Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013

Να παραδώσει τα χημικά ο Άσαντ, προκαλεί ο Κέρυ

Να παραδώσει το πλήρες χημικό του οπλοστάσιο στη διεθνή κοινότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, καλεί τον Μπασάρ αλ Άσαντ ο Τζον Κέρυ, τονίζοντας πως εφόσον πράξει κάτι τέτοιο, τότε η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επέμβαση θα ακυρωθεί.

Στην ουσία πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία που δίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον επικεφαλής του συριακού καθεστώτος προκειμένου να αποφύγει την επίθεση.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει η Συρία ώστε να μην προχωρήσει η στρατιωτική επιχείρηση. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απάντησε: «Βεβαίως, θα μπορούσε ο Μπασάρ αλ Άσαντ να παραδώσει όλα τα χημικά του όπλα, μέχρι ενός, στη διεθνή κοινότητα την επόμενη εβδομάδα. Να τα παραδώσει όλα χωρίς χρονοτριβές και να επιτρέψει πλήρη και λεπτομερή καταμέτρησή τους».

Εντούτοις, ο Κέρυ εξέφρασε την άποψη ότι ο Άσαντ δεν θα ανταποκριθεί. «Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να κάνει ούτε να συμβεί», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος, σε άλλο σημείο, υπεραμύνθηκε της απόφασης της χώρας του για επίθεση στη Συρία, λέγοντας: «Το ενδεχόμενο να μην γίνει η επέμβαση στη Συρία μπορεί να αποβεί περισσότερο επικίνδυνο από την υλοποίησή της. Μολονότι δεν γνωρίζω τι θα πράξει ο Μπαράκ Ομπάμα, σε περίπτωση που δεν λάβει αδειοδότηση από το Κογκρέσο για στρατιωτική δράση, πιστεύω ότι θα ήταν λάθος της αμερικανικής κυβέρνησης να μη διατάξει την επίθεση».
Παράλληλα, είπε ότι θα πρόκειται για μικρής κλίμακας επίθεση, που θα είναι παρόμοια με τον βομβαρδισμό της Τρίπολης στη Λιβύη, που έγινε επί Προεδρίας Ρήγκαν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν ισχυρές αποδείξεις για το ότι το καθεστώς του Άσαντ έδωσε εντολή για τη χρήση χημικών όπλων. Όπως, ισχυρίστηκε, όλοι οι πύραυλοι που έφεραν τις χημικές ουσίες, εκτοξεύτηκαν από περιοχές υπό τον έλεγχο των καθεστωτικών δυνάμεων.
Από εκεί και πέρα, ο Κέρυ κατέστησε σαφές ότι η απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου να αρνηθεί στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία, δεν διαταράσσει τις σχέσεις των δύο χωρών.


Πηγή  iapopsi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου