Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2014

Έκθεση σύγχρονης τέχνης «Mυστικός Κήπος» από το ΧΑΝΙaRT


Σήμερα Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014, ανοίγει για το κοινό τις πύλες της η έκθεση της σύγχρονης τέχνης των Taida Jasarevic, Αντιγόνη Καββαθά & Μιράντα Σκυλουράκη, στο Αρχαιολογικό μουσείο Κισσάμου. 
Η έκθεση γίνεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων «ΧΑΝΙaRT 2014 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων», με την επιμέλεια των

Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη, Γιάννη Μπόλη και Θεόδωρου Παρασκάκη.
Από το ΧΑΝΙaRT 2014, δώθηκε στον τύπο το παρακάτω Δελτίο Τύπου.Δ     Ε     Λ     Τ     Ι     Ο           Τ     Υ     Π     Ο     Υ

Η   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Η  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ
Ο   ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ
Η   ΚΕ΄ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
ΤΟ  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΣΣΑΜΟΥ
ΚΑΙ ΤΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ-ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«ΧΑΝΙaRT 2014 – ΕΙΚΑΣΤΙΚέΣ ΔΙΑΔΡΟΜέΣ στο ΝΟΜό ΧΑΝίΩΝ»
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ
ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΤΗΣ TAIDA JASAREVIC, THΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΚΑΒΒΑΘΑ & ΤΗΣ ΜΙΡΑΝΤΑΣ ΣΚΥΛΟΥΡΑΚΗ

« Mυστικός Κήπος »

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Μπόλης, Θεόδωρος Παρασκάκης & Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2014 στις 20:30
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΣΣΑΜΟΥ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΖΑΝΑΚΑΚΗ, ΚΙΣΣΑΜΟΣ, ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ, ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ, ΚΡΗΤΗ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ:  20.9.2014 – 30.12.2014
ΑΝΟΙΚΤΑ: Τρίτη έως Κυριακή 9:00-15:00
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

 Η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Κισσάμου, η ΚΕ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κισσάμου και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Xανίων – Ελαιουργείον συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2014 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» παρουσιάζουν την Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης  «Μυστικός Κήπος» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κισσάμου, Πλατεία Τζανακάκη, Κίσσαμος, Δήμος Κισσάμου, Νομός Χανίων, Κρήτη. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Taida Jasarevic, Αντιγόνη Καββαθά & Μιράντα Σκυλουράκη. Επιμέλεια Γιάννης Μπόλης, Θεόδωρος Παρασκάκης & Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης. Είσοδος Ελεύθερη.

«Στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Κισσάμου παρουσιάζονται από τις καλλιτέχνιδες Taida Jasarevic, Αντιγόνη Καββαθά και Μιράντα Σκυλουράκη εικαστικά σχέδια μολυβιών, κάρβουνου και ψηφιακών εκτυπώσεων σε χαρτιά μεγάλων διαστάσεων εμπνευσμένα από τον φυτικό κόσμο μέσα από μια σύγχρονη γυναικεία ματιά. Μια  εικαστική απόδοση της φύσης σε συνέχεια των διακοσμητικών φυτικών θεμάτων που παρουσιάζονται στα ρωμαϊκά ψηφιδωτά που περιέχουν οι συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Κσσάμου και εκθέτονται σε άμεση γειτνίαση. Οι μυστικοί κήποι της Taida, της Αντιγόνης και της Μιράντας ορίζουν, παρά τη διαφορετικότητά τους μια ενιαία πρόταση, είναι ταυτόχρονα λόγος και εικόνα, στοιχειοθετούν ένα ενιαίο εικαστικό περιβάλλον, πρωτότυπο και ελκυστικό, πλούσιο σε περιεχόμενο και πολλαπλές αναγνώσεις».


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κισσάμου στεγάζεται στο κτίριο του παλιού Ενετικού και αργότερα Τουρκικού Διοικητηρίου, στην ομώνυμη παραλιακή πόλη της δυτικής Κρήτης. Το κτίριο υπήρξε Ταχυδρομείο, Ειρηνοδικείο, Σχολείο, Οικονομική Εφορεία και Αγρονομείο, σήμερα έχει αποκατασταθεί και δεσπόζει στην κεντρική πλατεία της πόλης. 
Η σύγχρονη  Κίσσαμος είναι χτισμένη ακριβώς πάνω από τον τόπο που καταλάμβανε η αρχαία Κίσσαμος. Κατά τη διάρκεια της βενετοκρατίας η πόλη περιτειχίστηκε και τμήματα των τειχών διατηρούνται μέχρι σήμερα. Η έκθεση αρχαιοτήτων του Μουσείου παρέχει μια διαχρονική εικόνα της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής της Κισσάμου από την προϊστορική εποχή μέχρι και τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους, είναι χωρισμένη σε ενότητες με βάση χρονολογικά και τοπικά κριτήρια και είναι κατανεμημένη στο ισόγειο και τον όροφο του κτιρίου. 
Στον όροφο του κτιρίου βρίσκεται και η Αίθουσα Παράλληλων Εκθέσεων που με τη φιλοξενία εικαστικών δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων αποτελεί τη σύγχρονη πολιτιστική πλατφόρμα επικοινωνίας του Μουσείου τόσο με τον τοπικό όσο και τον ευρύτερο κοινωνικό ιστό.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΣΣΑΜΟΥ
Πλατεία Στρατηγού Τζανακάκη,
Κίσσαμος
Δήμος Κισσάμου, Νομός Χανίων
Τ.Κ. 73400  Κρήτη
Τηλ. 28220 83308
Ανοικτά από Τρίτη έως Κυριακή 9.00-15.00


H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.
Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες - δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτιρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.
Σήμερα το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο. Παράλληλα από το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται τέσσερα μεγάλα προγράμματα Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού:  1.«Ο Δρόμος των Μουσείων»,   2.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών»,  3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» &  4.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης στηρίζουν τον Πολιτισμό».
Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις δυο μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.
«ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ – ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΗΣ»
«ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ» & «ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ»
Δρομόνερο, Δημοτική Ενότητα Κολυμβαρίου
Δήμος Πλατανιά, Νομός Χανίων, Τ.Κ. 73002  Κρήτη
33 Κm από τα Χανιά προς την Παλαιόχωρα,   Τηλ.  693 73 83 500
Καλλιτεχνικός Επιμελητής: Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης
E-mailioannis2000@gmail.com      Websitewww.olivepress.eu
  

Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων και τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών σε ολόκληρο το Νομό Χανίων.
Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσεων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημιουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των δράσεων και αναζητήσεων τόσο των Δασκάλων της Τέχνης όσο και των ευφάνταστων Νέων Δημιουργών.

Παράλληλα με την προβολή του τόπου και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου