα και έφτασε στο Ισραήλ και την Αυστραλία. Στην Ευρώπη έφθασε μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο όταν άρχισε η καλλιέργεια του στην Ισπανία και Πορτογαλία ενώ στην Ελλάδα έφθασε λίγο αργότερα από τις Η.Π.Α.
Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 15 μέτρα, τα φύλλα του είναι ελλειπτικά ως ωοειδή, χρώματος κόκκινου όταν είναι αναπτυσσόμενα και μικρά και πράσινου στην πάνω επιφάνεια, θαμπού πράσινου στην κάτω, όταν μεγαλώσουν.
Τα άνθη του είναι λευκά ή κιτρινωπά μαζεμένα στις κορυφές των βλαστών. Σε κάθε βλαστό σχηματίζονται πάνω από 1000 άνθη και τελικά εμφανίζονται 1 έως 2 καρποί.
click to zoom

Ο καρπός του δέντρου έχει γεύση βουτυρώδη και δεν τρώγεται αμέσως μετά την συγκομιδή , αλλά αφού περάσει λίγος χρόνος και ωριμάσει. Το σχήμα του είναι ωοειδές με μακρύ κωνικό λαιμό και ο φλοιός του χρώματος πράσινου.Η σάρκα του παχιά ,ελαφρώς κίτρινη ως κιτρινοπράσινη. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες και τρώγεται και ως ορεκτικό με λεμόνι και αλάτι.
Ευδοκιμεί, εκτός από τις τροπικές περιοχές, και σε αυτές που ευδοκιμούν και τα εσπεριδοειδή και κυρίως οι λεμονιές. Προτιμά τα γόνιμα και βαθιά εδάφη με καλή στράγγιση γιατί δεν αντέχει την υγρασία.
Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και εμβολιασμό.
Στην Ελλάδα η καλλιέργεια του αβοκάντο αναπτύχθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια μετά από την αυξημένη ζήτηση του από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες εξάγεται. Καλλιεργείται δε σε περιοχές της Κρήτης όπου καταλαμβάνει οπωρώνες με πάνω από 50,000 δέντρα που καλύπτουν έκταση 2,500 στρεμμάτων. Η μέση ετήσια παραγωγή είναι περίπου 100 με 300 κιλά ανά δέντρο.
Η παραγωγική ζωή των δέντρων διαρκεί περίπου 35 χρόνια.
 
Πηγή el.wikipedia

 
 Στην Κρήτη η καλλιέργεια του αβοκάντο ήρθε από την Αμερική, όπου καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες όπως δείχνει ο παρακάτω πίνακας, που δείχνει τις ποικιλίες και το φύλλο της ποικιλίας(θηλυκά με το Β, αρσενικά με το Α). Απαραίτητο να το γνωρίζουν οι καλλιεργητές, γιατί βοηθά στη σωστή επικονίαση και πολλαπλασιασμό για την παραγωγή.
Στη χώρα μας από όλες αυτές τις ποικιλίες, έχομε μόνο τον fuerte, τον hass, τον zutano και τελευταία εμφανίστηκε η καλιέργεια νέων ποικιλιών, όπως οι bacon και οι benic.


Ο δεύτερος πίνακας, μας δείχνει τη γυρεοδοτική ικανότητα των διαφόρων ποικιλιών αβοκάντο, με το μέσο όρο γυρεόκοκκων που παράγουν στην ανθοφορία τους, όταν και οι καιρικοί παράγοντες είναι ευνοικοί.


Προσθήκη 20/11/2017
Επειδή εκφράστηκαν απορίες από φίλους αναγνώστες όσο αφορά τις εποχές που καταναλώνονται οι διάφορες ποικιλίες του αβοκάντο, θα δώσομε εδώ τις εποχικές περιόδους, πού είναι έτοιμα από άποψη λιπαρών για να κοπούν και να οδηγηθούν στην αγορά, οι ποικιλίες που ήδη καλλιεργούνται στο νομό Χανίων.

Zutano...............................Από μέσα Νοεμβρίου και μετά
Fuerte................................Από μέσα Δεκεμβρίου μέχρι και Φεβρουάριο
Benic.................................Από Φεβρουάριο μέχρι Απρίλιο
Hass..................................Από Μάϊο και μέχρι τέλους παραγωγής, δεδομένου ότι κάποιοι προτιμούν να τα κρατήσουν στα δένδρα μέχρι Ιούλιο ή και Αύγουστο ακόμα, που οι τιμές λόγω παγκόσμιας έλλειψης έχουν πιάσει τα ταβάνια.


    
Αβοκάντο και υγεία

Τα αβοκάντο είναι εκ φύσεως πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα - δύο είδη «καλών» λιπών, τα οποία πιστεύεται ότι έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Νέες μελέτες εξ άλλου υποδηλώνουν ότι τα φρούτα αυτά μπορεί να βοηθούν τον οργανισμό να απορροφά και να αξιοποιεί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως τα καρωτινοειδή.
Όπως εξηγεί η Αμερικανική Διαιτητική Εταιρεία (ADA), τα καρωτινοειδή είναι πανίσχυρες αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (μία ομάδα έντονα δραστικών χημικών ουσιών, οι οποίες προκαλούν βλάβες στα κύτταρα), αλλά και στην απόκτηση υγιούς οράσεως.
Τα καρωτινοειδή, όπως η άλφα-καρωτίνη, η βήτα-καρωτίνη, η λουτεϊνη και η λυκοπένη, υπάρχουν στα κόκκινα, στα κίτρινα και στα πορτοκαλί φρούτα, καθώς και στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Τα λίπη των φυτικών προϊόντων παίζουν σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση των καρωτινοειδών από τον οργανισμό. Εντούτοις, πολλά πλούσια σε καρωτινοειδή φρούτα και λαχανικά δεν περιέχουν λίπος, γεγονός που μπορεί να εμποδίζει την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών τους.
Αυτό δεν ισχύει για τα αβοκάντο, τα οποία όπως προαναφέρθηκε περιέχουν ωφέλιμα λίπη. Στην πραγματικότητα, μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα αβοκάντο, όταν προστίθενται στις σαλάτες και στις σάλτσες, δρουν ως ενισχυτικό της απορρόφησης των καρωτινοειδών.
Αβοκαντοσαλάτα
Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο και δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής».

Όπως έδειξε, όσοι εθελοντές έτρωγαν σαλάτα με μαρούλι, καρώτο και σπανάκι που περιείχε 75 γραμμάρια αβοκάντο (αντιστοιχούν σε περίπου μισό μέτριο αβοκάντο) απορροφούσαν 8,3 φορές περισσότερη άλφα-καρωτίνη, 13,6 φορές περισσότερη βήτα-καρωτίνη και 4,3 φορές περισσότερη λουτεϊνη απ' όση οι εθελοντές οι οποίοι έτρωγαν την ίδια σαλάτα δίχως αβοκάντο.

Αντίστοιχα, όσοι κατανάλωναν σάλτσα με 150 γραμμάρια αβοκάντο (αντιστοιχούν σε ένα μέτριο αβοκάντο) απορροφούσαν 4,4 φορές περισσότερη λυκοπένη, ενώ διπλασιαζόταν η απορρόφηση βήτα-καρωτίνης.
Η άλφα-καρωτίνη και η βήτα-καρωτίνη συμβάλλουν στην προστασία από την στεφανιαία νόσο και τον καρκίνο, ενώ η λουτεϊνη συμβάλλει στην υγεία των ματιών και προστατεύει από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδος - μιας ασθένειας που αποτελεί κύρια αιτία τυφλώσεως των ηλικιωμένων. Η λυκοπένη, τέλος, συμβάλλει στην προστασία από τον καρκίνο του προστάτη.

Τα αβοκάντο είναι πλούσια και σε πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά. Στην πραγματικότητα, περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, γλουταθιόνη (μία φυτοχημική ουσία η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες), βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, ψευδάργυρο και σίδηρο απ' όσες τα άλλα φρούτα που καταναλώνονται ευρέως.

αβοκαντο-μάνγκο
Για να απολαύσει κανείς όλα αυτά τα οφέλη, αλλά και τη γεύση των αβοκάντο, πρέπει να τα καταναλώνει αρκετά ώριμα. Η Αμερικανική Διαιτητική Εταιρεία τονίζει ότι τα άγουρα αβοκάντο μπορούν να ωριμάσουν μέσα σε 2 έως 3 ημέρες εάν τοποθετηθούν μέσα σε μία χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο και αφεθούν σε θερμοκρασία δωματίου. Πώς θα καταλάβει κανείς εάν ένα αβοκάντο είναι ώριμο; Θα έχει σκουρύνει το χρώμα του, ενώ θα είναι μαλακό όταν το πιέζει.
Τα πολύ ώριμα αβοκάντο μπορούν να καθαριστούν και να αποθηκευθούν στο ψυγείο ή στον καταψύκτη για μελλοντική χρήση. Για να καθαρίσετε τα αβοκάντο, πλύνετε τα πρώτα καλά και κόψτε τα κατά μήκος στη μέση. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το κουκούτσι και έπειτα τον καρπό από τη φλούδα, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι.
Εάν βάλετε το αβοκάντο στο ψυγείο, πρέπει να το καταναλώσετε εντός δύο ημερών, ενώ αν το βάλετε στην κατάψυξη πρέπει να το φάτε σε δύο μήνες.
Τα αβοκάντο είναι ότι πρέπει για σαλάτες, σάλτσες και σούπες, αλλά και σε φέτες στο σάντουιτς αντί για τυρί. Στις σαλάτες μπορεί να μπει σκέτο, ενώ για σάλτσες και σούπες καλό είναι να το πολτοποιήσετε στο μπλέντερ και να του προσθέσετε χυμό λεμονιού για να μην αλλοιωθεί το χρώμα του με το πέρασμα του χρόνου (χρειάζεται μισό κουταλάκι χυμός λεμονιού για κάθε μισό πολτοποιημένο αβοκάντο).


Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι - όπως προειδοποιούν ειδικοί από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα - τα αβοκάντο δεν είναι κατάλληλα για όσους παίρνουν το αντιθρομβωτικό φάρμακο βαρφαρίνη, επειδή περιέχουν άφθονη βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη αυτή παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος και η βαρφαρίνη ελαττώνει την δραστηριότητά της, αποτρέποντας έτσι τις θρομβώσεις.
Επειδή, εξάλλου, περιέχουν και το ιχνοστοιχείο χαλκός, δεν πρέπει να καταναλώνονται απ' όσους πάσχουν από μία σπάνια κληρονομική νόσο (νόσος του Wilson), η οποία εμποδίζει τον οργανισμό τους να αποβάλλει τον χαλκό, με συνέπεια να συσσωρεύεται αυτός στο ήπαρ, στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα.

Ούτε είναι κατάλληλα για τους πάσχοντες από διάρροια ή ασθένειες που προκαλούν διάρροια (λ.χ. η νόσος του Κρον, μία φλεγμονώδης νόσος του εντέρου), διότι μπορεί να την επιτείνουν.


Θρεπτική αξία ανά 100 γραμμάρια
Στη συνέχεια παρατίθενται τα συστατικά 100 γραμμαρίων αβοκάντο, έτσι όπως τα αναφέρει η Βάση Δεδομένων για τη Θρεπτική Αξία των Τροφίμων του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA National Nutrient Database for Standard Reference)

Νερό = 73 γραμμάρια
Ενέργεια = 160 θερμίδες
Φυτικές ίνες = 6,7 γραμμάρια
Σάκχαρα = 0,6 γραμμάρια

Ιχνοστοιχεία
Κάλιο = 485 mg
Μαγνήσιο = 29 mg
Σίδηρος = 0,5 mg
Ψευδάργυρος = 0,64 mg
Βιταμίνες
Βιταμίνη C = 10 mg
Βιταμίνη Α = 146 IU (Διεθνείς Μονάδες)
Βιταμίνη Κ = 21 mcg
Λίπη
Ολικά = 14,6 γραμμάρια
Κεκορεσμένα = 2,1 γραμμάρια
Μονοακόρεστα = 9,8 γραμμάρια
Άλλα
Βήτα καρωτίνη = 62 mcg*
Άλφα καρωτίνη = 24 mcg*
*mcg = μικρογραμμάριο (εκατομμυριοστό του γραμμαρίου)

AVOCADO ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑ
Tο avocado είναι γνωστό για τις αναπλαστικές και επουλωτικές του ιδιότητες. Είναι μία εξαιρετική θεραπεία για την καταπολέμηση της γήρανσης του δέρματος καθώς ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Το έλαιο του avocado είναι εξαιρετικά ενυδατικό και διεισδύει στο δέρμα βαθύτερα από αντίστοιχα έλαια. Είναι πλούσιο σε Βιταμίνες Α, D, B, C, E, πανθονεϊκό οξύ, μαγνήσιο και φώσφορο, έχοντας εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Μάσκα προσώπου με αβοκάντο και πορτοκάλι

              Η συνταγή είναι από την ιστοσελίδα της  jennys 

Η μάσκα προσώπου από αβοκάντο και πορτοκάλι είναι ένας έξυπνος και εύκολος τρόπος για να φρεσκάρετε το δέρμα σας και να ανοίξετε τους πόρους σας ενώ βοηθάει το δέρμα σας να απαλλαγεί από τα νεκρά κύτταρα και το απαλύνει. Η γρήγορη και αποτελεσματική αυτή μάσκα είναι η ιδανική για ξηρά ή γηρασμένα δέρματα. Το αβοκάντο είναι γνωστό για την υψηλή θρεπτική περιεκτικότητα του ενώ όταν απλωθεί στο δέρμα το έλαιο αβοκάντου, βοηθάει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και στο άνοιγμα των πόρων. Ίδια είναι τα ωφέλη του χυμού πορτοκαλιού προσθέτοντας την απολέπιση του δέρματος και τη μείωση της ακμής. Τα σύνεργα που θα χρειαστείτε είναι ένα μεγάλο μπολ, ένα κύπελο μεζούρα και ένα σταγονόμετρο για έλαια.

