Κυριακή, 2 Νοεμβρίου 2014

Αυξήσεις φωτιά απο τη ΔΕΗ 60% μέσα στην κρίση και την υποτίμηση


Σταθερά και με κάθε έρευνα που γίνεται, διαπιστώνομε οτι πέρα απο χαράτσια και πρόσθετα "έκτακτα" βάρη που φορτώνει το ευαγές κράτος μέσω της ΔΕΗ τον ανεμοδαρμένο πολίτη, τη χρησιμοποιεί σαν δευτερεύοντα φοροεισπράκτορα με κάθε τρόπο.
Εν μέσω κρίσης, την ώρα που φτωχοποιεί, ξεσπιτώνει και στέλνει στον καιάδα
της ανεργίας εκατομμύρια πολίτες, η ΔΕΗ αυξάνει τις εισπράξεις της, με κάθε τρόπο, φτάνοντας να πληρώνει ο πολίτης ένα καθαρά κοινωνικό αγαθό, σχεδόν σε τιμές πετρελαίου.
Κλείσαμε εξ ανάγκης τα καλοριφέρ που αποτελούν πια πολυτέλεια των βολεμένων των σκυφτούληδων και σε λίγο όπως το πάνε με τις αλυσιδωτές αυξήσεις του τιμολογίου, θα αναγκαστούμε στην επιστροφή στις ρίζες. Με το λύχνο για τους πληβείους και τη λάμπα πετρελαίου για τα κάπως καλύτερα πορτοφόλια, μιας κι αυτές καίνε μαύρο χρυσό.

Πρώτη σε αυξήσεις τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, είναι η Ελλάδα μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ. Τι πληρώσαμε εν μέσω κρίσης

Στην "ηλεκτρική καρέκλα" της ΔΕΗ, κάθισαν οι Έλληνες πολίτες την τελευταία 6ετία, καθώς η χώρα μας εν μέσω κρίσης παρουσίασε τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος!
Σύμφωνα με την "Καθημερινή", κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ στα οικιακά τιμολόγια με συνολική επιβάρυνση των καταναλωτών στο 60% και τη δεύτερη θέση στα βιομηχανικά.
Τα στοιχεία προέρχονται από την ανάλυση του Οργανισμού Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και του Συμβουλίου Ρυθμιστικών Αρχών Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (CEER) που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για την ενέργεια και το κλίμα.

Οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα επιβαρύνθηκαν στην εξαετία με αυξήσεις της τάξης του 10% ετησίως και οι βιομηχανίες της τάξης του 7%, έναντι μέσου όρου αύξησης των οικιακών τιμολογίων στην Ε.Ε. 4,4%. Το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων στην Ελλάδα αλλά και συνολικά στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αποδίδεται από την έρευνα όχι στο κόστος ρεύματος αλλά στις χρεώσεις δικτύου, φόρους και ειδικά τέλη που αποτελούν το μη ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος. Στην Ελλάδα ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του κόστους ρεύματος ήταν 7% και στις έμμεσες χρεώσεις ήταν 13,8% η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μετά την Ισπανία με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 15%.

Για το 2013 στις πρωτεύουσες των χωρών όπου οι τιμές ηλεκτρισμού παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το 2012, η αύξηση προήλθε από χρεώσεις που σχετίζονται με τις ΑΠΕ. Ως χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αναφέρονται η Ελλάδα και η Λιθουανία, με τη χώρα μας να εμφανίζει αύξηση κατά 119% στις χρεώσεις που σχετίζονται με τις ΑΠΕ και τη Λιθουανία να ακολουθεί με 44%. Οι υπέρογκες αυξήσεις σε φόρους και άλλες χρεώσεις κατατάσσουν την Ελλάδα από τις χαμηλότερες θέσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας την περίοδο προ της κρίσης, στις υψηλότερες κατέχοντας τη 13 θέση μεταξύ των 28 χωρών της Ε.Ε.

Τι πληρώνουμε ακριβώς
Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία της έρευνας για την κατανομή των χρημάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω του λογαριασμού ρεύματος.
Αναλύοντας την τιμή ρεύματος μετά φόρων για τα νοικοκυριά στις πρωτεύουσες των 28, προκύπτει ότι στην Ελλάδα η τιμή διαμορφώνεται κατά 53% από το κόστος ενέργειας, κατά 18% από τις χρεώσεις δικτύου, ενώ 18% της τιμής αντιπροσωπεύει φόρους και 12% χρεώσεις για ΑΠΕ.

Η αύξηση των χρεώσεων πλην κόστους ρεύματος, είναι ο λόγος που οι καταναλωτές στην Ευρώπη εξακολουθούν να πληρώνουν ακριβά την ενέργεια, ενώ συμβαίνει οι τιμές χονδρικής να μειώνονται. Πηγή: Kathimerini


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου