Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Ύμνοι της Washington Post για τη μεγάλη διαμαρτυρία στο Αρκάδι


Εκτενές ρεπορτάζ, φιλοξένησε χθές η αμερικανική Washingtonpost, για την επιτυχημένη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αρκάδι
Οι φωνές των χιλιάδων Κρητικών, ακούστηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο μιας και σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή διαμαρτυρία κατά της καταστροφής των χημικών του Ασάντ.
Παρακάτω ακολουθεί μεταφρασμένο το αφιέρωμα της Washington Post:


"Παπάδες, οικολόγοι, ψαράδες, ξεναγοί και χιλιάδες Έλληνες βγήκαν στους δρόμους της Κρήτης χθες Κυριακή, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στην περιοχή της Μεσογείου, μετατρέποντας ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη για διακοπές της Ευρώπης, σε ένα «δυναμικό νεκροταφείο» τοξικών αποβλήτων.


Η διαμαρτυρία, πραγματοποιήθηκε στο Αρκάδι, ένα μικρό χωριό «χωμένο» στα ορεινά της Κρήτης, το οποίο έχει τη φήμη μίας αιματηρής τοπικής εξέγερσης ενάντια στους Οθωμανούς κατακτητές πριν από 150 χρόνια. Η κινητοποίηση αυτή, σηματοδότησε την πιο πρόσφατη επίδειξη της τοπικής αντίστασης στη διεθνή επιχείρηση. Μία επιχείρηση που θεωρείται θανατηφόρα απειλή από τους κατοίκους, για το περιβάλλον και την ίδια τους τη ζωή.

Οι διαδηλωτές ήταν πάνω από 10.000, γεγονός που την κάνει αυτόματα την μεγαλύτερη διαμαρτυρία στην Ευρώπη κατά της υδρόλυσης των χημικών όπλων.
«Δε θα αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Γιάννης ΧαρωνίτηςΠρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, και συνέχισε λέγοντας ότι «θέλουν να καταστρέψουν τα όπλα τους – τότε ας τα γυρίσουν πίσω και ας μετατρέψουν τη Συρία σε τοξική χωματερή και όχι το σπίτι μας.»

Βάσει συμφωνίας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, ολόκληρο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, πρέπει να έχει καταστραφεί μέχρι και τις 30 Ιουνίου, ένας στόχος που απομακρύνεται συνεχώς με τη Δαμασκό να χάνει τις διορίες τη μία μετά την άλλη.
Μάλιστα οι διεθνείς παρατηρητές, εικάζουν ότι η υδρόλυση ολόκληρης της ποσότητας των χημικών ενδέχεται να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο, ενόψει των τελευταίων εξελίξεων με την Κριμαία.
Ήδη από την αρχή του έτους, περίπου το ήμισυ των αποθεμάτων των χημικών όπλων της Συρίας, έχουν αποσταλεί με πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νορβηγίας και της Δανίας, σε διάφορες Ευρωπαϊκές τοποθεσίες που διαθέτουν ειδικές εγκαταστάσεις ξηράς.
Το πιο αμφιλεγόμενο μέρος της επιχείρησης όμως, είναι το σχέδιο της εξουδετέρωσης περίπου 20 τόνων αερίου μουστάρδας και νευροτοξικών ουσιών στα διεθνή ύδατα μεταξύ της Γαύδου και της Μάλτας. Και όλα αυτά πάνω σε ένα πλωτό σταθμό καταστροφής χημικών όπλων.

Η Ελληνική κυβέρνηση, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες διαμαρτυρίες των Ελλήνων, επιμένει ότι η καταστροφή των χημικών όπλων, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση απειλή για το περιβάλλον.


Παρόλα αυτά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το ενδεχόμενο λάθους είναι υπαρκτό, ειδικότερα σε μία περιοχή όπως είναι η Μεσόγειος, γνωστή για την τρικυμιώδη θάλασσα της και τα πολλά ναυάγια που βρίσκονται στο βυθό της.
Ο Ευάγγελος Γιδαράκος, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, προειδοποιεί ότι «πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου άσκηση». Συνεχίζει λέγοντας ότι οι «οι πιθανοί κίνδυνοι που συνεπάγονται από τη διαδικασία, είναι τεράστιοι».
Η Ελλάδα, είναι μία χώρα που έχει περάσει έξι χρόνια βάναυσης οικονομικής λιτότητας και αγωνίζεται αυτή τη στιγμή να ανακάμψει χρησιμοποιώντας τη μεγαλύτερη διαθέσιμης βιομηχανίας της, τον τουρισμό.


Οι Κρητικοί επιμένουν, ότι η κυβέρνηση τους θα πρέπει να δώσει ένα τέλος στο αμφιλεγόμενο πρόγραμμα που πρόκειται να πραγματοποιηθεί δυτικά του νησιού.
Με τις Ευρωεκλογές να πλησιάζουν, η διαμάχη για το «καυτό» θέμα των χημικών του Άσαντ, έχει γίνει το βασικό αντικείμενο συζήτησης. Αυτό το μήνα μάλιστα, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι της Γαύδου, του νοτιότερου νησιού της Ευρώπης, συμφώνησαν να μποϊκοτάρουν τις εκλογές του Μαΐου για να διαμαρτυρηθούν για την «απραξία της κυβέρνησης».

Και η Ελλάδα στις χώρες που χρηματοδοτούν την υδρόλυση 
Οι ακτιβιστές προβλέπουν ότι η αποχή από τις εκλογές, θα εξαπλωθεί στη Μάλτα αλλά και στην Ιταλία όπου θα αποθηκευτούν τα χημικά πριν μεταφορτωθούν στο MV Cape Ray.
7 χώρες συμβάλλουν άμεσα στη διαδικασία παροπλισμού, ενώ συνολικά 14, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, παρέχουν χρηματοδότηση για την διεκπεραίωση της επιχείρησης. 

Επιμέλεια - Μετάφραση: Νίκος Σπανουδάκης


Πηγή:
 ekriti



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια αναγνωστών