Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012

Μέλι και κανέλα.Η απάντηση της φύσης στα φάρμακα, ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Εδώ και αρκετό καιρό κυκλοφορεί στο διαδίκτυο το άρθρο για τις ευεργετικές επιδράσεις της χρήσης μελιού μαζί με κανέλα στον ανθρώπινο οργανισμό.
Το άρθρο κυκλοφόρησε πρώτη φορά στις 17 Ιανουαρίου 1995  στο World News, ένα περιοδικό του Καναδά και έκτοτε έχει γίνει άπειρες φορές copy-paste σε πολλές ιστολίδες υγιεινής διατροφής και εναλακτικών θεραπειών.

Επειδή οι ιδιότητες του μελιού σκέτο ή και σε συνδυασμό με βότανα  με είναι γνωστές
από παλιά στο χώρο της Ελληνικής μελισσοκομίας, 
- Θα ασχοληθούμε σε επόμενα άρθρα με τις ευεργετικές ιδιότητες των προιόντων της   μέλισσας, 
που είναι το μέλι, η γύρη, ο βασιλικός πολτός, το κεντρί ή δηλητήριο της  μέλισσας, η πρόπολη και το κερί. 
ακατέργαστη προπολη
βασιλικος πολτος
φυσικη γυρη
Όλα, θεία δώρα της φύσης προς τον άνθρωπο.
μέλι

- Θα δώσουμε εδώ τις ευεργετικές ιδιοτητες του συνδυασμού μέλι κανέλα και
- Θα αναλύσουμε τους λόγους που απαιτούν την
προσοχή στη χρήση αυτού του συνδυασμού, που αφορούν αποκλειστικά, το θέμα της κανέλας.
Γιατί στο μέλι αν και θα αφιερώσουμε ξεχωριστό άρθρο, το μόνο που πρέπει να προσέχουμε είναι να είναι ΕΛΛΗΝΙΚΟ.(Γνήσιο και οχι...βαπτισμένο στην ετικέτα).

Οι επιστήμονες σήμερα δέχονται επίσης, το μέλι ως πολύ αποτελεσματικό φάρμακο για όλα τα είδη ασθενειών. Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς παρενέργειες σε κάθε είδους
ασθένειες. Αν και το μέλι είναι γλυκό, εάν ληφθεί  στη σωστή δοσολογία ως φάρμακο, αυτό δεν βλάπτει ακόμα και τους διαβητικούς ασθενείς. 
Καρδιοπάθεια
Κάντε μια πάστα από μέλι και κανέλα σε σκόνη, απλώστε την πάνω στο ψωμί, αντί για μαρμελάδα και να την τρώτε τακτικά για το πρόγευμα. Μειώνει τη χοληστερόλη στις αρτηρίες και σώζει από καρδιακή προσβολή. Επίσης όσοι είχαν ήδη μια καρδιακή προσβολή, αν κάνουν αυτή τη διαδικασία καθημερινά, θα τους βοηθήσει να μην ξαναπάθουν. Η τακτική χρήση της πιο πάνω διαδικασίας βοηθά στη σωστή λειτουργία της αναπνοής και δυναμώνει τους παλμούς της καρδιάς. Όσο μεγαλώνουμε, οι αρτηρίες και οι φλέβες χάνουν την ευελιξία τους και φράζουν. Το μέλι και η κανέλα αναζωογονούν τις αρτηρίες και τις φλέβες. 
Αρθρίτιδα
Ασθενείς με αρθρίτιδα, μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά, πρωί και βράδυ, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με δύο κουταλιές μέλι και ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας. Εάν λαμβάνεται τακτικά, ακόμη και οι χρόνιες αρθρίτιδες μπορεί να θεραπευτούν. Σε μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, διαπιστώθηκε ότι όταν οι γιατροί φρόντιζαν τους ασθενείς τους με ένα μείγμα από μια κουταλιά της σούπας μέλι και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πριν από το πρωινό, διαπίστωσαν ότι μέσα σε μια εβδομάδα, από τα 200 άτομα που είχαν υποστεί την φροντίδα, σχεδόν 73 ασθενείς είχαν εντελώς απαλλαγεί από τον πόνο και μέσα σε ένα μήνα, κυρίως όλοι οι ασθενείς που δεν μπορούσαν να περπατήσουν ή να μετακινηθούν, εξαιτίας της αρθρίτιδας, άρχισαν να περπατάνε χωρίς πόνο.
Κυστίτιδα
Πάρτε δύο κουταλιές της σούπας σκόνη κανέλας και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και πιείτε το. Καταστρέφει τα μικρόβια στην ουροδόχο κύστη.

Πονόδοντος
Κάντε μια πάστα από ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη και πέντε κουταλάκια του γλυκού μέλι και απλώστε την στο δόντι που σας πονάει. Μπορείτε να το απλώνετε τρεις φορές την ημέρα μέχρι το δόντι σταματήσει να σας πονά.

Χοληστερόλη
Δύο κουταλιές της σούπας μέλι και τρία κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη, αναμιγμένα σε 456 γραμμάρια νερού τσαγιού, που χορηγείται σε έναν ασθενή χοληστερόλης, έδειξε ότι μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα κατά 10% μέσα σε δύο ώρες. Όπως αναφέρεται και στους ασθενείς αρθρίτιδας, εάν λαμβάνεται τρεις φορές την ημέρα, κάθε χρόνια χοληστερόλη θεραπεύεται. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο εν λόγω περιοδικό, το αγνό μέλι όταν λαμβάνεται με φαγητό ανακουφίζει από την χοληστερόλη.

Κρυολόγημα
Αυτοί που πάσχουν από κοινά ή σοβαρά κρυολογήματα πρέπει να λαμβάνουν μια κουταλιά της σούπας χλιαρό μέλι με 1/4 κουτάλι κανέλα σε σκόνη καθημερινά, για τρεις ημέρες. Η διαδικασία αυτή θα θεραπεύσει περισσότερο τον χρόνιο βήχα, το κρυολόγημα και θα καθαρίσει τα ιγμόρεια.

Διαταραχές στομάχου
Όταν το μέλι λαμβάνεται με σκόνη κανέλας θεραπεύει τον πόνο στο στομάχι και επίσης καθαρίζει τα έλκη του στομάχου από τη ρίζα.
 
Αέρια στομάχου (φουσκώματα)
Σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν στην Ινδία και την Ιαπωνία, έδειξαν ότι αν το μέλι λαμβάνεται με κανέλα σε σκόνη το στομάχι απαλλάσσεται
από τα αέρια.

Ανοσοποιητικό σύστημα
Καθημερινή χρήση του μελιού και σκόνης κανέλας δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από βακτήρια και ιούς. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μέλι έχει διάφορες βιταμίνες και σίδηρο σε μεγάλες ποσότητες. Η συνεχής χρήση του μελιού δυναμώνει τα λευκά αιμοσφαίρια του αίματος για την καταπολέμηση των βακτηριδίων και των ιών.

Δυσπεψία
Κανέλα σε σκόνη αναμιγμένη με δύο κουταλιές της σούπας μέλι όταν ληφθεί πριν το φαγητό ανακουφίζει και χωνεύεται το βαρύ γεύμα.

Γρίπη
Ένας επιστήμονας στην Ισπανία απόδειξε ότι το μέλι περιέχει ένα φυσικό συστατικό το οποίο σκοτώνει τα μικρόβια γρίπης και σώζει τον ασθενή από γρίπη.

Μακροβιότητα
Τσάι από μέλι και λίγη κανέλα σε σκόνη, όταν λαμβάνεται τακτικά, συλλαμβάνει τη φθορά του γήρατος. Πάρτε τέσσερις κουταλιές μέλι, ένα κουτάλι σκόνη κανέλας και τρία φλιτζάνια νερό και βράστε τα. Πίνετε 1/4 φλιτζανιού, τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα.
Ακμή
Τρεις κουταλιές της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πά-στα. Εφαρμόστε αυτήν την πάστα για τα σπυράκια πριν από τον ύπνο και να πλένουν το επόμενο πρωί με χλιαρό νερό. Εάν γίνεται καθημερινά για δύο εβδομάδες, αφαιρεί τα σπυράκια από τη ρίζα.

Παθήσεις του δέρματος
Εφαρμόστε μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη στις περιοχές που χρήζουν θεραπείας. Έκζεμα, λειχίνες και σε όλους τους τύπους των λοιμώξεων του δέρματος.

Αδυνάτισμα
Καθημερινά το πρωί, μισή ώρα πριν από το πρωινό με άδειο στομάχι και το βράδυ, πριν τον ύπνο, να πιείτε μέλι και κανέλα σε σκόνη βρασμένα σε ένα φλιτζάνι νερό. Εάν λαμβάνεται τακτικά, μειώνει το βάρος ακόμη και στο πιο παχύσαρκο άτομο. Επίσης, πίνοντας αυτό το μίγμα τακτικά, δεν επιτρέπει στο λίπος να συσσωρευτεί στο σώμα, ακόμη και αν κάποιος ακολουθεί διατροφή πλούσια σε θερμίδες.

Καρκίνος
Πρόσφατη έρευνα στην Ιαπωνία και την Αυστραλία έδειξε ότι προχωρημένες μορφές καρκίνου του στομάχου και των οστών έχουν θεραπευτεί επιτυχώς. Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτά τα είδη καρκίνου θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά μια κουταλιά της σούπας μέλι με ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη για ένα μήνα τρεις φορές την ημέρα.
 
Κούραση
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα σε σάκχαρα του μελιού είναι πιο χρήσιμα παρά επιβλαβή στην αντοχή του σώματος. Ηλικιωμένοι που παίρνουν μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη, έχουν μεγαλύτερη εγρήγορση και ευελιξία. Ο Δρ Milton, ο οποίος έχει κάνει την έρευνα, λέει ότι η μισή κουταλιά της σούπας μέλι που λαμβάνεται σε ένα ποτήρι νερό και πασπαλισμένα με λίγη κανέλα σε σκόνη, που λαμβάνονται καθημερινά μετά το βούρτσισμα των δοντιών και το απόγευμα, περίπου στις 15:00 μ.μ.όταν η ζωτικότητα του σώματος αρχίζει να μειώνεται, αυξάνει τη ζωτικότητα του σώματος μέσα σε μια εβδομάδα.

Άσχημη αναπνοή
Οι άνθρωποι της Νότιας Αμερικής, το πρώτο πράγμα που κάνουν το πρωί, είναι γαργάρες με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και κανέλα σε σκόνη αναμεμιγμένα με ζεστό νερό. Έτσι διατηρούν την αναπνοή τους φρέσκια όλη την ημέρα.

Μείωση ακοής

Καθημερινά πρωί και βράδυ μέλι και λίγη κανέλα σε σκόνη, που λαμβάνονται σε ίσα μέρη, αποκαθιστά τα προβλήματα της ακοής.

Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι η συμβουλή ενός εξειδικευμένου γιατρού για κάθε πρόβλημα υγείας μας, κρίνεται απαραίτητη.
  
Συμβουλή
Ποτέ να μην βράσετε το μέλι ή να το βάλετε σε φούρνο μικροκυμάτων γιατί έτσι θα σκοτωθούν τα ένζυμά του. 
ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ, ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΑΥΤΟΥ.

Το πρόβλημα είναι πως,πέρα από την όποια χρησιμότητα του συνδυασμού μελιού-κανέλας στον ανθρώπινο οργανισμό,πρέπει να λαμβάνονται υπ όψη,οι επιπτώσεις της χρήσης της υπερβολικής δόσης κανέλας σε σκόνη λόγω ενός ιδιαίτερου συστατικού που περιέχει (ιδίως η φθηνή και κατώτερης ποιότητας κανέλα που κυκλοφορεί στα σούπερ-μαρκετ),την κουμαρίνη.
Τι είναι η κουμαρίνη;  
Η κουμαρίνη είναι ένα φυτοχημικό με γεύση ανάλογη της βανίλιας και γλυκιά μυρωδιά κάπως σαν φρεσκοκομμένο γρασίδι.
 
Η κουμαρίνη βρίσκεται σε διάφορα φυτά όπως τα φασόλια tonka, τον μελίλωτο, την ασπερούλα (Gallium ή Asperula odorata),την συνηθισμένη και πολύ φθηνή ποικιλία της κανέλας Cinnamomum Cassia ,τη τριγωνέλλα (Trigonella foenum-graecum),τη λεβάντα, τη γλυκόριζα, τις φράουλες,στο μαϊντανό, το σέλινο, το χαμομήλι, τα κόκκινα τριφύλλια, τα βερίκοκα, τα κεράσια και το γλυκό γαρίφαλο.. με μεγαλύτερη συγκέντρωση στα 4 πρώτα.Επίσης ως συστατικό αντιθρομβωικών φαρμάκων (Coumadin, Jantoven, Marevan κτλ.)

Η κουμαρίνη μπορεί να εμφανιστεί είτε ελεύθερη είτε συνδυασμένη με γλυκόζη (γλυκοζιτική κουμαρίνη).
 
Με το όνομα κουμαρίνη  συναντάμε πολλές ενώσεις που έχουν μεταξύ τους διαφορετικό τύπο αλλά και διαφορετικές αποκλίνουσες δράσεις. Είναι αρωματικές ενώσεις και η δράση τους είναι περιορισμένη στον οργανισμό. Υπάρχουν όμως προϊόντα του μεταβολισμού τους που έχουν αξιόλογη δράση όπως για παράδειγμα η δικουμαρόλη που είναι μια ισχυρή αντιθρομβωτική ένωση.
 

