Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Το δίλλημα της Κύπρου: Ισλανδία ή Ελλάδα;


Τι θα κάνουν οι Κύπριοι; Θα υποθηκεύσουν οι ίδιοι το μέλλον τους σε μία αυταρχική κλεπτοκρατία; Ή θα μπούν σε μια διαδικασία όπου  θα απορρίπτουν την ΕΕ και το ΔΝΤ και θα πάρουν τα χρήματα της Ρωσίας ;

Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια πολύ καλύτερη επιλογή: η επιλογή που προσφέρεται από άλλο αραιοκατοικημένο νησί στις παρυφές της Ευρώπης,
του οποίου ο χρηματοπιστωτικός τομέας είχε ξεπεράσει την οικονομία του.
Η Κύπρος θα μπορούσε να αντιγράψετε την Ισλανδία, αφήνοντας ελεύθερη την κατάρρευση των τραπεζών της, και να αφήσει τους μετόχους και τους ομολογιούχους να επωμιστούν την απώλεια.

Συχνά υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη, όταν πρόκειται για ξένες χώρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι στην ΕΕ εξακολουθούν να έχουν την ιδέα ότι η Ισλανδία είναι σε οικονομική κατάρρευση. Στην πραγματικότητα, έχει ανάκαμψη εντυπωσιακή από το κραχ του 2008, και η κοινή γνώμη είναι σταθερά κατά της ένταξης στην ΕΕ.

Οι Ισλανδοί είναι ένας έξυπνος λαός. Ξέρουν ότι, αν και έχουν ρίξει  μια βουτιά, το βιοτικό τους επίπεδο εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από ό,τι 24 από 27 μέλη της Ε.Ε., και η βελτίωση της συντελείται πιο γρήγορα από οπουδήποτε άλλού μέσα στη ζώνη του ευρώ. Όλα αυτά παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Green-Σοσιαλιστικής συμμαχίας τους για την επιβολή κυρώσεων επιχειρήσεων μέσω παράξενων οικολογικών ρυθμίσεων.

Γιατί δεν θέλουν οι ηγέτες των Βρυξελλών η Κύπρος να ακολουθήσει το μοντέλο της Ισλανδίας; Οι απαλλοτριώσεις είναι απαραίτητες, παραδέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για την πρόληψη των «ανησυχιών σχετικά με το να ξαναέρθει στην επιφάνεια η αντιστρεψιμότητα του ευρώ».
Οι  Κύπριοι με άλλα λόγια, θυσιάζονται στο μεγάλο στόχο της νομισματικής ένωσης.
Θα γίνουν μια δεύτερη Ελλάδα, υποτελείς στην ΕΕ των πιστωτών τους.

Ο Σαίξπηρ, όπως ποτέ δεν κουραζόμαστε να επισημαίνομε, έχει να διατυπώσει χρήσιμες παρατηρήσεις για κάθε θέμα, όπως και η Κύπρος, που μέρος του Οθέλλου έχει οριστεί.
Εδώ λέει ο  Iago, μιλώντας για τη δημιουργία των Βρυξελλών: «Έτσι δεν μπορώ να κάνω ποτέ μου ο ανόητος δικο μου πορτοφόλι». Και εδώ είναι που λέει ο Roderigo για τους Κύπριους: «τα χρήματά μου σχεδόν ξοδεύτηκαν? Έχω απόψε εξαιρετικά καλά cudgelled».

Μετά από όλα, σκεφτείτε την άποψη από την πλευρά της ΕΕ.
Τι θα συμβεί αν η Κύπρος διαφοροποιηθεί, απαξιώσει την ΕΕ - και στη συνέχεια ευημερήσει;
Τι επίδραση θα είχε μια επιτυχής επιστροφή της Κύπρου στη Λίρα  για το υπόλοιπο των μελών της ζώνης του ευρώ;



Πηγή blogs.telegraph







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια αναγνωστών