 Τα υλικά είναι :
3 κουταλιές της σούπας αβοκάντο,
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι,
50ml χυμός πορτοκάλι
και λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου όπως το χαμομήλι.

Ακολουθήστε 4 απλά βήματα για να φτιάξετε μια μάσκα που θα κάνει φρέσκο και υγιές το πρόσωπο σας, φέρνοντας πίσω τη χαμένη λάμψη του:
Βήμα 1ο : Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί κάνοντας τα ένα παχύρευστο μείγμα.
Βήμα 2ο : Απλώστε το μείγμα αυτό στο πρόσωπο και το λαιμό σας χρησιμοποιώντας απαλά τα δάχτυλα σας.
Βήμα 3ο : Αφήνετε τη μάσκα για 30 ‘ στο προσωπο σας και την ξεπλένετε καλά με χλιαρό νερό.
Βήμα 4ο : Απλώστε στο δέρμα σας μια ενυδατική κρέμα που να είναι κατάλληλη για τον τύπο της επιδερμίδας σας.
Καλή επιτυχία!
                                      ---//---

Μάσκα μαλιών με αβοκάντο
1 αβοκάντο
1 κρόκος αυγού
1 καουταλιά ελαιόλαδο ή jojoba
2 σταγόνες αιθέριο άλαιο λεβάντας

Αναμιγνύομε όλα τα υλικά σε ένα μπολ με το μίξερ, τα απλώνομε στα μαλλιά και λουζόμαστε μετά από 1 ώρα.
Ο κρόκος του αυγού περιέχει λεκιθίνη και πρωτείνες, που σε συνδιασμό με το ελαιόλαδο και το αβοκάντο, δυναμώνει και δίνει λάμψη και απαλή υφή στα μαλλιά.

---------------------------//---------------------------------

click to zoom
To αβοκάντο, θεωρείται φρούτο και όχι λαχανικό, όπως εσφαλμένως διατυπώνεται σε ορισμένες βιβλιογραφίες.Έρευνες, περί της διατροφικής αξίας του, αναφέρουν ότι είναι πλούσιο σε λιπαρά, εξ'ου και το ότι σε ορισμένες περιοχές ονομάζεται και βουτυροδέντρο. Η εσφαλμένη διατύπωση του αβοκάντο ως λαχανικό, έγκειται στο γεγονός ότι χρησιμοποιείται στις σαλάτες ή ότι καταναλώνεται σαν ορεκτικό.

Αληθεύει πως έχει πολλά λιπαρά;


Η άποψη για την πλούσια περιεκτικότητα σε λιπαρά, δεν εκφράζεται αληθώς. Στην ουσία, περιλαμβάνει τα απαραίτητα μόνοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία δρουν προστατευτικά στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Πολύς κόσμος νομίζει ότι τα αβοκάντο είναι παχυντικά, αλλά στην πραγματικότητα είναι πλούσια σε ωφέλιμα για την υγεία βασικά λιπαρά οξέα (EFAs). Τα οξέα αυτά συμβάλλουν στην ρύθμιση του σωματικού βάρους και του μεταβολισμού, την ορμονική ισορροπία, καθώς και την ποιότητα των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών.

Δηλαδή μπορώ να τρώω όσο θέλω;


Όπως όλα τα τρόφιμα, έτσι και το αβοκάντο πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, προκειμένου να παρέχει τις ευεργετικές του ιδιότητες και μόνο. Για να μην εμφανισθεί, αυξημένο σωματικό βάρος απο την τακτική λήψη του, προτείνεται να καταναλώνεται μόλις το 1/8 του αβοκάντο, το οποίο αποδίδει μόλις 45 θερμίδες και παράλληλα δεν επηρεάζει τις  ευεργετικές του ιδιότητες.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η κατανάλωση αβοκάντο στην υγεία;

Τo αβοκάντο προστατεύει το παχύ έντερο απο την εμφάνιση του καρκίνου, την καρδιά απο τις διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις και συμβάλει ώστε οι ορμόνες να βρίσκονται σε πλήρη ισορροπία.

Τα αβοκάντο έχουν επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν επιβραδύνουν την διαδικασία του γήρατος ενώ έχουν και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμβάλλουν στην καταπολέμηση του στρες. Ειδικά η βιταμίνη Β6 βοηθεί και στην καταπράυνση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. To αβοκαντο, είναι πλούσιο στο σύμπλεγμα βιταμινών Β, όπου προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό απο την οξείδωση των ελεύθερων ριζών-stress.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε μόνοακόρεστα λιπαρά οξέα, δρα προστατευτικά μειώνοντας την κακή χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση του αίματος.

Λόγω της αντίφλεγμονοδης δράσης του, στηρίζεται το γεγονός ότι προλαμβάνει ή ανακουφίζει τον πόνο απο φλεγμονωδη ή αυτοανοσα νοσήματα, όπως η αρθρίτιδα.

Και ένα διατροφικό - μαγειρικό tip: Ο διαιτολόγος διατροφολόγος συστήνει: "Αν καταναλώνεις το αβοκάντο σε σαλάτα, να το συνοδεύεις με πηγή φολικου οξεος ή βιταμίνης C, όπως είναι to λεμόνι, με σκοπό την πλήρη και ταχύτατη απορρόφηση του από τον οργανισμό.


Πηγή  tlife




Ασπίδα κατά του καρκίνου
Το αβοκάντο έχει εξαιρετική αντικαρκινική δράση, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση (2007) στο επιστημονικό περιοδικό «Seminars of Cancer Biology». Η αντικαρκινική δράση του αβοκάντο αποδίδεται στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει, αλλά και στα πολύτιμα καροτενοειδή του (λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, α- και β-καροτίνη), καθώς και στις υψηλές συγκεντρώσεις της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε. Επιπλέον, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από τρία χρόνια στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Nutritional Biochemistry», το εκχύλισμα του αβοκάντο, που περιέχει όλα τα συστατικά που αναφέρθηκαν, φάνηκε ότι εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη.

