Νέες αναλύσεις του ΕΦΕΤ,
έφεραν στην επικαιρότητα και πάλι τα της εποχής, αποδεικνύοντας την
συνέχεια, αλλά και την συνέπεια των βιομηχανιών τροφίμων, να
μας ταΐζουν με ότι καλλίτερο μπορούν, αποδεικνύοντας το πόσο πολύ σέβονται το
αγοραστικό κοινό τους και βάζουν την υγεία του, πάνω απ όλα, πόσο μάλλον του
όποιου κέρδους.
Ακολουθούν
οι σχετικές ανακοινώσεις του ΕΦΕΤ,
αλλά και οδηγίες που έδωσε στη δημοσιότητα προς τους
καταναλωτές, εν όψει των αγορών του Πάσχα.
Αθήνα 2 Μάιου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ενημέρωση σχετικά με
ανάκληση «Πάριζα ΝΙΚΑΣ για τοστ βραστή»
Ο ΕΦΕΤ, έπειτα από έλεγχο
βάσει καταγγελίας, προέβη σε δειγματοληψία βραστής
πάριζας με την εμπορική
ονομασία «Πάριζα ΝΙΚΑΣ για τοστ βραστή».
Το δείγμα, πάρθηκε από
συσκευασία τύπου μπαστούνι βάρους 1,718 kg , έφερε
ημερομηνία ανάλωσης έως
04.06.2013, και κωδικό 2000000001, 00144. Το ανωτέρω
προϊόν παρασκευάζεται /
συσκευάζεται από την ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ, 22ο χλμ. Αθηνών-Λαμίας,
Άγιο Στέφανο.
Στο εν λόγω προϊόν, βάσει
Εργαστηριακής Ανάλυσης ανιχνεύτηκε DNA αλόγου (στο
σύνολο του DNA < 1%).
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την
άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του εν λόγω
προϊόντος από την αγορά,
ενώ βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σχετικοί έλεγχοι και με γνώμονα
-//-
Αθήνα 30 Απριλίου
2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ενημέρωση σχετικά με
ανάκληση
«Πάριζα ΝΙΚΑΣ για τοστ
βραστή από φρέσκο χοιρινό κρέας»
Ο ΕΦΕΤ, έπειτα από έλεγχο
βάσει καταγγελίας, προέβη σε δειγματοληψία βραστής
πάριζας με την εμπορική
ονομασία «Πάριζα ΝΙΚΑΣ για τοστ βραστή από φρέσκο χοιρινό
κρέας».
Το δείγμα, ήταν από
συσκευασία βάρους 3,45 kg
(μπαστούνι), έφερε ημερομηνία λήξης
21.6.2013, παρασκευάζεται
/ συσκευάζεται από την ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ, 22ο χλμ. Αθηνών-
Λαμίας, Άγιο Στέφανο. Στο
εν λόγω προϊόν, βάσει Εργαστηριακής Ανάλυσης, ανιχνεύτηκε
DNA αλόγου (στο σύνολο του
DNA < 1% και > 0.1%).
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την
άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του εν λόγω
προϊόντος από την
επιχείρηση και οι έλεγχοι συνεχίζονται προς κάθε κατεύθυνση με
στόχο την προστασία του
καταναλωτή
-//-
Στις λίστες των ανακλήσεων
από την αγορά, βρέθηκε αυτές τις μέρες και το εξτρά παρθένο ελαιόλαδο, που αυτή τη φορά μπορεί να μην ήταν
βαλβολίνη, αλλά μόνο ελαιόλαδο δεν ήταν
και μάλιστα, τεχνητά χρωματισμένο
για να μοιάζει !
Αθήνα 30 Απριλίου
2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ανάκληση μη κανονικών,
νοθευμένων και μη ασφαλών προϊόντων
Α) Ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα
η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο διερεύνησης
καταγγελίας και σε συνεργασία με τη Β’ Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε
τη διακίνηση προϊόντος το οποίο πωλείται με την ένδειξη
ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ,
ενώ από την εξέτασή του προέκυψε ότι είναι ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ ΜΕ ΣΟΓΙΕΛΑΙΟ ΤΕΧΝΗΤΑ ΚΕΧΡΩΣΜΕΝΟ.
Πρόκειται για το προϊόν με
την εμπορική επωνυμία «ΠΑΡΝΩΝΑΣ», σε συσκευασία των 5L και ημερομηνία
λήξης 31-12-2015, το οποίο επιπλέον φέρει τις ενδείξεις «ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΠΕΡΓΑΜΗΝΕΛΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΦΑΡΩΝ 84 - ΚΑΛΑΜΑΤΑ».
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση
ανάκληση/ απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ
– ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ προϊόν από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη
οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές,
που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (φωτογραφία κάτωθι), να μην το
καταναλώσουν.
-//-
Αλλά και οι βαφές αυγών που προορίζονται για το
φετινό Πάσχα, δεν παρέλειψαν να
έχουν την τιμητική τους από τη λίστα του ΕΦΕΤ.
Αθήνα 24 Απριλίου
2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ενημέρωση σχετικά με
ανάκληση Φυσικής βαφής αυγών – Ριζάρι (Radix Cut)
Η Περιφερειακή Διεύθυνση
Αττικής του ΕΦΕΤ, κατά τη διενέργεια δειγματοληψιών βάσει του Έκτακτου Ελέγχου
Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων που αφορούσε στις βαφές αυγών ενόψει του Πάσχα
και σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, προέβη σε δειγματοληψία βαφών
για αυγά.
Ελήφθη δείγμα χύδην
φυσικής βαφής αυγών, ριζάρι, Radix Cut, με την ίδια εμπορική ονομασία, αριθμό
παρτίδας LOT 11190 και ημερομηνία λήξης 31.12.2014.
Το εν λόγω προϊόν
προέρχεται από το Ιράν, διακινείται στην Ελλάδα από την εταιρεία Αλεξόπουλος
Αλ. & ΣΙΑ Ο.Ε., που εδρεύει τέρμα Αγ. Μαρίνης 19300 στον Ασπρόπυργο και
ελήφθη από την επιχείρηση Αφοι Παντ. Χατζηγεωργίου Ο.Ε., Ευριπίδου 37 Αθήνα.
Η συγκεκριμένη χρωστική
χαρακτηρίστηκε ως ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗ & ΜΗ ΑΣΦΑΛΗΣ διότι προέρχεται από φυτό για το
οποίο δεν υπάρχει ιστορικό ασφαλούς χρήσης ως τροφίμου και δεν
συμπεριλαμβάνεται στις επιτρεπόμενες χρωστικές για τη διακοσμητική χρώση των κελυφών
των αυγών.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την
άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του εν λόγω προϊόντος και η διαδικασία ελέγχου
είναι σε εξέλιξη.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους
καταναλωτές να μην χρησιμοποιήσουν τη βαφή αυτή για τον παραδοσιακό στολισμό
των πασχαλινών αυγών.
Ο ΕΦΕΤ ΠΡΟΕΒΗ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ, ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ.
Αθήνα 25 Απριλίου
2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι παραδοσιακές
διατροφικές συνήθειες τις ημέρες του Πάσχα μας οδηγούν σε αγορά και κατανάλωση
κυρίως φρέσκων, μη τυποποιημένων προϊόντων. Η σωστή επιλογή τους και η
προσεκτική διαχείριση στο σπίτι από τον καταναλωτή (π.χ. μαγείρεμα, συντήρηση)
βοηθούν στη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής μας διατροφής αλλά
και στην αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στα οικονομικά
συμφέροντα του καταναλωτή.
Για το λόγο αυτό και με
γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, ο ΕΦΕΤ
ενημερώνει τους πολίτες – καταναλωτές με χρήσιμες συμβουλές και βασικές οδηγίες
για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν ενόψει των εορτών.
Ακολουθούν οι
οδηγίες
Τι πρέπει γενικά να
προσέξετε;
1. Αγοράστε
από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
2. Αγοράστε
κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι
εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη και μικρόβια.
3.
Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες
υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του
χώρου απ' όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.
4.
Εξετάζετε προσεκτικά την επισήμανση
των προϊόντων.
Τι πρέπει να
προσέξετε στις αγορές σας όταν προμηθεύεστε αμνοερίφια, συκωταριές, έντερα και
γενικότερα κρέας :
Σφραγίδες – επισήμανση
1. Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως
και για τα
προερχόμενα από κοινοτικές
χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει
χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») ή ερυθρό «allura» και
ωοειδές σχήμα.
2. Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής
ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό,
δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου
παραλληλογράμμου στο
εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το
όνομα της τρίτης χώρας.
3. Κάθε σφάγιο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει
σφραγίδες και στα δύο
ημιμόριά του.
8. Τα σπλάχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά,
οι νεφροί να μη φέρουν οζίδια και κύστεις.
4. Αν επιλέξετε κατεψυγμένα, φροντίστε αυτά να
μην έχουν αποψυχθεί.
5. Αν
αγοράσετε «εντεράκια» για το παραδοσιακό σας κοκορέτσι και τη
μαγειρίτσα, αυτά δεν
πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές του
χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον,
στη σκόνη και τα έντομα. Φροντίστε να τα καθαρίσετε πολύ καλά.
6. Αν προμηθευτείτε κατεψυγμένη συκωταριά, πρέπει να
δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην αναγραφή ημερομηνίας κατάψυξης και λήξης του
προϊόντος. Σε καμία περίπτωση οι καταναλωτές δεν πρέπει να
προμηθεύονται αποψυγμένα
εντόσθια.
Τι πρέπει να
προσέξετε στις αγορές σας όταν προμηθεύεστε γαλακτοκομικά προϊόντα :
1. Τα τυριά
πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε τυροκομεία που
λειτουργούν νόμιμα. Μην αγοράζετε ποτέ «φρέσκα τυριά» από
παραγωγούς που τυροκομούν
οι ίδιοι δίχως τις νόμιμες εγκρίσεις, διότι οι
υγειονομικές συνθήκες
παραγωγής τους είναι άγνωστες και πιθανόν ΜΗ
ΟΡΘΕΣ.
2. Τα τυριά θα
πρέπει να φέρουν το σήμα αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας
παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή.
Επίσης, πάνω στη
συσκευασία πρέπει να φέρουν την ημερομηνία
παραγωγής, συσκευασίας και
ανάλωσης.
3. Η κοπή των
τυριών σε φέτες θα πρέπει να γίνεται παρουσία του πελάτη.
Ζητήστε να σας
επιδεικνύεται η επισήμανση της αρχικής συσκευασίας.
Τι πρέπει να
προσέξετε κατά την προμήθεια αυγών :
1. Όλα τα αυγά
θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα
το διακριτικό αριθμό του
παραγωγού. Οι προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν
εκείνων που υπάρχουν στο
κέλυφος του αυγού) περιλαμβάνουν :
- τον
κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου,
- την
κατηγορία ποιότητας και βάρους,
- την
ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες μετά την
ημερομηνία ωοτοκίας είναι
το μέγιστο επιτρεπτό χρονικό διάστημα).
2. Η νωπότητα και η καταλληλότητα του αυγού
διαπιστώνεται από τον έλεγχο της ημερομηνίας λήξης και των ορθών ενδείξεων στη
συσκευασία του, όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης.
3. Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλή της
ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
4. Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο,
ραγισμένο ή μη φυσιολογικό κέλυφος.
5. Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες
αίματος, ή με ασπράδι
θρομβώδες, χρωματισμένο,
ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη
οσμή.
6. Για την καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζετε,
μην τα πλένετε, αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.
7. Η νωπότητα του αυγού διαπιστώνεται από το μέγεθος
του αεροθαλάμου του.Τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο.
Τι πρέπει να
προσέξετε κατά την προμήθεια αλλαντικών :
1. Το περίβλημά τους πρέπει να είναι καθαρό, στεγνό
και να μην έχει
προσβληθεί από μούχλα.
2. Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση.
3. Να μην είναι ταγγισμένα και να μην έχουν γλοιώδη
υφή.
4. Να διατηρούν το φυσιολογικό τους χρώμα.
5. Να διατηρούνται στο ψυγείο, εκτός από τα αλλαντικά
αέρος, πολλά από τα οποία, όσο είναι ακέραια, μπορούν να συντηρηθούν σε δροσερό
μέρος
εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία
μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου.
Τι πρέπει να
προσέξετε κατά την προμήθεια σοκολατένιων αυγών :
1. Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται
κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση,
την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης
τροφίμων.
2. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους
γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών. Αν αυτά περιέχουν παιχνίδια
μικρών διαστάσεων μπορεί να προκληθεί πνιγμός ή αυτοτραυματισμός σε
παιδιά μικρής ηλικίας.
Προσοχή πρέπει να δίνεται
και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης
(π.χ. σοκολάτα γάλακτος,
σοκολάτα υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης.
Τι
ισχύει για τις βαφές των αυγών :
- Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών
είναι οι επιτρεπόμενες από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Για τη
διακοσμητική χρώση των αυγών προτείνεται πρώτα η αργή θέρμανση («σε σιγανή
φωτιά») και ο βρασμός των αυγών, ώστε να μη σπάσουν. Αφού ολοκληρωθεί ο
βρασμός, τα αυγά αφήνονται μέχρι η θερμοκρασία τους να πλησιάσει τη
θερμοκρασία περιβάλλοντος και επιθεωρούνται για πιθανά σπασίματα.
Προτείνεται
να βάφονται μόνο όσα αυγά έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό και να ακολουθούνται
προσεκτικά οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες βαφής αυγών.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια αναγνωστών