Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013

Διατροφικά σκάνδαλα, βόμβες στην τροφική αλυσίδα!

Τέλος εποχής στην τροφική αλυσίδα; Μετά το κρέας αλόγου, τι;

Υπό μορφή αλυσιδωτών εκρήξεων έρχονται το τελευταίο χρονικό διάστημα τα κρούσματα της εισόδου του κρέατος αλόγου και στην Ελληνική αγορά τροφίμων.
Με τον ΕΦΕΤ να βρίσκεται συνεχώς επι ποδός πολέμου στην προσπάθεια του να διαφυλάξει την Ελληνική κατανάλωση από τα προιόντα κρέατος αλόγου, που εισάγονται στην Ελλάδα από ημεδαπές και αλλοδαπές επιχειρήσεις είτε σαν πρώτη ύλη παρασκευής έτοιμων “γευστικών προτάσεων”, είτε για απ ευθείας
κατανάλωση.
Και κάποια απ αυτά όπως βλέπομε από το φωτογραφικό υλικό του άρθρου, να διαλαλούν την ελληνικότητα του προϊόντος !

Και όλα, στο βωμό του κέρδους ! Στον αχαλίνωτο ανταγωνισμό του φτηνότερου και στην ετήσια αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων. Ακόμα και σε περιόδους κρίσης που οι λεηλατημένοι μισθοί και οι συνεχείς φοροεπιδρομές, αναγκάζουν τον καταναλωτή να περικόψει και αυτό το φαγητό ακόμα. Τότε έρχεται το επιχειρείν, να μας δώσει τα γνωστά προιόντα πρώτης τιμής στο ράφι. Αδιαφορώντας για την ποιότητα αφου τον πελάτη τον βλέπουν μόνο σαν τζίρο, σαν πορτοφόλι.

Είναι τα αποτελέσματα και οι φυσικές συνέπειες της ελεύθερης αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού, που ευαγγελίστηκαν και μας εισήγαγαν οι καινοτόμοι προφέσορες της πολιτικής και της οικονομίας πριν από χρόνια, παραμερίζοντας τον κρατικό παρεμβατισμό ως αναχρονιστικό και ως εχθρό της ανάπτυξης.
ΠΟΙΑΣ ανάπτυξης όμως δεν μας είπαν τότε. Και το βλέπομε σήμερα μέσα από τις συνέπειες της ασύδοτης αγοράς. Όταν μας έλεγαν ότι ο ελεύθερος ανταγωνισμός φέρνει τη φτήνια στον καταναλωτή, εννοούσαν μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας ακόμα και με ακατάλληλα προιόντα, βλαπτικά τις περισσότερες φορές για την υγεία μας.
Αφού γνώριζαν σε τι κοινωνία απευθύνονται και ότι δεν είναι όμορφη, ούτε αγγελικά πλασμένη για να περιορίζεται στον υγειή ανταγωνισμό και στην οικονομική θεωρία που διδάσκεται στις οικονομικές σχολές περί ανταγωνισμού και εμπορίου.
Και είδαμε προιόντα όπως αναφέραμε πιο πάνω, να φιγουράρουν την Ελληνική σημαία για την άγρα πελατών και τζίρου!
Κάτι, που μας δείχνει με τον πιο παραστατικό τρόπο, ότι πρέπει να ξεχάσομε σαν καταναλωτές αυτό που στηρίξαμε ανέκαθεν.
Tο να αγοράζομε δηλαδή μόνο Ελληνικά προϊόντα και να προσέχομε το barcode.
Ήρθε η ίδια η αγορά να μας δείξει, ότι αν θέλομε να προστατευτούμε από την ασυδοσία των φτηνών και την ποιότητα και το είδος των τροφών που καταναλώνομε, πρέπει να στραφούμε αποκλειστικά σε γνώριμα και έμπιστα προιόντα και εταιρείες.
Τέρμα τα ημιέτοιμα φαγητά του καταψύκτη, τέρμα το μη αναγνωρίσιμο γενικά τρόφιμο που έρχεται στην κατανάλωση. Και όταν λέμε αναγνωρίσιμο, εννοούμε ότι πρέπει να ξέρομε τι αγοράζομε και από τι μέρος του ζώου αν είναι κρέας προέρχεται, όχι επειδή έτσι γράφει, αλλά επειδή το είδαμε με τα μάτια μας.
Για να φτάσομε στο τελικό, φύτευε για να χεις και άρμεγε για να τρως, όπως έλεγαν πάντα οι πατεράδες μας.
Ένα άλλο κεφάλαιο που μας άνοιξε το σκάνδαλο του κρέατος αλόγου, αφορά την παγκόσμια εξάπλωση του φαινομένου, που μας δείχνει ότι δεν αποτελεί Ελληνικό αποκλειστικά προνόμιο.
Από πού προέρχεται και ποιοι είναι οι εγκέφαλοι που το προώθησαν. Και γιατί. Εδώ, θέλοντας και μη, γινόμαστε «συνομοσιολόγοι» και ανατρέχει ο νους μας στους επίδοξους αυτοκράτορες του πλανήτη και του νου μας και στη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης, της οχλοποίησης των λαών και του ελέγχου της σκέψης, της αύξησης του πληθυσμού και των γνωστών γεννετικών πειραμάτων που γίνονται πάνω μας είτε με εμβόλια, είτε με τα τρόφιμα, είτε με τους απ ευθείας πολέμους, οικονομικούς και κλασικούς.
Είναι γνωστή η επιδίωξη της Monsanto και άλλων εταιρειών, να ελέγξουν παγκοσμίως την τροφική αλυσίδα και να μας μετατρέψουν σε πειραματόζωα υβρίδια των εργαστηρίων τους, καταργώντας κάθε πατροπαράδοτη μορφή παραγωγής της τροφής μας. Αποτελούν και τα κατά καιρούς διατροφικά σκάνδαλα παγκόσμιας εμβέλειας μέρος του ίδιου προγράμματος ;
Πόσα χρόνια τρώγαμε αλογίσιο κρέας με την αίσθηση ενός νόστιμου και πλήρους σε…«βελτιωτικά γεύσης» μπιφτεκιού, κεμπάπ, σουτζουκακιού και ότι άλλο βάζει η καθημερινή κουζίνα στο πιάτο μας;
Τι άλλο καταναλώνομε χωρίς να το ξέρομε?
Μέχρι πότε θα προλαβαίνει ο ΕΦΕΤ να εντοπίζει τα ακατάλληλα τρόφιμα?
Όταν τα κατάλληλα θα έχουν γίνει είδος προς εξαφάνιση?
Μήπως ο κάθε καταναλωτής θα πρέπει από μόνος του να γίνει ένας ατομικός, ή οικογενειακός ΕΦΕΤ?

Να θυμηθούμε τις «καραβίδες» που κινήθηκαν παλιότερα μέσω χονδρικής πώλησης αποκλειστικά σε χώρους μαζικής εστίασης(ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία), που ήταν αλεσμένος μπακαλιάρος σε καλουπάκια μορφοποιημένος και με χρωστικές ύλες να τον προσομοιάζουν με καραβίδα, τίνγκα στα βελτιωτικά γεύσης, που ασφαλώς σερβιριζόταν σε ανάλογη τιμή για το θύμα τον πελάτη;
Ή να θυμηθούμε τις «μαύρες» ελιές στο ξύδι που ήταν πράσινες εισαγόμενες από Τουρκία βαμμένες όμως για να ανταγωνίζονται τις Ελληνικές βγαίνοντας σε εξευτελιστική τιμη στην αγορά ;
Ή…ή…ή….
Και μένει ένα τελικά σαν αποτέλεσμα του γενικότερου βιασμού του ανθρώπου από την οικονομική ομερτά που πάντα βρίσκει τρόπους να…πλέει στον αφρό, έχοντας όλους εμάς στα τάρταρα!…όμορφος κόσμος ηθικός, ελευθεροοικονομικά πλασμένος !
Ηθικό δίδαγμα ;;;
Να θυμηθούμε τον πατέρα Κοσμά τον Αιτωλό και να διαφυλάξομε σαν κόρη οφθαλμού το χωραφάκι που μας άφησαν οι γονείς μας στο χωριό λοιπόν!
Και να ετοιμάσομε και μια δυο κατσικούλες, κουνελάκια και μερικές κοτούλες, όχι μόνο για να προστατευτούμε από τα προϊόντα πρώτης τιμής και την αδηφάγο ελεύθερη αγορά, αλλά και για να θυμηθούμε προ πάτων, οι τροφές τι γεύση έχουν, όπως και να μάθουν τα παιδιά μας από πού προέρχεται η τροφή και πως παράγεται, απαραίτητα εφόδια στο ζοφερό αύριο που μας επιφυλάσσουν οι «τρελοί επιστήμονες» των παιδικών διηγημάτων και του παλιού και νεότερου Χόλυγουντ !