Ευεργετικό για την καρδιά...
Πολυάριθμες έρευνες αποδεικνύουν την καρδιοπροστατευτική δράση των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως αυτά που περιέχει το αβοκάντο, γι’ αυ­τό και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει την κατανάλωση των τροφίμων που τα περιέχουν. Επιπλέον, σε μελέτη που αφορά απο­κλει­στικά τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του αβοκάντο, διαπιστώθηκε ότι μια διατροφή που είναι πλούσια σε αβοκάντο μπορεί να μειώσει τόσο την ολική όσο και την «κακή» (LDL) χοληστερίνη, καθώς και να αυξήσει την «καλή» (HDL) χοληστερίνη. Η σχε­τι­κή έρευνα δημοσιεύτηκε στο επι­στη­μονικό περιο­δικό «Archives of Medical Re­search» (1996).
Το αβοκάντο είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσιο και σε κάλιο, έναν ηλεκτρολύτη που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ αναφέρει ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κάλιο και φτωχών σε νάτριο (αλάτι) συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και εγκεφαλικού. Η ευεργετική δράση του αβοκάντο στο καρδιαγγεια­κό σύστημα ενισχύεται και από το γεγονός ότι περιέχει φυλλικό οξύ και βιταμίνη Ε, τα οποία έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών νοσημάτων.


... και αντιφλεγμονώδες
Μια ακόμη σημαντική ιδιότητα φαίνεται πως έχει το αβοκάντο, σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Arthritis Research Therapies» (2006). Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ορισμένα λιπαρά συστατικά του αβοκάντο έχουν αντιφλεγμονώδη δρά­ση και συμβάλλουν στη μείωση του αισθήματος του πόνου σε πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα. Ωστόσο, το πεδίο αυτό παραμένει ανοιχτό, καθώς, όπως αναφέρεται και από τους ίδιους τους ερευνητές, απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Μικρά μυστικά
    Προσθέστε μερικές φέτες αβοκάντο στις σαλάτες σας. Το αβοκάντο, χάρη στα λιπαρά που περιέχει, συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση των λιποδιαλυτών καροτενοειδών που περιέχονται τόσο στο ίδιο όσο και σε άλλα λαχανικά (όπως το καρότο και το σπανάκι).
    Να θυμάστε ότι μισό αβοκάντο στη σαλάτα σας ισοδυναμεί με μιάμιση κουταλιά ελαιόλαδο, όσον αφορά τις θερμίδες.
    Βάλτε λεμόνι στην κομμένη επιφάνεια του αβοκάντο, ώστε να μη μαυρίσει εξαιτίας της έκθεσής του στον αέρα.
    Μπορείτε, επίσης, να το φυλάξετε στο ψυγείο, αφού πρώτα το τυλίξετε με μια πλαστική μεμβράνη, ώστε να μην αλλοιωθούν τα συστατικά του.
Πρέπει να ξέρομε όμως, ότι δεν συντηρείται για πολλές μέρες ούτε και στο ψυγείο, γιατι λόγω της έκθεσης του στον αέρα, ακόμα και αυτόν που βρίσκεται ανάμεσα στη μεμβράνη που το καλύπτομε και στην επιφάνεια του, αυτό αλλοιώνεται και μαυρίζει.

Πηγή  vita

 
ΚΑΙ Η…ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΠΑΡΕΑ
Γκουάβα από τη Λέρο


Για τους κατοίκους της Λέρου, η γκουάβα ή γκαγκάφα δεν παρουσιάζει τίποτε το εξωτικό ή σπάνιο. « Στο νησί μας υπάρχει ήδη από τη δεκαετίατου 1930, όταν την έφεραν οι πολλοί αιγύπτιοι μετανάστες που είχαν έρθει επί ιταλικής κατοχής των Δωδεκανήσων» λέει ο κ. Γιάννης Γκίνης, γεωπόνος που εγκατέλειψε πριν από πέντε χρόνια την πρωτεύουσα για να εγκατασταθεί στον τόπο καταγωγής του δημιουργώντας φυτώριο. Σήμερα καλλιεργεί μια έκταση αρκετών στρεμμάτων με γκουάβα, ενώ παράλληλα εμπορεύεται δενδρύλλια για επίδοξους καλλιεργητές. « Μου έχουν ζητήσει από Ρόδο και από Κω, ακόμα και από μια παραθαλάσσια περιοχή της Αρτας. Εκεί όμως δεν είμαι βέβαιος αν το δένδρο θα ευδοκιμήσει ». Η γκουάβα είναι ιδανική για καλλιέργεια στα νησιά του Αιγαίου, αφού πρόκειται για δένδρο αρκετά ανθεκτικό στα αλατούχα εδάφη. Ο χυμός του είναι δημοφιλέστατος σε Αίγυπτο και Κεντρική Αμερική, ενώ το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η γλυκιά γεύση και το εντονότατο άρωμα. Τρώγεται νωπή, αλλά μερικοί μερακλήδες ζαχαροπλάστες του νησιού φτιάχνουν ακόμα και γλυκό του κουταλιού. « Δυστυχώς,η περίοδος συγκομιδής του καρπού είναι αμέσως μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, τον Σεπτέμβριο,άρα δεν προλαβαίνουν να τη γευτούν οι τουρίστες. Πάντως όσοι έρχονται στη Λέρο και τη δοκιμάσουν μία φορά, τη ζητάνε ξανά» καταλήγει ο κ. Γκίνης.

Μάνγκο το εξωτικό

click to zoom


Η καλλιέργεια του μάνγκο μπορεί να γίνει μόνο σε πολύ συγκεκριμένα μέρη. Και αυτό διότι πρόκειται για ένα τροπικό φυτό το οποίο για να καρποφορήσει χρειάζεται η θερμοκρασία να μην πέσει κάτω από τους 10 βαθμούς. «Εγώ χρησιμοποιώ θερμοκήπιακαι παράγω περίπου έναν τόνο τον χρόνο. Δυστυχώς είναι ένα προϊόν που στη χώρα μας έχει δυσφημιστεί εξαιτίας των μάνγκο εισαγωγής, παρ΄ ότι αυτά είναι άγευστα» λέει ο κ. Μιχάλης Χαραλαμπάκης . «Το συγκεκριμένο φρούτο δεν αντέχει πάνω από τρεις με τέσσερις εβδομάδες στα ψυγεία. Για αυτό τον λόγο όσα εισάγονται στην Ευρώπη από το άλλο ημισφαίριο κόβονται πρώιμα και υστερούν σε γεύση» συμπληρώνει ο κ. Μίνος Ησυχάκης, που εκτός από μάνγκο καλλιεργεί και αβοκάντο. Ο κ. Χαραλαμπάκης ανακάλυψε το μάνγκο στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, όταν επισκέφτηκε τον αδελφό του στη Νότια Αφρική. Εκεί έμαθε και το λίτσι, έναν καρπό κινεζικής προέλευσης. « Το λίτσι είναι ιδανικό για καλλιέργεια στην Ελλάδα, ο καρπός του δεν καταστρέφεται εύκολα από τα καιρικά φαινόμενα, ενώ μπορεί να πουληθεί στο εξωτερικό σε πολύ υψηλές τιμές » επισημαίνει. « Δυστυχώς στη χώρα μας παραμένει ακόμα άγνωστο, οι περισσότεροι αγρότες είναι δέσμιοι των επιδοτήσεων » τονίζει.

