Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Εγκρίθηκε η θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια στην Κρήτη


Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφερθεί στην αδιαφορία των αρχών στην προοπτική δημιουργίας κέντρου θεραπείας του καρκίνου με τη μέθοδο των πρωτονίων, όπως ήδη λειτουργεί στην Παβία της Ιταλίας με την τεχνογνωσία των επιστημονικών ερευνών του CERN.
Θα το βρείτε ΕΔΩ
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση μαθαίνομε ότι

Εγκρίθηκε η θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια στην Κρήτη, καθώς για  πρώτη φορά στα ιατρικά δρώμενα της χώρας η ειδική επιτροπή Ιοντιζουσών και Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών του Υπουργείου Υγείας η οποία είναι υπεύθυνη για την έγκριση νέων θεραπειών στην Ελλάδα, κλήθηκε να γνωμοδοτήσει στο φάκελο που κατέθεσε ο Αλέξης Κοκολάκης με θέμα ‘Έγκριση πρακτικής για την θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια στην Κρήτη’.
Στην συνεδρίαση της επιτροπής αποφασίστηκε ομόφωνα η έγκριση της θεραπευτικής πρακτικής του καρκίνου με πρωτόνια για την Ελληνική επικράτεια σύμφωνα με το τεκμηριωμένο αίτημα και την πρόταση του κ. Κοκολάκη
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία και πρόκληση για το νησί μας αλλάζει τα δεδομένα στην θεραπεία του καρκίνου στην χώρα και ανοίγει το δρόμο για την εγκατάσταση κέντρου θεραπείας με πρωτόνια στην Κρήτη, τεχνολογικά της πιό σύγχρονης και ιατρικά πιο αποτελεσματικής μεθόδου ακτινοθεραπείας στον κόσμο.
Το έργο αυτό, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε πολλά ερευνητικά πεδία και στις ιατρικές επιστήμες. Θα προσδώσει κύρος και υπεραξία στον τόπο μας αλλά θα δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις για την ένταξη της Κρήτης στον παγκόσμιο χάρτη του ιατρικού και χειμερινού τουρισμού όπου και άλλοι τομείς υγείας μπορούν να ακολουθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Στο άκουσμα αυτής της είδησης ο επιστημονικός διευθυντής του Ιταλικού ογκολογικού κέντρου για αδρονική θεραπεία (CNAO) στην Παβία, και συντονιστής του Προγράμματος ULICE (Union of Light Ion Centres in Europe- Ένωση Ευρωπαϊκών Κέντρων με ελαφρά ιόντα), καθηγητής Ρομπέρτο Ορέκια δήλωσε χαρακτηριστικά ‘Ένα κέντρο σωματιδιακής θεραπείας στην Κρήτη όχι μόνο θα κάλυπτε μερικώς η πλήρως τις ανάγκες της Ελλάδας, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει κέντρο αναφοράς για τη Νότια Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική’.

Η επιτροπή Ιοντιζουσών και Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών του Υπουργείου Υγείας αποτελείται από τους παρακάτω κορυφαίους επιστήμονες:
Νικόλαο Κελέκη, Καθηγητή Ακτινοδιαγνωστικής, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΑΤΤΙΚΟΝ», ως Πρόεδρο, με αναπληρωτή του, τον Παναγιώτη Παντελάκο, Δ/ντή Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΑΤΤΙΚΟΝ».
 Ανδρέα Φωτόπουλο, Καθηγητή Πυρηνικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Πυρηνικής Ιατρικής & Βιολογίας, ως εκπρόσωπο της, με αναπληρωτή του τον Ιωάννη Κούτσικο, Πυρηνικό Ιατρό στο Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών και Γενικό Γραμματέα της Εταιρείας, ομοίως.


Δημήτριο Καρδαμάκη, Ακτινοθεραπευτή Ογκολόγο, Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, ως εκπρόσωπό της, με αναπληρωτή του τον Γρηγόριο Γεωργακόπουλο, Ακτινοθεραπευτή Ογκολόγο, Διευθυντή ΕΣΥ και Γενικό Γραμματέα της Εταιρείας, ομοίως.
Βιργινία Τσαπάκη, Ακτινοφυσικό ΕΣΥ, στο Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας «ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ», ως εκπρόσωπο της Ένωσης Φυσικών Ιατρικής Ελλάδας, με αναπληρώτριά της την Άννα Μακρίδου, Ακτινοφυσικό ΕΣΥ, στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ», ομοίως.
Βασιλική Καμενοπούλου, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αδειών και Ελέγχων της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας ως εκπρόσωπο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, με αναπληρωτή της τον Σωτήρη Οικονομίδη, Ακτινοφυσικό, του Τμήματος αδειών και ελέγχου της ΕΕΑΕ, ομοίως.
Σταύρο Κυριαζή, Τεχνολόγο Ακτινολόγο, ως εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συλλόγου Τεχνολόγων Ακτινολόγων και Χειριστών Εμφανιστών, με αναπληρωτή του τον Ευθύμιο Αγαδάκο, ομοίως.
Κωνσταντίνο Πιπερίδη, υπάλληλο κλάδου ΤΕ Ακτινολόγων Ραδιολόγων, που υπηρετεί στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, ως εκπρόσωπο των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, με αναπληρωτή του τον Παναγιώτη Καλογερόπουλο υπάλληλο κλάδου ΠΕ Ιατρών, που υπηρετεί στη Δ/νση Υγειονομικής Μηχανικής & Υγιεινής Περιβάλλοντος, ομοίως.
Νικόλαο Μπατάκη, Ακτινοδιαγνώστη, Διευθυντή ΕΣΥ στο Γ.Ν.Α. «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ –ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ» Ε.Ε.Σ., ως εκπρόσωπο της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, με αναπληρωτή του τον Κωνσταντίνο Λυμπερόπουλο, Ακτινοδιαγνώστη, Διευθυντή Ε.Σ.Υ. του Γ.Ν.Α. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», ομοίως.
Παναγιώτη Σκανδαλάκη, Καθηγητή Χειρουργικής Ανατομικής-Ανατομίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρο του ΚΕ.Σ.Υ., ως εκπρόσωπο του ΚΕ.Σ.Υ., με αναπληρωτή του τον Βλασταράκο Μιχαήλ, Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ομοίως.

Πηγή:ekriti





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια αναγνωστών