Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

«Περι-Διαβάζοντας» μέσα από τις εικαστικές διαδρομές του ΧΑΝΙaRT 2013, στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης

Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζει τις επισκέψεις το κοινό στις εικαστικές εκθέσεις του XANIaRT 2013, αφού η θεματολογία είναι πάντα ανεξάντλητη με έργα πλήθους καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σήμερα ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό, η έκθεση εικαστικών τεχνών με θεματικό τίτλο «Περι-Διαβάζοντας».
Ακολουθεί το Δελτίο τύπου, όπως αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα.


 Δ   Ε   Λ   Τ   Ι   Ο        Τ   Υ   Π   Ο   Υ

Η   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
 Η  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ
Ο  ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Η   ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΚΑΙ ΤΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ-ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«ΧΑΝΙaRT 2013 – ΕΙΚΑΣΤΙΚέΣ ΔΙΑΔΡΟΜέΣ στο ΝΟΜό ΧΑΝίΩΝ»
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

«Περι-Διαβάζοντας»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Εμμανουέλα Λαρεντζάκη

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013 στις 20:30
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ, ΚΟΛΥΜΒΑΡΙ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ:  17.7.2013 – 12.8.2013
ΑΝΟΙΚΤΑ: Από Τετάρτη έως Κυριακή 18:00-21:00

 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Συμμετέχοντας στις δράσεις του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2013 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων»
η Περιφέρεια Κρήτης,
η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, 
ο Δήμος Πλατανιά,
η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και
το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον»
παρουσιάζουν την ομαδική εικαστική έκθεση «Περι-Διαβάζοντας» στη Βιβλιοθήκη της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, στο Κολυμπάρι Χανίων, την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013 στις 20:30 το βράδυ.
 Η έκθεση θα διαρκέσει από 17.7.2013 μέχρι 12.8.2013. Ανοικτά από Τετάρτη έως Κυριακή 18:00-21:00.

Είσοδος Ελεύθερη.

Συμμετέχουν οι Καλλιτέχνες:
 ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΚΕΛΛΥ, ARNOLD KLAUS, WAGNER PATRICK, ΒΑΡΒΑΡΙΤΗ ΙΝΩ, ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΓΡΑΒΑΛΟΥ ΕΛΛΗ, ΔΕΡΜΑΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΔΟΥΒΕΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΗ, ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ ΤΙΝΑ, KASIDA KATI, ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΚΟΥΤΣΑΥΤΑΚΗ ΛΕΝΑ, ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ, LANE JAMES, ΛΥΝΤΖΕΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΜΑΓΚΑΝΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΜΑΛΑΜΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ, ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΜΑΡΑΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΤΟΥ ΕΡΙΕΤΤΑ, MESSERITSCH ROSITA, MOGHINI CLAUDIA, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΝΙΟΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΠΑΡΜΑΚΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΠΕΤΣΟΥΡΑ ΣΥΛΒΙΑ, ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, PRAUDA NANNE, SANTEN BERT VAN, SURESH TELORE, ΣΚΕΠΕΤΖΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ, ΣΤΕΦΑΝΑΚΙΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, STOLLENWERK RENA, ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, TIERNEY JOHN, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΤΣΕΜΠΕΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΤΣΕΡΙΩΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΤΣΙΡΙΝΤΟΥΛΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ, ΦΑΚΙΟΛΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ, FENN EDDIE, HAUF HANS-PETER, ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ ΜΑΡΙΑ, ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΠΕΠΗ & ΧΑΤΖΗΝΤΕΒΕ ΧΡΙΣΤΙΝΑ.

«Βασισμένα σε ένα κείμενο του 4ου αιώνα από έναν από τους Πατέρες της Εκκλησίας, τον Άγιο Μακάριο τον Αιγύπτιο, πάνω από 350 έργα τέχνης, φιλοτεχνημένα τη δεκαετία του  1980 από Διεθνείς Καλλιτέχνες με καταβολές από όλο τον κόσμο, ερμηνεύουν τις έννοιες του διαλόγου, της επικοινωνίας και της καταλλαγής. Μέρος αυτών, μπαίνει σε έναν νέο ενδιαφέροντα διάλογο περί κειμένων και όλων των συγγενών θεμάτων μαζί με σύγχρονα έργα τέχνης φτιαγμένα με αναφορές από το πνεύμα της εποχής μας».
Εικαστική Επιμέλεια: Εμμανουέλα Λαρεντζάκη.

                                     --//--


Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης είναι Κοινωφελές Ίδρυμα της Μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου και τελεί υπό την πνευματική προστασία του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Η βασική αποστολή της ΟΑΚ είναι η καλλιέργεια του πνεύματος του διαλόγου ανάμεσα στην πίστη, την επιστήμη και τον πολιτισμό.  Εμπνευσμένη από την πλατωνική παράδοση του συμφιλοσοφείν, η ΟΑΚ φιλοδοξεί να αποτελεί ένα χώρο διαλόγου και πνευματικής ανταλλαγής. Στεγάζεται σε σύγχρονα κτίρια πολλαπλών δυνατοτήτων σε τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, στο μυχό του κόλπου των Χανίων, και διαθέτει εξαιρετικές συλλογές έργων τέχνης και βιβλίων.

«ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ»
«ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ»
Κολυμπάρι
Δημοτική Ενότητα Κολυμβαρίου
Δήμος Πλατανιά, Νομός Χανίων
Τ.Κ. 73006  Κρήτη
Τηλ.  28240 22500
e-mail:  oac@otenet.gr
website:  www.oac.gr

                                          --//--


H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.
Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες - δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτηρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.
Σήμερα το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο.
Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις δυο παραλίες: την Παλαιόχωρα.



«ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ – ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΗΣ»
«ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ» & «ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ»
Δρομόνερο
Δημοτική Ενότητα Κολυμβαρίου
Δήμος Πλατανιά, Νομός Χανίων
Τ.Κ. 73002  Κρήτη
33 Κm από τα Χανιά προς την Παλαιόχωρα
Τηλ.  693 73 83 500

website:  www.olivepress.eu

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια αναγνωστών