Ποικιλίες Μάνγκο

Οι ποικιλίες του μάνγκο είναι πάρα πολλές, γύρω στις 1.000, οι κυριότερες των οποίων ανα χώρα προέλευσης, είναι οι παρακάτω.


Το 80% της παγκόσμιας εξαγωγικής δραστηριότητας, καλύπτει η ποικιλία Tommy Atkins, ενώ το πιο διαδεδομένο στην Ινδία, είναι το alphonso


Αυστραλία
"Υπερηφάνεια Kensington" (επίσης γνωστός όπως "Bowen Special')
Μπαγκλαντές
"Himsagar", "Langra", "Fazli", "Ashini", "Khirshapat", "Ραι-ραι-ψχογ", "Λοκχον-λοκχον-ψχογ"
Καμπότζη
"Cambodiana"
Καμερούν
"Amιliorιe du Καμερούν"
Ινδία
"Alphonso"(επίσης αποκαλούμενοσ" Hapoos"), "Amrapali", "Badami", "Bangalora", "Banganapalli" (α.Κ.α. "Benishaan"), "Βομβάη", "Βομβάη πράσινη", "Chausa", "Chinna Rasalu", "Dashaheri" ("Daseri"), "Fazli", "Fernandian", "Gulabkhas", "Himayath" (α.Κ.α. "Ιμάμης Pasand"), "Himsagar", "Jehangir", "Kesar", "Kishen Bhog", "Lalbaug", "Langda" ("langra"), "Mallika", "Mankurad", "Mulgoa", "Neelam", "Pairi", "Pedda Rasalu", "Rajapuri", "Safeda", "Suvarnarekha", "Totapuri", "Vanraj", "Zardalu"
Ινδονησία
"Arumanis", "Gadung" (κάπως παρόμοιος με την αυστραλιανή "υπερηφάνεια Kensington"), "Golek", "Manalagi" (άσπρη σάρκα)
Πακιστάν
"Chaunsa", "Langra", "Anwar Ratol", "Sindhri", "Dasehri", "Fazli"
Φιλιππίνες
"Carabao", "Pikoy", "Ινδικά"
ΗΠΑ: Φλώριδα
"Haden", "Irwin", "Keitt", "Κεντ", "Θ Τομμυ Atkins", "Zill"
ΗΠΑ: Χαβάη
"Momi Κ", "Παπάσ"
Δυτικές Ινδίες
"Amιlie", "Δοu-δοu-δοuθε", "Θ Γραχαμ", "Julie", "Πολύ", "Η κυρία Francis" (Αϊτή), "Αυξήθηκε", "Καρύκευμα-κιβώτιο", "Αμυλο"
Αίγυπτος & Σουδάν:

Θ Αλφονς, "Oweisi", "Bez EL- anza", "Taymoor"

Οι πιο γνωστές στην Ελλάδα ποικιλίες, είναι οι παρακάτω, όπως τις βρήκαμε στην ιστοσελίδα

Tommy Atkin

Το χρώμα του, το γεγονός ότι είναι ανθεκτικό σε ασθένειες, και εύκολη αποθήκευση του είναι ελκυστικά χαρακτηριστκά για τους παραγωγούς, τους έμπορους και τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Στο Βόρειο ημισφαίριο ωριμάζει Ιούνιο με Ιούλιο.
Kent

Το δένδρο γίνεται μεγάλο με γρήγορη ανάπτυξη και μπορεί να φτάσει τα 15 μέτρα αν αφεθεί. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι ωριμάζει πολύ αργά το καλοκαίρι, τον Αύγουστο.
Irwin

Το δένδρο μεγαλώνει σχετικά γρήγορα φτάνοντας τα 4 με 5 μέτρα κατάμεστο με φρούτα που λυγίζουν τα κλαδιά. Τα φρούτα του ωριμάζουν τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.
Osteen

Το μάνγκο Osteen (όστιιν) αναφέρεται πως είναι της ποικιλίας Haden, και αργότερα που ψάξανε την καταγωγή βρήκανε ότι ονομάστηκε έτσι από μια γνωστή οικογένια που έμενε στην περιοχή Lotus στο νησί Merritt  στην Florida.
Palmer

Είναι άγνωστης πατρότητας που καλιεργείται στη Florida. από το 1945. Το Palmer εισήχθει στην Αυστραλία από το Πόρτο Ρίκο  το 1979 και έκτοτε καλιεργείται εμπορικά αλλά παράγει λιγώτερο από 5% της παραγωγής
Van Dyke

Δεν έχει ίνες και έχει πλούσια γλυκιά και πικάντικη γεύση. Αντιστέκεται πολύ καλά σε ιώσεις και καμαρώνει για το ιδιαίτερο χρώμα του. Ωριμάζει τον Αύγουστο. Είναι σχεδόν σφαιρικού σχήματος και το βάρος του μπορεί να φτάσει μέχρι τα 2 κιλά.



Για όσους φυτέψουν μάνγκο στην Κρήτη, αφού στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν ευδοκιμεί λόγω κλίματος, πρέπει να φροντίσουν τα δυο πρώτα χρόνια και μόνο κατά την περίοδο του χειμώνα, να κάνουν το εξής :
 Επειδή το δενδρίλιο-α που θα πάρομε απο το θερμοκήπιο είναι πολύ μικρά και ευαίσθητα στον παγετό, κόβομε απο πλέγμα οικοδομής τόσο κομμάτι, ωστε να το ύπερκαλύπτει σε ύψος και να το κάνομε κύκλο γύρω του. 
Το καλύπτομε με νάυλον, δημιουργώντας έτσι ένα μικρό θερμοκήπιο, μέσα στο οποίο θα μείνει προστατευμένο το χειμώνα απο τον παγετό και το κρύο, μέχρι την άνοιξη που θα ανέβει η θερμοκρασία και δεν θα χρειάζεται πια η προστασία απο το νάυλον.
Αυτό, θα γίνει τα δυο με τρία πρώτα χρόνια, που εν τω μεταξύ θα έχει αναπτυχθεί το δέντρο και θα μπορέσει να συνεχίσει κανονικά την ανάπτυξη του.
Η γεύση και η νοστιμιά που έχει το μάγκο που θα πάρομε και αφού ωριμάσει πάνω στο δέντρο, δεν έχει καμία απολύτως σχέση, με τα μάγκο της αγοράς, που κόβονται άγουρα και έρχονται απο τροπικές χώρες συντηρημένα μέσα σε ψυγεία.
Και κόβονται άγουρα, γιατί όπως είδαμε και πιο πάνω στο δημοσίευμα μας, απο τη στιγμή που θα κοπούν ώριμα, δεν αντέχουν στο ψυγείο για πολλές ημέρες, ώστε να αντέξουν τη μεταφορά απο τόσο μακριά.

ΚΑΡΑΜΠΟΛΑ, ΓΚΟΥΑΒΑ, ανανάς, μάνγκο και παπάγια 

Είναι μερικά μόνο από τα τροπικά φρούτα που εισάγει στη χώρα μας η εταιρεία Μενέλαος ΕΠΕ, από τη Νότια Αφρική, την Ολλανδία, την Αργεντινή και τις περιοχές της Νότιας Αμερικής.
Τα εξωτικά φρούτα είναι για τους Έλληνες καταναλωτές κάτι το διαφορετικό και στην αρχή απλά ήθελαν να δοκιμάσουν. Όσο περνάει ο καιρός όμως, φαίνεται ότι ο κόσμος τα έχει μάθει και θέλει να τα έχει στο τραπέζι του.

Το μάνγκο, το αβοκάντο και ο ανανάς είναι πρώτα στη λίστα προτίμησης των καταναλωτών.
Κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι τα ζαχαροπλαστεία και τα μανάβικα, τα οποία προμηθεύουμε, χρειάζονται όλο και μεγαλύτερες ποσότητες των τροπικών φρούτων.

Χαρακτηριστικό είναι, όπως προσθέτει, το γεγονός ότι μέχρι πριν από μερικά χρόνια η ποσότητα σε μάνγκο που εισήγαγε η εταιρεία δεν ξεπερνούσε τον έναν τόνο μηνιαίως.

Πλέον κάνουμε εισαγωγή πέντε με έξι τόνους την εβδομάδα.
Αν  και τα περισσότερα τροπικά φρούτα είναι εισαγωγής, υπάρχουν ορισμένοι Έλληνες παραγωγοί στην Κρήτη, οι οποίοι καλλιεργούν κυρίως αβοκάντο.

Από τη Νότια Αφρική στα Χανιά

lichi
ΤΟ 1981 ο Μιχάλης Χαραλαμπάκης επισκέφθηκε τον αδελφό του στη Νότια Αφρική. Από εκείνο το ταξίδι πήρε δύο γευστικά «σουβενίρ» που αργότερα έγιναν η βασική εργασία του: «Δοκίμασα λίτσι και μάνγκο και μου άρεσαν πάρα πολύ. Από εκείνη την ώρα και μετά προσπάθησα να βρω τρόπο να τα φέρω στην Ελλάδα και να τα καλλιεργήσω». Η γραφειοκρατία κράτησε αρκετά χρόνια αλλά το 1990, όπως λέει ο κ. Χαραλαμπάκης, κατάφερε να φέρει 50 δέντρα για να δοκιμάσει την ανθεκτικότητά τους στο κλίμα των Χανίων της Κρήτης. «Ευτυχώς, το κλίμα είναι ιδανικό και για τα δύο φρούτα κι έτσι προχώρησα. Σήμερα σε έξι στρέμματα έχω περίπου 90 λίτσι και 90 μάνγκο. Αν και έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που άρχισα να καλλιεργώ τα λίτσι, δεν τα ξέρουν ακόμη οι ντόπιοι. Τα ζητούν όμως πολύ οι ξένοι που έρχονται κι έτσι συνεργάζομαι με ξενοδοχεία».


Πηγή 

ΠΑΠΑΓΙΑ(PAPAYA): η υπέροχη γεύση και υφή της παπάγιας έκανε τον Χριστόφορο Κολόμβο να την χαρακτηρίσει ως «το φρούτο των αγγέλων». Κάποτε θεωρούταν εξωτικό φρούτο αλλά πλέον μπορεί να βρεθεί εύκολα σε όλο τον κόσμο και όλο τον χρόνο.


ΠΑΠΑΓΙΑ και ΥΓΕΙΑ:
Η παπάγια δεν είναι γνωστή μόνο για την υπέροχη γλυκιά της γεύση και το τροπικό της χρώμα αλλά και για την περιεκτικότητά της σε θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά. Είναι πλούσια σε καροτένιο,  Βιταμίνη C, φλαβονοειδή, μέταλλα, κάλιο, μαγνήσιο και ίνες. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά μαζί προάγουν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και φαίνεται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο του εντέρου. Επίσης η παπάγια περιέχει το πεπτικό ένζυμο παπαϊνη το οποίο χρησιμοποιείται σε τραυματισμούς και αλλεργίες λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του

ΠΑΠΑΓΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑ
Η παπάγια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, Βιταμίνη Α και σε απαραίτητα για το δέρμα ένζυμα. Έχει ιδιότητες αποκατάστασης αλλά και πρόληψης. Τα ένζυμα που περιέχει η παπάγια είναι γνωστά για τις επουλωτικές τους ιδιότητες ενώ τα φυσικά άλφα-υδροξυοξέα που περιέχει διενεργούν μία απαλή απολέπιση. Η παπάγια χρησιμοποιείται στην αισθητική προσφέροντας έναν φυσικό τρόπο για άμεσο lifting, αναζωογόνηση και φυσική λάμψη. Σε συνδυασμό με τα κατάλληλα έλαια και λοιπά φυσικά συστατικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άτονα και κουρασμένα δέρματα, για αποτέλεσμα άμεσης ενυδάτωσης, λάμψης και φρεσκάδας.

MANGO: Το μάνγκο χαρακτηρίζεται ως «ο βασιλιάς των φρούτων» και θεωρείται super-φρούτο, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε θρεπτικά συστατικά. Είναι ένα διατροφικά πλούσιο φρούτο με μοναδική γεύση και άρωμα και ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία αλλά και την ομορφιά.

MANGO ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Το μάνγκο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν την προστασία από διάφορες ασθένειες. Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, τα οποία δείχνουν να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, Βιταμίνη Α που βελτιώνει την όραση και ένζυμα που βοηθούν την πέψη και γενικά το πεπτικό σύστημα. Επίσης το μάνγκο φαίνεται να ισορροπεί τα επίπεδα ινσουλίνης άρα χρησιμεύει σε περιπτώσεις διαβήτη, προστατεύει τη σεξουαλική υγεία λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε Βιταμίνη Ε, βοηθά σε περιπτώσεις αναιμίας καθώς περιέχει βιταμίνη C και βελτιώνει τη μνήμη λόγω του γλουταμινικού οξέος.

MANGO ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑ 
Είναι πλούσιο σε Βιταμίνες (Α, B1, B2, B3, B6, C) μέταλλα, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες καθώς και σε καροτένιο που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι δράσεις των συστατικών αυτών καταπολεμούν την ακμή, προλαμβάνουν την πρόωρη γήρανση και μειώνουν τους διεσταλμένους πόρους, προσφέροντας φρεσκάδα και ελαστικότητα στο δέρμα.

Πηγή grizosgatos






Φωτογραφικό υλικό και ταξινόμηση κειμένων
και πρόσθετες πληροφορίες   keritisriver




15 σχόλια:

  1. Και γιατί ρε παιδιά πωλείται 5.50 ευρώ το κιλό και είναι από την Αφρική ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ αρχήν συγνώμη για την καθυστέρηση.
      Αν αναφέρεσαι στο αβοκάντο κοπελιά, υπάρχει ένα κενό διάστημα από Ιούλιο μέχρι μέσα Νοεμβρίου, πού δεν υπάρχει αβοκάντο παγκοσμίως.
      Το αβοκάντο τύπου has Χανίων, καλύπτει ένα διάστημα μέχρι και μέσα Αυγούστου.
      Μετά, έρχεται το Ζιτάνο από μέσα Νοεμβρίου.
      Επειδή οι τιμές σε αυτό το επίμαχο διάστημα είναι λογικό να έχουν πιάσει ταβάνι, το χανιώτικο έχει ανέβει στα 3,5 ευρώ ανάκιλο, παρατηρούνται ορισμένα ευτράπελα.
      Το ένα είναι αυτό πού είδες κοπελιά, με τα αφρικάνικα προς 5,5 ευρώ. Αλήθεια, τι ποικιλίας είναι, δεδομένου ότι δεν κόβονται όλες οι ποικιλίες τις ίδιες εποχές, λόγω ελιπων λιπαρών.
      Το άλλο ευτράπελο είναι να πέφτουν με τα μούτρα ορισμένοι σαλταδόροι μπροστά στις υψηλές τιμές και να κόβουν για τη αγορά ότι έχουν διαθέσιμο, ακόμη και φουέρτε, που αποκτούν τα λιπαρά τους και κόβονται από τα μέσα έως τέλη Δεκεμβρίου.
      Ακόμη, κόβονται και ζιτάνο από τον Αύγουστο αντί να περιμένουν τον Νοέμβριο.
      Αιτία για όλα, να προλάβουν την υψηλή τιμή, πριν βγει η παραγωγή στην αγορά και πέσει στα νορμάλ επίπεδα.
      Όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά τα αβοκάντο που κόβονται πρόωρα, δεν έχουν αποκτήσει όλα τους τα λιπαρά, με αποτέλεσμα να μην οριμάσουν ποτέ στο σπίτι του θύματος καταναλωτή πού θα πληρώσει αδρά για να αγοράσει.
      Και αν οριμάσουν αφού μαραθούν, θα έχουν πολύ λίγα λιπαρά.
      Μια άλλη παράμετρος.
      Ενώ το αβοκάντο χρειάζεται από ελάχιστο έως καθόλου λίπασμα σε ετήσια βάση εφ όσον κλαδεύεται τακτικά, όταν κόβονται πρόωρα, προκειμένου να αποκτήσουν το κατάλληλο μέγεθος,να χοντρύνουν, ταΐζονται χυδαιότατα, με αρκετό λίπασμα.
      Ηθικό δίδαγμα ?
      Κάθε ποικιλία να αγοράζεται στην εποχή της με άκρως αυστηρά κριτήρια.

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς πριν το κεφάλαιο "Αβοκάντο και υγεία", θα βρεις μια νέα προσθήκη στο άρθρο με τις κατάλληλες εποχές διάθεσης ανά ποικιλία.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα σας, πως μπορώ να βρω παπαγια άγουρη για σαλάτα. 6937006016 το τηλ μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η παπάγια όπως και το μάνγκο δυστυχώς φίλε μου είναι ακόμα σε πειραματικό επίπεδο εδώ στα Χανιά. Μάνγκο έχω κι εγώ σε πειραματική καλλιέργεια. Καρπούς όμως δεν έχομε ακόμα οπότε μέχρι νεοτέρας σε αυτά τα είδη, αρκούμαστε στην αγορά όσο αφορά την κατανάλωση, με ότι συνεπάγεται στο θέμα ποιότητας αυτό αφού τα εισαγόμενα από μακρινές χώρες όπως εξηγούμε και στο άρθρο, είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα με τα ντόπια που οριμάζουν επάνω στο δέντρο, αποκτώντας όλα τα συστατικά του.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα παιδιά. Στην Κέρκυρα έχω ξεχάσει το μάνγκο, φυσικά. Αβοκάντο η λιτσι παίζει? Έχουμε πολύ βροχή, αλλά όχι κρύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού σου ζητήσω πρώτα συγνώμη για την καθυστέρηση μου, θα συμφωνήσω μαζί σου για το μάνγκο. Και εδώ στα Χανιά, συνιστάται μόνο για θερμοκηπιακή καλλιέργεια.
      Πειραματιζόμενοι μερικοί ανυπότακτοι, βρήκαμε οτι ευδοκιμεί αν το προστατεύσομε τα τρία με τέσσερα πρώτα χρόνια με κάλυψη.
      Για το αβοκάντο, δυστυχώς θα σε απογοητεύσω γιατί μπορεί να είναι υποτροπικό, αλλά πιο βόρεια από Χανιά, δεν ευδοκιμεί, παρ΄όλο που έχουν γίνει προσπάθειες στην Πελοπόννησο, αλλά χωρίς επιτυχία. Γίνεται δέντρο, αλλά δεν καρποδένει ικανοποιητικά και δεν είναι ζήτημα βροχοπτώσεων. Το αβοκάντο δεν ζρειάζεται πολύ νερό, όσο σταθερό μικροκλίμα θερμοκρασίας και υγρασίας στο περιβάλλον του, ιδιαίτερα στους μήνες ανθοφορίας και καρπόδεσης. Το πολύ νερό το σαπίζει σε οποιαδήποτε ηλικία.
      Το λίτσι ίσως αντέχει σε βορειότερα κλίματα, δεν το έχω δοκιμάσει.
      Δεν χάνεις τίποτα αν φυτέψεις από δυο κοντά στο σπίτι, ώστε να τα ελέγχεις, να δεις πού θα καταλήξουν. Χρειάζονται πορώδες έδαφος να μην κατακρατάει το νερό,
      Καλή επιτυχία σε όποιους πειραματισμούς προχωρήσεις !

      Διαγραφή
    2. Μεγάλη εντύπωση μου κάνει η αποτυχία της καλλιέργειας του Αβοκάντο στη νότια ηπειρωτική Ελλάδα. Όλη η Αθήνα είναι γεμάτη με δενδρύλλια στα μπαλκόνια, φυτεμένα από σπόρους. Επίσης υπάρχουν και μερικά μεγάλα δέντρα σε κήπους, που όμως κάνουν λίγους και μικρούς καρπούς επειδή είναι άγρια (από σπόρο). Στον ολικό παγετό της 13/2/2004 αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικά και από τις λεμονιές! Απ' όσο ξέρω, το πρόβλημα της καρπόδεσης υπάρχει και στην Κρήτη σε περιοχές εκτός Χανίων όπου δεν υπάρχουν φυτείες. Νομίζω αν βρεθεί η κατάλληλη ποικιλία το πρόβλημα αυτό θα λυθεί. Έχω ακούσει για μία μοναδική περίπτωση φυτού από σπόρο που είχε εξαιρετική παραγωγή εκτός Κρήτης. Το μάνγκο πάλι είναι ευκολώτερο στην καρπόδεση, αλλά πολύ πιο ευαίσθητο στο κρύο. (Την ίδια ευαισθησία στις συνθήκες γονιμοποίησης έχουν και οι χουρμαδιές, όμως πριν κάποια χρόνια υπήρξε Κύπριος καλλιεργητής που παρήγαγε χουρμάδες στη Λεωφ. Μεσογείων στην Αθήνα, κάτι θεωρητικά αδιανόητο, αφού η σωστή θερμοκρασία γονιμοποίησης τους είναι 25C, ενώ στην Αθήνα τον Απρίλη η μέση θερμοκρασία είναι 15C).

      Διαγραφή
  4. Καταφερα απο κουκουτσι να κανω δενδρο αβοκαντο,τον 6 χρονο μου εκανε περιπου 25 καρπους, τον επομενο ξεπερασε τους 250 . Δυστυχως το σημειο που το φυτεψα δεν ηταν σωστο για την κατοικια μας και το εκοψα,κρατοντας ομως 2 σκασιματα που βγηκαν διπλα στον κομενο κορμο, τα οποια θα τα φυτεψω αμεσα αφου εχουν υψος περιπου ενα μετρο. Εχω δε μοιρασει φυτα σε πολλους που εβγαλα απο καρπους !!Τωρα πειραματειζομαι σε μαγκο, ανανα,μπανανα ολα στο μικρο μου κηπο !!Μπορειτε να δειτε φωτο στο Nikos Kikidis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υποψιάζομαι φίλε μου οτι τα δέντρα σου είναι άγρια, δηλαδή όπως έχουν φυτρώσει από το σπόρο. Χωρίς εμβολιασμό με μάτι από την επιθυμητή ποικιλία, έχομε άγριο δέντρο που δεν καρποφορεί σωστά και όσους καρπούς κάνει, είναι μικροί εκτός από ελάχιστοι.
      Χρησιμοποιούμε σπόρο ΜΟΝΟ από συγκεκριμένες ποικιλίες και εδώ στην Ελλάδα εχομε το Has. Σπόροι από άλλες ποικιλίες είναι ακατάλληλοι για αναπαραγωγή, όπως σαφώς και οι τυχόν παραφυάδες που θα βγούν από τη ρίζα ενός δεντρακιού.
      Και το βασικότερο όλων, είναι το κλίμα.
      Στη Χαλκίδα που ζεις απότι είδα από το προφίλ σου, ΔΕΝ ΕΥΔΟΚΙΜΕΙ το αβοκάντο, το οποίο είναι υποτροπική καλλιέργεια.
      Μετά τον τέταρτο χρόνο μπαίνει συνήθως στην παραγωγή, με τον 6-7ο χρόνο να δίνει περίπου 100 κιλά καρπό και να φτάνει σταδιακά τα 250-350.
      Για μάνγκο μην το ζηζητάμε καθόλου, διότι αυτό είναι ΤΡΟΠΙΚΟ και ούτε στα Χανιά ευδοκιμεί, παρά μόνο μέσα σε θερμοκηπιακές συνθήκες τουλάχιστον τα τρία με τέσσερα χρόνια στην αρχή.
      Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει με το ακτινίδιο.
      Όσο και αν προσπαθήσαμε στα Χανιά, φτιάχνει φράχτες, απλώνεται, αλλά καρπό δίνει με το σταγονόμετρο. Ενώ στα μέρη σας και ειδικά στη Θεσσαλία, βρίσκει τις ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης και καρποφορίας.
      Νάσαι καλά φίλε μου.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα στη Πάρο υπάρχουν θερμοκηπίου μανγκο και η γεύση τους είναι τρομερή

      Διαγραφή
  5. Γει σας. Που μπορώ να βρω φύλλα Μάνγκο στην Κρήτη. Είναι για θέμα υγείας. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Τηλ. Επικοινωνίας 6989405882

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταχώρησα το σχόλιο φίλε μου, προκειμένου να βοηθήσω στην περίπτωση που κάποιος αναγνώστης μπορέσει να σου δώσει λύση, διότι δυστυχώς φυτά σε ανάπτυξη κοντά μου, δεν έχω.
      Με τις καλύτερες ευχές.

      Διαγραφή
  6. Διαπιστωνω οτι πολυ ευκολα δινονται συμβουλες .Για να το κανει καποιος πρεπει να εχει βαθεια θεωρητικη καταρτηση στην φυσιολογια καθε φυτου που αναφερεται ,να εχει πειραματικη εμπειρια απο την καλλιεργεια του και γνωση των κλιματικων δεδομενων της περιοχης για την οποια ερωταται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεός δεν είμαι αγαπητέ μου φίλε, ούτε διεκδικώ περγαμηνές βαθέων γνώσεων. Είμαι ένας απλός θνητός που τυχαίνει λόγω καταγωγής και κληρονομικότητας και οχι σαν κύριο επάγγελμα, να ασχολούμαι από παιδάκι ΚΑΙ με την πατρική Γη. Επάνω σε αυτήν, τα τελευταία 17 χρόνια έχω την τύχη να έχω ασχοληθεί σοβαρά, με την καλλιέργεια των ως άνω υποτροπικών φυτών.
      Μέσα απο αυτή την εμπειρία έχω γράψει το άρθρο και δεν είναι αντικείμενο απλών copy-past ενεργειών, όπως μας έχει συνηθίσει η διαδικτυακή κουλτούρα.
      Σε όλα τα άρθρα γενικά του keritis η φιλοσοφία της αναπαραγωγής και αναδημοσίευσης, είναι ξένη.
      Ως εκ τούτου και όσο αφορά το συγκεκριμένο άρθρο στο οποίο αναφέρεστε, κάθε επι πλέον βοήθεια σας ή σχόλιο διορθωτικό στα δικά μου, είναι ευπρόσδεκτο, αν φυσικά είστε γεωπόνος, ή έχετε ειδικές γνώσεις επι του θέματος.
      Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

      Διαγραφή

Σχόλια αναγνωστών