Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Έκθεση εικαστικών «Κρίκος IΙI» στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Ελαιουργείον»


Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Ελαιουργείον» σε συνεργασία με
την Περιφέρεια Κρήτης,
την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και
το Δήμο Πλατανιά
ανοίγει εορταστικά τις θερινές εκδηλώσεις
στο «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» του Δρομονέρου
και παρουσιάζει την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Κρίκος ΙΙΙ»
την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014 στις 8.00 το βράδυ
με ελεύθερη είσοδο.
Εικαστική Επιμέλεια: Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης. Κείμενα: Πέγκυ Κουνενάκη.

Δ    Ε   Λ    Τ    Ι    Ο         Τ    Υ    Π    Ο    Υ

Η  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Η  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ
Ο   ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
&  ΤΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ «ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ»
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

«Κρίκος IΙI»

στο «ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ – ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΗΣ» του ΔΡΟΜΟΝΕΡΟΥ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Παρασκευή 13 Ιούνη 2014
στις  8:00 το βράδυ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ  13.6.2014 – 2.11.2014
ΑΝΟΙΚΤΑ κάθε Κυριακή από 11:00 το πρωί έως 21:00  το βράδυ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Στην έκθεση σύγχρονης τέχνης «Κρίκος ΙΙΙ» 60 εικαστικοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό,
παρουσιάζουν έργα Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Χαρακτικής, Κεραμικής, Φωτογραφίας και Εγκαταστάσεων ορμώμενοι από το διάλογο της ιδιαίτερης σχέσης του Έργου Τέχνης και του Καλλιτέχνη απέναντι στο Μουσείο και στην Πινακοθήκη που είναι οι φορείς μελέτης, προβολής, ανάδειξης και προστασίας του Δημιουργήματος του Καλλιτέχνη.
Η έκθεση «Κρίκος ΙΙΙ» έχει αφετηρία τη συνεργασία ανάμεσα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Ελαιουργείον» και τους Φίλους-Καλλιτέχνες και γνώμονα την αλληλεγγύη ανάμεσα στους δημιουργούς του Εικαστικού Πολιτισμού και τους φορείς προβολής και διάδοσής του.
Με άμεση αναφορά στο ζωτικό Κρίκο συνεργασίας και αλληλεξάρτησης τούτων των δύο παραγόντων Πολιτισμού, του Καλλιτέχνη που δημιουργεί και του Μουσείου που συντηρεί, φυλάσσει και προβάλει το Δημιούργημά του, οργανώνεται τούτη η εικαστική έκθεση τόσο για την ανάδειξη της αμφίδρομης σχέσης Καλλιτέχνη-Μουσείου όσο και για την στήριξη του Μουσείου μαζί με την προσπάθειά του για πλατιά οικειοποίηση του Έργου Τέχνης.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες:
 Κέλλυ Αθανασιάδου, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Μαργαρίτα Βασιλάκου, Μάγδα Βογιατζή, Θόδωρος Δασκαλάκης, Γιάννης Διαλινός, Σπύρος Ζερβουδάκης, Αποστόλης Ζολωτάκης, Μιχάλης Καλαϊτζάκης, Κατερίνα Καλογεράκη, Νίκος Καμπιανάκης, Χριστίνη Κανιτσάκη, Γιώργος Κεβρεκίδης, Petra Kill, Kristin Keilig, Μαρία Κοκκίνη, Χαρά Κολαΐτη, Αικατερίνη Κολιάκου, Βασιλική Κολιπέτσα, Χάρης Κοντοσφύρης, Απόστολος Κοτούλας, Βασίλης Κοτρώτσος, James Lane, Jan Liodaki, Ευαγγελία Λεργίου, Βαγγέλης Λυμπουρίδης, Γιώργος Λυτζέρης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Giancarlo Manneschi, Φίλιππος Μάνος, Ελένη Μανωλαράκη, Μαρία Μαραγκουδάκη, Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης, Εριέττα Μαρκαντωνάτου, Nantia-Martina Michelin, Μαρία Μιχελογιάννη, Nicholas Moore, Νίκος Μπασιάς, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ρένα Μπραουδάκη, Sigrid Palmer, Παντελής Παντελόπουλος, Αντώνης Παπαδόπουλος, Νικόλαος Παπουτσάκης, Φάνης Παρασκευουδάκης, Αναστασία Πετράκη, Μιχάλης Πολυχρονάκης, Νατάσσα Πουλαντζά, Έλενα Σούστα, Κώστας Σπανάκης, Κωνσταντίνος Σταματίου, Γιάννης Στεφανάκις, Άρις Στοΐδης, Rena Stollenwerk, Pieter Tensen, Γιώργος Τζεγιαννάκης, Bogdan Chiritoiu, Αντώνης Τριανταφύλλου, Γιώργος Τσεριώνης, Konstantin Fischer & Μαρκ Χατζηπατέρας.
  

H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.
Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες - δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτηρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.
Σήμερα το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο. Παράλληλα από το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται τέσσερα μεγάλα προγράμματα Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού:  1.«Ο Δρόμος των Μουσείων»,   2.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών»,  3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» &  4.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης στηρίζουν τον Πολιτισμό».
Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις δυο μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.

«ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ – ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΗΣ»
«ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ» & «ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ»
Δρομόνερο, Δημοτική Ενότητα Κολυμβαρίου
Δήμος Πλατανιά, Νομός Χανίων, Τ.Κ. 73002  Κρήτη
33 Κm από τα Χανιά προς την Παλαιόχωρα,  
Καλλιτεχνικός Επιμελητής: Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης
E-mail:  ioannis2000@gmail.com     
Website:  www.olivepress.eu      

 Τηλ.  693 73 83 500









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια αναγνωστών