 
ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΑΛΟΓΟΥ
ΤΙ ??????
ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΡΩΜΕ ΑΛΟΓΑ
ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΥΣ ΓΙΑ ΚΕΜΠΑΠ ΚΑΙ
ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΕΤΟΙΜΑ ;;;

ΟΙ ΠΡΟΦΕΣΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ
ΑΓΟΡΑΣ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ;
ΟΤΑΝ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΣΚΟΠΟΣ
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ,
Η ΗΘΙΚΗ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ !

Η ΡΙΖΑ ΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ,
ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ!

ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΜΑΘΑΝ ΣΤΟ
ΕΤΟΙΜΟ ΦΑΓΗΤΟ,
ΑΣ ΜΑΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΝΙΟ, ΣΤΟ

ΦΥΤΕΥΕ ΓΙΑ ΝΑ ΧΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΜΕΓΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΣ !
ΑΛΛΙΩΣ, ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΠΙΑ ΤΟΥΣ!
 
Επί χρόνια τώρα τρώμε κρέας αλόγου στα μπέργκερς σύμφωνα και με πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας The daily telegraph

Ακολουθούν οι κατά καιρούς ανακοινώσεις του ΕΦΕΤ το τελευταίο χρονικό διάστημα, που δείχνουν ανάγλυφα την πυκνότητα του φαινομένου στην Ελλάδα, αλλά και τις περιπτώσεις εκείνες μέσα από τις οποίες έκανε την είσοδο του στην Ελληνική αγορά το κρέας αλόγου, για να κρατήσομε αλλά και να θυμόμαστε, ποιοι φρόντισαν για την καλή μας διατροφή, αλλά και την οικονομία στην τσέπη μας από αυτή την ιστορία.

                                                           
                                                                      Βυζαντινός Αντίλαλος

================================//=====================================

Δελτίο τύπου της 17 Ιανουαρίου 2013 Α από τον ΕΦΕΤ

Ενημέρωση σχετικά με παρουσία DNA αλόγου σε μοσχαρίσια μπιφτέκια (beef burgers) στην αγορά της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό σχετικά με την
υπόθεση που προέκυψε ύστερα από σχετικούς ελέγχους της
Ιρλανδικής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (FSAI) και
αφορά στην παρουσία DNA αλόγου σε μοσχαρίσια μπιφτέκια
(beef burgers). Στις 15.01.2013 η Ιρλανδική Αρχή για την
Ασφάλεια των Τροφίμων (FSAI) δημοσίευσε τα ευρήματα ελέγχων σύμφωνα με τα οποία διαπιστώθηκε η ύπαρξη DNA αλόγου σε μοσχαρίσια μπιφτέκια (beef burgers) που είχαν παραχθεί από τις επιχειρήσεις Silvercrest Foods και Liffey Meats Ltd στην Ιρλανδία και Anglo Beef Processors t/a Dalepak Foods Hambleton DC στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα
παραπάνω προϊόντα είχαν διακινηθεί σε Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο από τις αλυσίδες λιανικής Tesco, Lidl, Aldi, Dunnes Stores και Iceland.
Ο ΕΦΕΤ άμεσα επικοινώνησε με τις αντίστοιχες αρχές της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες ανέφεραν ότι τα εν λόγω προϊόντα δεν έχουν διακινηθεί στην Ελληνική αγορά, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα μέχρι σήμερα στοιχεία σχετικής διερεύνησης από τον ΕΦΕΤ.
Ο ΕΦΕΤ παρακολουθεί το θέμα και ευρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αντίστοιχες αρμόδιες Αρχές.
Περισσότερες πληροφορίες για το γεγονός έχουν αναρτηθεί στην
ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ
                                   ---//---

Δελτίο τύπου της 17 Ιανουαρίου 2013 Β από τον ΕΦΕΤ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ DNA ΑΛΟΓΟΥ ΣΕ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ (BEEF BURGERS) ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι η Ιρλανδική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (FSAI) δημοσίευσε στις 15.01.2013 τα ευρήματα ελέγχων σχετικά με τηγνησιότητα/αυθεντικότητα αλλαντικών και μοσχαρίσιων μπιφτεκιών (beef burgers) που πωλούνται στην αγορά της Ιρλανδίας. Με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων διαπιστώθηκε η παρουσία DNA αλόγου σε ορισμένα από τα αναλυθέντα μοσχαρίσια
μπιφτέκια (beef burgers).
Στην υπόθεση εμπλέκονται δύο Ιρλανδικές Επιχειρήσεις παρασκευής (Silvercrest Foods και Liffey Meats Ltd), καθώς και μία Επιχείρηση από το
Ηνωμένο Βασίλειο (Anglo Beef Processors t/a Dalepak Foods Hambleton DC). Σημειώνεται ότι οι αλυσίδες λιανικής που διακίνησαν τα εν λόγω προϊόντα στην Ιρλανδία ήταν οι εξής:
Tesco, Lidl, Aldi, Dunnes Stores και Iceland.
Ο ΕΦΕΤ άμεσα, αφενός απέστειλε ερώτημα στο FSAI και FSA (Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου), ζητώντας ενημέρωση αναφορικά με το αν τα εν λόγω προϊόντα έχουν διακινηθεί στην Ελλάδα και αφετέρου ζήτησε με έγγραφό του από τις μεγαλύτερες αλυσίδες super market που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική αγορά, να
ενημερωθεί για πιθανή διακίνηση των ανωτέρω προϊόντων.
Η Ιρλανδική Αρχή ενημέρωσε τον ΕΦΕΤ ότι τα εν λόγω προϊόντα δεν έχουν διακινηθεί στην ελληνική αγορά και ότι σε κάθε περίπτωση δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας. Οι εμπλεκόμενες εταιρείες παρασκευής και διακίνησης έχουν αποσύρει εθελοντικά τα προϊόντα από την αγορά της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο ΕΦΕΤ, από την πρώτη στιγμή της ενημέρωσης, βρίσκεται σε συνεργασία και σε συνεχή ενημέρωση τόσο με τις αρμόδιες αρχές της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, όσο και με τις μεγάλες επιχειρήσεις super market.
Από τουςμέχρι σήμερα διενεργούμενους σχετικούς ελέγχους προκύπτει ότι δεν έχει υπάρξει διακίνηση των εν λόγω προϊόντων στη χώρα μας.

Πίνακας με προϊόντα στα οποία ανιχνεύθηκε DNA αλόγου
                                                    ---//---

Δελτίο τύπου της 11 Φλεβάρη 2013 από τον ΕΦΕΤ

Ενημέρωση σχετικά με πιθανή παρουσία κρέατος αλόγου σε κατεψυγμέναγεύματα με μοσχαρίσιο κρέας

Ο ΕΦΕΤ σε συνέχεια ενημέρωσης με δελτίο τύπου της 17.01.13 καθώς και σχετικής ανάρτησης στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ θα ήθελε να πληροφορήσει περαιτέρω το καταναλωτικό κοινό για τα κάτωθι:
Στις 07 και 08.02.2013 η Αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου για την Ασφάλεια των Τροφίμων (FSA) δημοσίευσε ότι οι εταιρείες Findus και Aldi απέσυραν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατεψυγμένα γεύματα με μοσχαρίσιο κρέας επειδή ανιχνεύθηκε σε αυτά DNA αλόγου, τα οποία είχαν προμηθευθεί από τη γαλλική εταιρεία Comigel. Στις 11.02.13 δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στο BBC News Europe άρθρο σύμφωνα με το οποίο επτά αλυσίδες γαλλικών
super markets, μεταξύ των οποίων και η Carrefour, απέσυραν κατεψυγμένα γεύματα με μοσχαρίσιο κρέας. Επισημαίνεται στο σημείο αυτό ότι τόσο οι Ιρλανδικές όσο και οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρούν ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει θέμα ασφάλειας από την κατανάλωση των εν λόγω προϊόντων. Ενδεικτικό δε είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα για το θέμα δεν έχει ενεργοποιηθεί το Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για την Ασφάλεια των Τροφίμων (RASFF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο ΕΦΕΤ άμεσα επικοινώνησε αφενός με τις αντίστοιχες αρχές της Γαλλίας ζητώντας επίσημη ενημέρωση και αφετέρου με τις αλυσίδες super market που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Από τα σημερινά στοιχεία των ελέγχων προκύπτει ότι η εταιρεία Μαρινόπουλος ΑΕ προέβη σε προληπτική ανάκληση από την ελληνική αγορά των προϊόντων που έχουν παραχθεί για λογαριασμό της CARREFOUR από τον όμιλο Comigel με την εμπορική ονομασία «ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ CARREFOUR 1 ΚΙΛΟΥ» και
«ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ CARREFOUR 600 ΓΡ». Φωτογραφίες των εν λόγω προϊόντων απεικονίζονται παρακάτω.


Ο ΕΦΕΤ παρακολουθεί το θέμα και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τις αντίστοιχες αρμόδιες Αρχές του εξωτερικού όσο και με σχετικούς επαγγελματικούς συνδέσμους στη χώρα μας.
Οι έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη και εφόσον κριθεί απαραίτητο θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση
                                ---//---

Δελτίο τύπου της 27 Φλεβάρη 2013 από τον ΕΦΕΤ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΕΦΕΤ σε συνέχεια των δράσεων που έχουν αναληφθεί σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την ανίχνευση κρέατος αλόγου σε δείγματα τροφίμων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό σχετικά με πρώτα επίσημα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων για παρουσία DNA αλόγου σε δείγματα τροφίμων που διενεργήθηκαν με τη μέθοδο Real Time-PCR (Real-Time Polymerase Chain Reaction).

Μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί στα εργαστήρια 76 δείγματα, έχουν αναλυθεί τα εικοσιέξι (26) εκ των οποίων τα δύο (2) βρέθηκαν θετικά. Τα 76 δείγματα ελήφθησαν από έλεγχους σε παραγωγικές / μεταποιητικές μονάδες κρέατος, catering, ψυκτικές αποθήκες και επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με αντιπροσωπευτική και αναλογική κάλυψη ανά την επικράτεια.

Τα δύο (2) θετικά δείγματα αφορούν σε ισάριθμες παρτίδες βόειου κατεψυγμένου κρέατος προέλευσης Ρουμανία συνολικής ποσότητας 1.064 κιλά με την επισήμανση FROZEN BEEF MEAT NECK και FROZEN BEEF MEAT TOPSIDE της επιχείρησης “ΖΗΚΟΥΔΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ” και τα οποία έχουν ήδη δεσμευτεί από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά στις 14.02.2013.

Για τις συγκεκριμένες παρτίδες θα ληφθούν τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΦΕΤ και η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων όλης της χώρας, συνεχίζει να πραγματοποιεί ελέγχους σχετικά με την ύπαρξη DNA αλόγου σε διάφορα τρόφιμα σε όλο το εύρος της διατροφικής αλυσίδας.
Στην περίπτωση και άλλων θετικών αποτελεσμάτων θα παρθούν άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα και θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση.
                                  ---//---

Δελτίο τύπου της 28 Φλεβάρη 2013 από τον ΕΦΕΤ


ΑΝΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ «ΚΕΜΠΑΠ ΤΥΠΟΥ ΑΡΜΕΝΙΚΟ» & « ΣΑΛΑΜΙ ΒΟΔΙΝΟ
DESTAN» ΛΟΓΩ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΚΡΕΑΤΟΣ ΑΛΟΓΟΥ

Ο ΕΦΕΤ, σε συνέχεια των δράσεων που έχουν αναληφθεί σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με βάση τα νεότερα αποτελέσματα των Εργαστηριακών Δοκιμών που έχουν δρομολογηθεί, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι βρέθηκαν θετικά σε τεστ DNA αλόγου δύο (2) επιπλέον δείγματα, ύστερα από σχετικούς ελέγχους της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΦΕΤ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα κάτωθι προϊόντα (φωτογραφίες των οποίων παρατίθενται) :
1) Κατεψυγμένο «Κεμπάπ τύπου Αρμένικο», με εμπορική ονομασία "ΑΡ-
ΚΑΣ", σε συσκευασία του 1kg, παρασκευαστής – συσκευαστής «Αφοί
Μπατανιάν, ΒΙ.ΠΕ. Κορωπίου», το οποίο διατίθετο από το σούπερ μάρκετ
«ΜΕΤΡΟ ΑΒΕΕ, Υποκατάστημα της Καβάλας».
2) Σαλάμι Βοδινό με εμπορική ονομασία "Destan", σε συσκευασία των 500g, που παρασκευάσθηκε από την Ολλανδική εταιρεία DEMKA GmbH, με αριθμό έγκρισης NL 77 EG, το οποίο διατίθετο από το παντοπωλείο «Γιακούπ Γιακούπ, Φίλυρα Σάππων, Ροδόπης».
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των ανωτέρω προϊόντων από την ελληνική αγορά και έχουν ήδη ξεκινήσει σχετικοί έλεγχοι.
Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει τους έλληνες καταναλωτές ότι όσον αφορά τους μέχρι σήμερα εργαστηριακούς ελέγχους, σε όλο το εύρος της διατροφικής αλυσίδας, έχουν ληφθεί ογδόντα τέσσερα (84) δείγματα που αφορούν σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων.
Από τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των τριάντα τριών (33) δειγμάτων που έχουν μέχρι στιγμής αναλυθεί έχουν υπάρξει συνολικά τέσσερα (4)
θετικά δείγματα.
Επισημαίνεται ότι ο ΕΦΕΤ και η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων όλης της χώρας, συνεχίζουν να πραγματοποιούν ελέγχους σχετικά με την ύπαρξη DNA αλόγου σε διάφορα τρόφιμα.
Στην περίπτωση και άλλων θετικών αποτελεσμάτων θα παρθούν άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα και θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση.
 
                                        ---//---

Δελτίο τύπου της 1 Μαρτίου 2013 από τον ΕΦΕΤ


ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ DNA ΑΛΟΓΟΥ ΣΕ «ΚΑΒΟΥΡΜΑ»

Με βάση τα νεότερα αποτελέσματα των Εργαστηριακών δοκιμών που έχουν δρομολογηθεί, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι βρέθηκε θετικό σε τεστ DNA αλόγου ένα (1) επιπλέον δείγμα, ύστερα από αντίστοιχους ελέγχους της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΕΦΕΤ.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν «ΚΑΒΟΥΡΜΑΣ» με την εμπορική επωνυμία «Παραδοσιακά Αλλαντικά ΑΝΑΝΙΑΔΗ», το οποίο παρασκευάζεται και συσκευάζεται από την επιχείρηση «ΑΡΙΣΤΗ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΑΒΕΕ» με έδρα Αιγάλεω Αττικής, για λογαριασμό της επιχείρησης «ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ ΑΒΕΕ» με έδρα την Καβάλα.
Το εν λόγω προϊόν δεν είχε διακινηθεί και δεσμεύτηκε ολόκληρη η ποσότητα στις αποθήκες της εταιρείας «ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ ΑΒΕΕ» στην Καβάλα ύστερα από άμεσες ενέργειες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης τουΕΦΕΤ.
Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει τους Έλληνες καταναλωτές ότι όσον αφορά τους μέχρι σήμερα εργαστηριακούς ελέγχους, σε όλο το εύρος της διατροφικής αλυσίδας, έχουν ληφθεί εκατό δέκα πέντε (115) δείγματα που αφορούν σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων. Από τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των τριάντα εννέα (39) δειγμάτων που έχουν μέχρι στιγμής αναλυθεί έχουν υπάρξει συνολικά πέντε (5) θετικά δείγματα.
Επισημαίνεται ότι ο ΕΦΕΤ και η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων όλης της χώρας, συνεχίζουν να πραγματοποιούν ελέγχους σχετικά με την ύπαρξη DNA αλόγου σε διάφορα τρόφιμα.
Στην περίπτωση και άλλων θετικών αποτελεσμάτων θα παρθούν άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα και θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση.
                               ---//---

Δελτίο τύπου της 6 Μαρτίου 2013 από τον ΕΦΕΤ

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
ΛΟΓΩ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΚΡΕΑΤΟΣ ΑΛΟΓΟΥ

Με βάση τα νεότερα αποτελέσματα των Εργαστηριακών Δοκιμών και ύστερα από σχετικούς ελέγχους της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότιανιχνεύθηκε DNA αλόγου και σε άλλο ένα προϊόν. Συγκεκριμένα, πρόκειται για «Λουκάνικο Χωριάτικο» με την εμπορική επωνυμία "Nostima" με ημερομηνία παραγωγής 23/2/2013 και ημερομηνία ανάλωσης 25/3/2013. Το εν λόγω προϊόν (απεικονίζεται κάτωθι) παρασκευάζεται – συσκευάζεται από την επιχείρηση "ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ Ι. & ΑΦΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ Ε.Π.Ε." με έδρα το 6ο χλμ Αλεξανδρούπολης – Μάκρης.
Επίσης, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει τους καταναλωτές ότι όσον αφορά τους μέχρι σήμερα εργαστηριακούς ελέγχους, σε όλο το εύρος της διατροφικής αλυσίδας, έχουν ληφθεί εκατό εβδομήντα επτά (177) δείγματα που αφορούν σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων. Από τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των εβδομήντα οκτώ (78) δειγμάτων που έχουν μέχρι στιγμής αναλυθεί έχουν υπάρξει εβδομήντα δύο (72) αρνητικά και (έξι) 6 θετικά δείγματα.
Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του προϊόντος από την ελληνική αγορά και έχουν ήδη ξεκινήσει οι αντίστοιχοι έλεγχοι.
                                      ---//---

Δελτίο τύπου της 8 Μαρτίου 2013 από τον ΕΦΕΤ

Ανάκληση προϊόντων λόγω ανίχνευσης κρέατος αλόγου


Σε συνέχεια των Εργαστηριακών Αποτελεσμάτων και ύστερα από σχετικούς ελέγχους της Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΦΕΤ Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενημερώνεται το καταναλωτικό κοινό ότι ανιχνεύθηκε DNA αλόγου και σε άλλα προϊόντα.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για :
  • 'Κεμπάπ τύπου Αρμένικο' με ημερομηνία λήξης 7/8/2013,
  • 'Σουτζουκάκι 80 γρ.' με ημερομηνία λήξης 24/1/2014,
  • 'Μπιφτέκι 130 γρ.' με ημερομηνία λήξης 27/11/2013 και
  • 'Μπιφτέκι 130 γρ.' με ημερομηνία λήξης 12/02/2014
    που παράγονται από την εταιρεία 'T&T Foods ΑΕ' (630 80 Λάκωμα, Χαλκιδικής) και διατίθενται από την επιχείρηση 'Χούτος Catering AE'. 
  • 'Κεμπάπ κατεψυγμένο 'ΑΡΙΣΤΟΝ' με ημερομηνία παρασκευής 31.12.2012 Lot 036512 και ημερομηνία ανάλωσης 31.12.2013 το οποίο παρασκευάζεται από την εταιρεία 'ΛΑΔΑΣ & ΣΙΑ ΑΒΕΕ' (Ορτανσίας 19, Αχαρναί Αττικής). Προμηθευτής της πρώτης ύλης κρέατος ήταν η επιχείρηση 'Ζηκούδη Β. ΕΠΕ'
  • Ενδιάμεσο προϊόν Σουτζούκι της επιχείρησης 'Αφοί Μπατανιάν', ΒΙ.ΠΕ. Κορωπίου, μετά από έλεγχο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής που επιβεβαίωσε σχετικό έλεγχο που ήδη ανακοινώθηκε με δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ της 28ης Φεβρουαρίου 2013.
Επιπλέον, ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), από τις Γερμανικές Αρχές για τη διακίνηση κονσέρβας, στην οποία ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
Πρόκειται για κονσέρβα τσιγαρισμένου μοσχαρίσιου κρέατος με φαγόπυρο, με την εμπορική επωνυμία 'ГОВЯДИНа' σε συσκευασία των 325 g, προέλευσης Λετονίας. Το προϊόν, διακινείται στην Ελλάδα από τις επιχειρήσεις 'ΧΑΡΑΤΣΙΔΟΥ Ε. – ΤΣΙΚΙΡΙΔΟΥ Α. Ο.Ε.' (Πέτρου Ράλλη 8, Ρουφ) και 'ΚΑΚΑΦΙΚΑΣ Σ. & ΣΙΑ Ε.Π.Ε.' (Ελ. Βενιζέλου 219, Καλλιθέα).


Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση των ανωτέρω προϊόντων από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικοί έλεγχοι.
Στην περίπτωση και νέων θετικών αποτελεσμάτων θα ληφθούν άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα και θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση.


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου