Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Η διευθύντρια του γερμανικού HSD, για την Ελλάδα και την ακροδεξιά

Το Hanns Seidel Foundation, είναι ένα πολιτικό ίδρυμα της Γερμανίας, που υποστηρίζει την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU). H Χριστιανοκοινωνική Ενωση είναι οι Χριστιανοδημοκράτες της Βαυαρίας και συγκυβερνούν στο Βερολίνο με το κόμμα της Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Μαζί με αυτό το αδελφό κόμμα, τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση της Γερμανίας (CDU) και το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FPD) αποτελούν την κυβέρνηση στη Γερμανία, όπως προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές του 2009.
Η κα Τζένη Καπέλλου διευθύντρια του ιδρύματος, μίλησε στο NEWS 247 για τις σχέσεις των δύο χωρών, τις υπερβολές των ΜΜΕ, αλλά και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα για να ξανασταθεί στα πόδια της.

-Πόσο καιρό δραστηριοποιείται το  Hans Seidel Stiftung στην Ελλάδα;
Είμαστε ένα από τα έξι Γερμανικά πολιτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε εδώ ακριβώς έναν χρόνο, βρισκόμαστε στη χώρα από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Υπάρχουν άλλα ιδρύματα στην Ελλάδα, που απέσυραν κάποια στιγμή το ενδιαφέρον τους και τώρα επανήλθαν.
-Ποιοι είναι εκείνοι οι τομείς που σας ενδιαφέρουν περισσότερο;
Καταρχήν βρισκόμαστε εδώ για να ενισχύσουμε και να προωθήσουμε τον Ελληνογερμανικό διάλογο σε επίπεδο πολιτικής.
Κάνουμε διάφορες συναντήσεις, είτε εδώ στην Αθήνα, είτε στη Γερμανία, στις οποίες συζητούν βουλευτές, διάφοροι διαμορφωτές κοινής γνώμης ανταλλάσσοντας απόψεις γύρω από τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα.
Θέλω να σας πω ότι τα ιδρύματα αυτά, όπως και το δικό μας, δραστηριοποιούνται εδώ ύστερα από απόφαση που είχε ληφθεί  σε επίπεδο κορυφής ήδη από το 2009, μεταξύ της Καγκελαρίου Μέρκελ και τουτότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.
Στη συνάντηση εκείνη είχε αποφασιστεί να επαναλειτουργήσουν και τα έξι πολιτικά Γερμανικά ιδρύματα με σκοπό να στηρίξουν την Ελλάδα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Εμείς παρέχουμε τεχνογνωσία και σε συνεννόηση, κυρίως με την τοπική αυτοδιοίκηση, δημιουργούμε διάφορα προγράμματα.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση  μας προτείνει τομείς στους οποίους χρειάζεται μεταφορά τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών, όπως για παράδειγμα στην προώθηση αγροτικών προϊόντων και συγκεκριμένα στο ελαιόλαδο ή στα κρασιά και με ποιους τρόπους μπορούν τέτοια προϊόντα να γίνουν ανταγωνιστικά και να διατεθούν στην γερμανική αγορά.
Ένας άλλος τομέας δραστηριότητάς μας είναι ο τουρισμός σε όλες του τις μορφές ( χειμερινός, εναλλακτικός, ιαματικός κλπ). Στους τομείς αυτούς συνεργαζόμαστε με την Ελληνογερμανική Συνέλευση δηλαδή με το Ελληνογερμανικό
Δίκτυο σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αναλαμβάνουμε τη χρηματοδότηση συνεδρίων και  επιμορφωτικών σεμιναρίων σε Ελλάδα και Γερμανία. Βοηθάμε την περιφέρεια και τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα αγροτικά προϊόντα. Προσπαθούμε να προωθήσουμε αυτά τα μοναδικά ελληνικά αγαθά στη Γερμανική αγορά.

Από που επιχορηγείται το ίδρυμα;
Τα γερμανικά πολιτικά ιδρύματα επιχορηγούνται κατ ευθείαν από τον κρατικό προϋπολογισμό της Γερμανίας, όχι  όμως από τα κόμματα που προέρχονται.
Ιδεολογικά κάπου ανήκουν όπως για παράδειγμα το δικό μας,το CSU-Χριστιανοκοινωνική Ένωση Βαυαρίας-αλλά στις αποφάσεις του είναι ανεξάρτητο.
Απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε κομματική προπαγάνδα. Εδώ βεβαίως το κάθε ίδρυμα έχει το αδελφό ίδρυμα. Εμείς έχουμε αδελφό ίδρυμα το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με το οποίο πραγματοποιούμε κοινά προγράμματα.
Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα βασικά  προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα;
Είναι πολύ ορατά αυτά τα προβλήματα. Σε κοινωνικό επίπεδο είναι η ανεργία και ιδιαίτερα των νέων.
Είναι οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν στο Δημόσιο. Να λειτουργήσουν σωστά οι θεσμοί σε αυτή τη χώρα. Ο πολίτης να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του προς το κράτος.
Έχουν γίνει έρευνες για την κοινωνική συνοχή σε εποχή κρίσης οι οποίες δείχνουν δραματικά αποτελέσματα. Ο  πολίτης έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο κράτος.
Έχουν διαρραγεί οι σχέσεις Κράτους-Πολίτη. Το θετικό είναι ότι ο Έλληνας πολίτης έχει τεράστιες αντοχές και υπομονή και δείχνει μια στωικότητα.
-Σας τρομάζει η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Πολλές δημοσκοπήσεις τους κατατάσσουν και τρίτους;
Η ενίσχυση των άκρων είναι παρά πολύ επικίνδυνο φαινόμενο και το παρακολουθούμε. Ο Έλληνας δεν στρέφεται στη Χρυσή Αυγή από πεποίθηση αλλά από αντίδραση. Ο πολίτης βρίσκεται σε μια κατάσταση μεταξύ οργής και αδιαφορίας απέναντι στο πολιτικό σύστημα.

-Πως θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν;
Ίσως θα βοηθούσε στο θέμα της παιδείας να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις. Από πλευράς μας σε συνεργασία με το ίδρυμα Καραμανλή προγραμματίζουμε του χρόνου μερικά σεμινάρια για το ρατσισμό και  τη ξενοφοβία και θα καλέσουμε ως ακροατήριο εκπαιδευτικούς, αστυνομία, θα φέρουμε από τη Γερμανία ειδικούς  σε θέματα  Αντισημιτισμού.
-Πως μπορεί το ίδρυμα να βοηθήσει την Ελλάδα;
Πιστεύουμε ότι είναι καλύτερα να μιλάμε ο ένας με τον άλλο παρά ο ένας για τον άλλο. Συνεργαζόμαστε για την λεγόμενη Ελληνογερμανική συνέλευση-συνεργασία Γερμανικών και Ελληνικών δήμων και κοινοτήτων.
Διοργανώσαμε με την Περιφέρεια και την Ελληνογερμανική Συνέλευση συνέδρια. Δύο στη Λέσβο  για την προώθηση του ελαιολάδου, ένα για την προώθηση των Ελληνικών κρασιών στη Νάουσα, ένα στην Πορταριά για τον Ελληνικό χειμερινό τουρισμό θέλοντας να αναδείξουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο νησιά και ακτές.
Τώρα χρηματοδοτούμε ένα πρόγραμμα για το Εθνικό Πάρκο Ροδόπης. Θα πάνε 15 άνθρωποι στο αντίστοιχο Εθνικό πάρκο της Γερμανίας, στο Χάρτς, για να παρακολουθήσουν από κοντά πως διατηρούμε και φυλάσσουμε έναν εθνικό δρυμό.
-Επηρέασαν τα γερμανικά μέσα την άποψη των Γερμανών για την Ελλάδα;
Θεωρώ αδικαιολόγητο όλο αυτό το κλίμα που υπήρχε στο πρόσφατο παρελθόν. Είμαστε δυο λαοί που οι σχέσεις μας ήταν παραδοσιακά εξαιρετικές. 
Οι ευθύνες των ΜΜΕ είναι μεγάλες.  Η αρχή έγινε μεν  από τα Γερμανικά ΜΜΕ- με το Focus και το εξώφυλλο με  την Αφροδίτη- αλλά ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ πλειοδότησαν σε αντιγερμανισμό. Πιστεύω ότι τον τελευταίο καιρό το κλίμα έχει βελτιωθεί.
-Πως βλέπουν οι Γερμανοί τους Ελληνες;
Πιστεύω ότι τους βλέπουν θετικά. Τους δύο λαούς συνδέουν στενοί φιλικοί δεσμοί. Ιστορικά η Γερμανία έχει σταθεί και έχει βοηθήσει την Ελλάδα σε δύσκολες στιγμές. Το έκανε επί δικτατορίας. Δέχθηκαν πολλούς ανθρώπους εκεί, έκαναν διαβήματα και διαμαρτυρίες σε επίπεδο πολιτικής, σε επίπεδο ΜΜΕ έδωσαν τη δυνατότητα στους Έλληνες να ακούν μέσα από τις συχνότητες της Deutsche Welle και της ελληνικής εκπομπής της Ραδιοφωνίας του Μονάχου ειδήσεις.
Μην ξεχνάμε όμως ότι και η Ελλάδα  βοήθησε την Γερμανία, όπως και άλλες χώρες, αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι σήμερα ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων ζει και εργάζεται στη Γερμανία και απολαμβάνει μεγάλης εκτίμησης στη γερμανική κοινωνία.





Πηγή  news247






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια αναγνωστών