Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2013

Εικαστικές « Ψηφίδες » από το XANIaRT

Συμμετέχοντας στις δράσεις του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2013 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων»
η Περιφέρεια Κρήτης,
η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων,
ο Δήμος Κισσάμου,

η ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και
το “Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον”
παρουσιάζουν την ομαδική εικαστική έκθεση
«Ψηφίδες»
στην Αίθουσα Παράλληλων Εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Κισσάμου, Πλατεία Στρατηγού Τζανακάκη, Κίσσαμος, Δήμος Κισσάμου, Νομός Χανίων, Κρήτη,
την Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2013 στις 12.00 το μεσημέρι.
Η έκθεση θα διαρκέσει από 8.9.2013 μέχρι 3.11.2013.
Ανοικτά από Τρίτη έως Κυριακή 9:00-15:00.
Είσοδος Ελεύθερη.

«ΧΑΝΙaRT 2013 – ΕΙΚΑΣΤΙΚέΣ ΔΙΑΔΡΟΜέΣ στο ΝΟΜό ΧΑΝίΩΝ»

« Ψηφίδες »

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θεόδωρος Παρασκάκης & Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2013 στις 12:00
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΣΣΑΜΟΥ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΤΖΑΝΑΚΑΚΗ, ΚΙΣΣΑΜΟΣ, ΚΡΗΤΗ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ:  8.9.2013 – 3.11.2013
ΑΝΟΙΚΤΑ: Από Τρίτη έως Κυριακή 9:00-15:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

«Η τεχνική επένδυσης επιφανειών με μικρά τμήματα από φυσικά πετρώματα ή υαλόμαζα τα οποία προσκολλώνται σε κατάλληλα διαμορφωμένο υπόστρωμα δημιουργώντας απεικονίσεις και περίτεχνα διακοσμημένες επιφάνειες καλείται ψηφιδωτό. Τα παλαιότερα σωζόμενα ψηφιδωτά είναι του 8 π.Χ. αιώνα και προέρχονται από την ανατολική Μεσόγειο. Αργότερα η τεχνική των ψηφιδωτών μεταλαμπαδεύτηκε στη Ρώμη και από εκεί σε ολόκληρη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Τη μεγάλη τους ακμή γνωρίζουν οι ψηφιδωτές διακοσμήσεις κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και τα πιο λαμπρά δείγματά τους τα έχουμε ακριβώς από αυτή την περίοδο. Η σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση μέσω του ψηφιδωτού βρίσκει ένα διαχρονικά δοκιμασμένο μέσο απεικόνισης των εικαστικών αναζητήσεων της».
Εικαστική Επιμέλεια: Θεόδωρος Παρασκάκης & Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κισσάμου στεγάζεται στο κτίριο του παλιού Ενετικού και αργότερα Τουρκικού Διοικητηρίου, στην ομώνυμη παραλιακή πόλη της δυτικής Κρήτης. Το κτίριο υπήρξε Ταχυδρομείο, Ειρηνοδικείο, Σχολείο, Οικονομική Εφορεία και Αγρονομείο, σήμερα έχει αποκατασταθεί και δεσπόζει στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η σύγχρονη  Κίσσαμος είναι χτισμένη ακριβώς πάνω από τον τόπο που καταλάμβανε η αρχαία Κίσσαμος. Κατά τη διάρκεια της βενετοκρατίας η πόλη περιτειχίστηκε και τμήματα των τειχών διατηρούνται μέχρι σήμερα. Η έκθεση αρχαιοτήτων του Μουσείου παρέχει μια διαχρονική εικόνα της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής της Κισσάμου από την προϊστορική εποχή μέχρι και τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους, είναι χωρισμένη σε ενότητες με βάση χρονολογικά και τοπικά κριτήρια και είναι κατανεμημένη στο ισόγειο και τον όροφο του κτιρίου. Στον όροφο του κτιρίου βρίσκεται και η Αίθουσα Παράλληλων Εκθέσεων που με τη φιλοξενία εικαστικών δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων αποτελεί τη σύγχρονη πολιτιστική πλατφόρμα επικοινωνίας του Μουσείου τόσο με τον τοπικό όσο και τον ευρύτερο κοινωνικό ιστό.

«ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΣΣΑΜΟΥ»
Πλατεία Στρατηγού Τζανακάκη
Κίσσαμος
Δήμος Κισσάμου, Νομός Χανίων
Τ.Κ. 73400  Κρήτη
Τηλ. 28220 83308

Ανοικτά από Τρίτη έως Κυριακή 8.30-15.00


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου