Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

"Terroir Λευκά Όρη" στο Βατόλακο Χανίων απο το XANIaRT

Συμμετέχοντας στις δράσεις του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2013 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων»
η Περιφέρεια Κρήτης,
η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων,
ο Δήμος Πλατανιά,
το Οινοποιείο Μανουσάκη
και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον»
παρουσιάζουν την εικαστική έκθεση
 «Τerroir – Λευκά Όρη» του Μιχάλη Καλαϊτζάκη, της Αλεξάνδρας Μανουσάκη και του  Morten Stausholm
στo Οινοποιείο Μανουσάκη στον Βατόλακκο Χανίων,
την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013 στις 20:30 το βράδυ.
Η έκθεση θα διαρκέσει από 18.7.2013 μέχρι 31.8.201. Ανοικτά από Δευτέρα έως Σάββατο 12:00-18:00. Είσοδος Ελεύθερη.



Δ   Ε   Λ   Τ   Ι   Ο        Τ   Υ   Π   Ο   Υ

Η   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
 Η  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ
Ο   ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
ΤΟ  OINΟΠΟΙΕΙΟ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ
ΚΑΙ ΤΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ-ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«ΧΑΝΙaRT 2013 – ΕΙΚΑΣΤΙΚέΣ ΔΙΑΔΡΟΜέΣ στο ΝΟΜό ΧΑΝίΩΝ»
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗ, ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ & ΤΟΥ MORTEN STAUSHOLM

« Terroir - Λευκά Όρη »

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κάρολος Καμπελόπουλος
 ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013 στις 20:30
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ
ΒΑΤΟΛΑΚΚΟΣ  ΧΑΝΙΩΝ 
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ:  18.7.2013 – 31.8.2013
ΑΝΟΙΚΤΑ: Δευτέρα - Σάββατο 12:00-18:00

 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 
«Ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας ήταν γοητευμένοι από τη μίμηση, όπως την αποκαλούσαν, η οποία χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει την Τέχνη ως απομίμηση τελειότητας της Φύσης.
Οι Claude Monet, Paul Gauguin, Ansel Adams, Georgia O'Keefe, Eliot Porter, είναι μερικά μόνο από τα ονόματα των καλλιτεχνών που ήταν επηρεασμένοι, σε τόσο μεγάλο βαθμό, από τον χώρο γύρω και το περιβάλλον, ώστε πέρασαν ολόκληρη τη ζωή τους,  προσπαθώντας να αποκαλύψουν  και να απεικονίσουν τι σήμαινε για εκείνους  όλο αυτό. Όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες βρήκαν το τοπικό τους περιβάλλον, τόσο ισχυρό, που το έκριναν άξιο να γίνει το επίκεντρο του έργου τους».

Εικαστική Επιμέλεια: Κάρολος Καμπελόπουλος.

                                                    --//--
Το κρασί αποτελούσε ένα ξεχωριστό τομέα του πολιτισμού και ταυτόχρονα συνέβαλε στην ανάπτυξη ενός ιδιαίτερου τρόπου κοινωνικής ζωής στο χωριό Βατόλακκος. Τιμώντας αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο μαζί με τον τόπο καταγωγής του ο δημιουργός του Οινοποιείου Μανουσάκη, Θεόδωρος, ξεκίνησε το 1993 την παραγωγή κρασιού φυτεύοντας του πρώτους αμπελώνες στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Για τον κάτοικο του εξωτερικού και νοσταλγό της πατρίδας του Θεόδωρο, η καλλιέργεια των αμπελιών και η παραγωγή κρασιού αντιπροσωπεύει την οικογένειά του, τις ρίζες του, την παράδοσή του, την κληρονομιά του, την νοσταλγία του για επιστροφή. Σήμερα το Οινοποιείο Μανουσάκη παράγει πολυβραβευμένους βιολογικούς οίνους εξαιρετικά υψηλής ποιότητας και ταυτόχρονα αποτελεί ένα ενεργό κύτταρο πολυποίκιλων δράσεων πολιτισμού που συμβάλουν ουσιαστικά στην πολιτιστική αναθέρμανση της ενδοχώρας.




«ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ»
Βατόλακκος
Δημοτική Ενότητα Αλικιανού
Δήμος Πλατανιά, Νομός Χανίων
Τ.Κ. 73005  Κρήτη
Τηλ.  28210 78787

                                        --//--

H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.
Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες - δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτηρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.
Σήμερα το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο.
Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις δυο παραλίες: την Παλαιόχωρα.



«ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ – ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΗΣ»
«ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ» & «ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ»
Δρομόνερο
Δημοτική Ενότητα Κολυμβαρίου
Δήμος Πλατανιά, Νομός Χανίων
Τ.Κ. 73002  Κρήτη
33 Κm από τα Χανιά προς την Παλαιόχωρα
Τηλ.  693 73 83 500
website:  www.olivepress.eu








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια αναγνωστών