Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Εκδήλωση μνήμης στην εκτέλεση των 118 την 1 Αυγούστου 1941 στον Κερίτη

Η ώρα της πτώσης των αλεξιπτωτιστών της ναζιστικής πολεμικής μηχανής στην Κρήτη, το 1941…
Ήταν η ώρα της μεγάλης μάχης και των ηρωικών αγώνων του άμαχου πληθυσμού.
Που νοιώθοντας τις ιστορικές καταβολές του και το βάρος της ιστορικής του ευθύνης, την ώρα που τα στρατευμένα παιδιά του έλειπαν ταγμένα στην υπεράσπιση της Ελλάδας στα Βόρεια σύνορα, άρπαξε τις τζουγκράνες και ότι πρόχειρο αγροτικό εργαλείο βρήκε μπροστά του, βγήκε στον κάμπο να υποδεχτεί όπως του άξιζε τον ουρανοκατέβατο εισβολέα, γεμίζοντας την κοίτη του Κερίτη ποταμού με πτώματα Γερμανών εισβολέων.
Που αφού τους άρπαξαν τον οπλισμό που είχαν πάνω τους, συνέχιζαν με περίσσιο θάρρος και ορμή την αντίσταση.


Για την αντίσταση αυτή των αμάχων, οι εκπρόσωποι του ναζιστικού κτήνους που πάτησαν τα χώματα μας πήραν σκληρή εκδίκηση μετά την επικράτηση τους.
Στις 2 Ιουνίου 1941, συνέλαβαν, με αιφνιδιαστικό μπλόκο, 48/60 Αλικιανιώτες, κατά το πλείστον ηλικιωμένους και εφήβους, και τους εκτέλεσαν  στον περίβολο της εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού.
Μνημείο του πρώτου θυσιαστηρίου,
στον περίβολο του Τιμίου Σταυρού
Την 1η Αυγούστου 1941, αφού κάλεσαν τον κόσμο - που είχε, μετά την πρώτη εκτέλεση, καταφύγει στα ορεινά  - να επιστρέψει στα σπίτια του, έκαμαν μπλόκο και συνέλαβαν 118 πατριώτες από τ’ Αλικιανού και τα γύρω χωριά, κι αφού τους έβαλαν ν’ ανοίξουν τους λάκκους των, τους δίκασαν με συνοπτικές διαδικασίες και τους εκτέλεσαν κοντά στη γέφυρα του ποταμού Καιρίτη(ή Κερίτη). Γράφεται και με τις δυο εκδοχές, η μία λόγω της ορμητικότητας του στον άγριο καιρό του χειμώνα, η δεύτερη από τα κεριά που παραμένουν αναμμένα στο πέρασμα του χρόνου, εις μνήμη θυσιών και αγώνων που έχουν ταυτίσει την κοίτη του ποταμιού με θέατρα σκληρών αγώνων για την ελευθερία, καθ όλη τη διάρκεια των Κρητικών επαναστάσεων και της μεγαλειώδους στην ανθρώπινη ιστορία μάχη της Κρήτης.

Στην είσοδο του χωριού, το μνημείο των 118 εκτελεσθέντων, μας θυμίζει ότι σ αυτό τον τόπο, η ιστορία είναι γραμμένη με αίμα απο ένα λαό που θέλει να ζει υπερήφανος, χωρίς να διστάζει μπροστά στα θυσιαστήρια
Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών τιμώντας την επέτειο της εκτέλεσης των 118 χωριανών αγωνιστών της ελευθερίας, οργανώνει εκδήλωση μνήμης στο χώρο της.
Στον τύπο διένειμε το παρακάτω δελτίο τύπου.

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

      Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου, τιμώντας την επέτειο της δεύτερης εκτέλεσης αμάχων που πραγματοποίησαν οι Γερμανοί κατακτητές στην περιοχή Αλικιανού
(εκτέλεση 118 γερόντων, εφήβων, ιερωμένων και αναπήρων στον ποταμό Καιρίτη), 
εις αντίποινα για την αντίσταση του λαού της Επαρχίας Κυδωνίας, κατά τη Μάχη της Κρήτης, τους πρώτους μήνες μετά την επικράτησή τους (από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο του 1941),  
Οργανώνει, την Παρασκευή, 1η Αυγούστου 2014, στις 8 το βράδυ, 
στην έδρα της Εταιρείας, στον Πύργο Αλικιανού, 
εκδήλωση μνήμης για τους ήρωες και μάρτυρες της ελευθερίας, με τίτλο:

   Χρονικό της Εκτέλεσης του Καιρίτη (1η Αυγούστου 1941).

Η εκδήλωση βασίζεται σε μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, που εκτελώντας αγγαρεία υπό την επίβλεψη των δυνάμεων Κατοχής, αναγκάστηκαν να θάψουν σε ομαδικούς τάφους τα θύματα των εκτελέσεων.
 Η παρουσίαση των γεγονότων εστιάζει σε περιπτώσεις υψηλού ήθους και ηρωισμού μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Παράλληλα, θα λειτουργήσει, στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος, έκθεση φωτογραφίας των εκτελεσθέντων.

        Οργανωτικός υπεύθυνος ο Αντιπρόεδρος της Εταιρείας κ. Γιάννης Γαλανάκης


Για το Δ.Σ. της Εταιρείας

Ο Πρόεδρος                        Η Γραμματέας








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια αναγνωστών