Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Εικαστικά με «Γενναίος Νέος Κόσμος» από το ΧΑΝΙaRT


Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2014 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων»
Η Περιφέρεια Κρήτης,
η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων,
η Αίθουσα Τέχνης ΣTOArt και
το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Xανίων – Ελαιουργείον
παρουσιάζουν τη Φωτογραφική Εγκατάσταση «Γενναίος Νέος Κόσμος»
του Δρ. Βαγγέλη Λυμπουρίδη
στην Αίθουσα Τέχνης  ΣTOArt,  Πλατεία 1821, Σπλάντζια, Χανιά.


Δ   Ε   Λ   Τ   Ι   Ο        Τ   Υ   Π   Ο   Υ

Η   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Η  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ
Η   ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟΑrt
ΚΑΙ ΤΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ-ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«ΧΑΝΙaRT 2014 – ΕΙΚΑΣΤΙΚέΣ ΔΙΑΔΡΟΜέΣ στο ΝΟΜό ΧΑΝίΩΝ»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ
ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΛΥΜΠΟΥΡΙΔΗ:

«Γενναίος Νέος Κόσμος»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Πέμπτη 26 Ιούνη 2014 στις 20:30

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟΑrt
ΠΛΑΤΕΙΑ 1821, ΣΠΛΑΝΤΖΙΑ, ΧΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ:  26.6.2014 – 20.7.2014
ΑΝΟΙΚΤΑ: Καθημερινά 10:00-22:00
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ


«Ο Άλντους Χάξλεϋ στο βιβλίο του “Γενναίος νέος κόσμος”  χρησιμοποιεί την ειρωνεία για να περιγράψει τη δυστοπία της απόλυτης φυσιολογικότητας και τη δυσαρμονία στην επίτευξη στόχων στο πλαίσιο του μοντερνισμού, της προόδου και της ανάπτυξης.
 Η Εγκατάσταση Φωτογραφίας του Βαγγέλη Λυμπουρίδη  θέτει προς διάλογο ένα δείγμα σύγχρονων κοινωνικών όρων που ενώ φαινομενικά παρουσιάζονται ως φυσιολογικοί δημιουργούν μια σειρά ερωτήσεων περί αποδοχής και προόδου.
Η γενική σειρά των φωτογραφιών “Γενναίος Νέος Κόσμος” του Δρ. Λυμπουρίδη, που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη εδώ και πέντε χρόνια, αποτελείται από δεκάδες έγχρωμες εικόνες που παρουσιάζουν σκηνές καθημερινότητας τόσο από τις πόλεις όσο και από την ύπαιθρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θέτοντας φωτογραφικές αντιστίξεις με την φύση, τη φυσιολογία και την ουτοπία της δράσης στη μοναδικότητα της στιγμής.
Η συγκεκριμένη επιλογή φωτογραφιών που παρουσιάζονται στην Φωτογραφική Εγκατάσταση της Αίθουσας Τέχνης  ΣTOArt  εμπεριέχει ποιο συγκεκριμένες ερωτήσεις για το ρόλο της γυναικείας ταυτότητας μέσα στα πλαίσια ενός νέου, γενναίου και ελεύθερου κόσμου και αντιπαραθέτει δομικές κοινωνικές νόρμες και ιδεώδη παγκόσμιας εμβέλειας όπως η εκπαίδευση, η ασφάλεια, η εμπορευματοποίηση, η επιβολή και η εξουσία στο σύγχρονο μοντέλο κοινωνικής παρουσίας όπου η γυναίκα είναι και δράστης και πεδίο δράσης». 


Ο Δρ. Βαγγέλης Λυμπουρίδης είναι καλλιτέχνης διαδραστικών και φωτογραφικών εγκαταστάσεων και ακαδημαϊκός ερευνητής στη Σχολή Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ.
Γεννήθηκε το 1978 και σπούδασε αρχικά στην εφήμερη Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά και έπειτα στο Τμήμα Γλυπτικής & Περιβαλλοντικής Τέχνης στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Γλασκόβης στη Σκωτία.
Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Σχεδιασμό Ήχου & Διαδραστικών Εγκαταστάσεων και  διδακτορικό δίπλωμα στο Σχεδιασμό Διαδραστικών Εφαρμογών για το Ανθρώπινο Σώμα από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας όπου ερευνά μεταξύ άλλων τη σχέση ανθρώπινου σώματος και ψηφιακού περιβάλλοντος στο πλαίσιο της εικονικής πραγματικότητας και των διαδραστικών τεχνών (θέατρο, χορός, μουσική).
Το 2009 συμμετείχε στην ομάδα εκπροσώπησης της Ελλάδας στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας και έχει παρουσιάσει τη δουλειά του μεταξύ άλλων στο Victoria & Albert Μuseum του Λονδίνου, στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας, στο Film Aid International του Χονγκ Κονγκ καθώς και σε μια σειρά ακαδημαϊκών συνεδρίων στην Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.



Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων και τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών σε ολόκληρο το Νομό Χανίων.
Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσεων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημιουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των δράσεων και αναζητήσεων τόσο των Δασκάλων της Τέχνης όσο και των ευφάνταστων Νέων Δημιουργών.

Παράλληλα με την προβολή του τόπου και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια αναγνωστών