  Δυστυχώς η κουμαρίνη είναι τοξική σε υψηλές δόσεις στον άνθρωπο και προξενεί βλάβες στο συκώτι και στα νεφρά.Η κουμαρίνη ως επί το πλείστον βρίσκεται στην κασσία, ενώ η κανέλα Κεϋλάνης περιέχει αρκετά χαμηλότερες ποσότητες. Το πρόβλημα με την τριμμένη κανέλα που κυκλοφορεί, είναι ότι στην πλειοψηφία της είναι αναμεμιγμένη με κασσία και δεν είναι καθαρή γνήσια κανέλα. Αυτό αυξάνει τα επίπεδα κουμαρίνης στα διάφορα προϊόντα που χρησιμοποιείται κανέλα. Πριν λίγο καιρό, σε έρευνα που έγινε σε δείγματα κανέλας στην  Ιταλία βρέθηκε ότι το 51% των δειγμάτων αποτελούταν από κασσία, ένα 10% πρέπει να ήταν μείγμα κασσίας με κανέλα Κεϋλάνης, και μόνο ένα 39% ήταν κανέλα Κεϋλάνης (Lungarini, 2008).

Η κανέλα επίσης περιέχει μια ουσία την cinnamaldehyde η οποία φαίνεται ότι έχει αντιπηκτικές ιδιότητες και παρεμποδίζει την θρόμβωση (Huang et al, 2006). Επίσης σε έρευνα βρέθηκε ότι πρέπει να έχει και αντιφλεγμονώδη δράση (Otsuka et al, 1982). Πέρα  από αυτό, η καλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, φυτικές ίνες, ασβέστιο και αντιοξειδωτικές ουσίες σε συνδυασμό με την προηγούμενη έρευνα που έδειξε ότι λιγότερο από 1 κγ κανέλα πιθανότατα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των λιπιδίων και του σακχάρου, όλα αυτά μαζί μάλλον δείχνουν ότι μια πολύ μικρή κατανάλωση κανέλας μπορεί να είναι ευεργετική και για τη λειτουργία της καρδιά και των αγγείων. Φυσικά δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα δεδομένα και όλα είναι υποθέσεις. Χρειάζεται αρκετή έρευνα ακόμα για να εδραιωθούν κάποιες απόψεις. 
 
ΠΡΟΣΟΧΗ!
 
Οι έγκυες γυναίκες  να αποφεύγουν τα υπερβολικά ποσά κανέλας δεδομένου ότι οι υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν αποβολή. Η κανέλα cassia δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που τους έχουν συνταγογραφηθεί αντιπηκτικά φάρμακα ή τα άτομα με αιμορραγικές διαταραχές.Αν είστε διαβητικός και παίρνετε φάρμακα που επηρεάζουν τη γλυκόζη στο αίμα ή τα επίπεδα ινσουλίνης, στη συνέχεια, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε κανέλα. Η λήψη τους μαζί της μπορούν να έχουν αθροιστική δράση.
 
Μπορούμε να περιορίσουμε την υψηλή συγκέντωση κουμαρίνης?
Ναι.Οι ευεργετικές ουσίες της κανέλας είναι διαλυτές στο νερό. Η κουμαρίνη δεν είναι κι έτσι μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτήν ρίχνοντας ζεστό νερό σε ένα από τα γνωστά χάρτινα φίλτρα όπου έχουμε βάλει κανέλα αντί για καφέ. 
Πως ξεχωρίζουμε την γνήσια κανέλα Κευλάνης από την cassia?
Η cassia είναι πιό σκούρα, κοκκινοκαφέ ενώ η γνήσια κανέλα Κευλάνης έχει ένα ανοιχτό ηλιοκαμμένο  χρώμα,  τα ρολλάκια της cassia είναι παχειά και σκληρά ενώ της κανέλας Κευλάνης είναι λεπτά και ευθραυστα  με διακριτικά  μεθυστικό άρωμα και έντονη γλυκιά γεύση.

φωτό από http://www.ceylon-cinnamon.com/index.htm
Σε επόμενα άρθρα που θα ακολουθήσουν με την ετικέτα υγεία, φύση, διατροφή, θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα με τα προιόντα της μέλισσας και τις ευεργετικές ιδιότητες του Ελληνικού μελιού καθώς και όλου του φάσματος των προιόντων που μας δίνει η Ελληνική μελισσοκομεία.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου