Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Σε αρχαίο πάπυρο η κατάρα μάγισσας στα ελληνικά

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε ανασκαφή 1.700 ετών πάπυρο, από μια τα ερείπια ρωμαϊκής έπαυλης στην Ιερουσαλήμ. Στον πάπυρο, μια γυναίκα που ονομάζεται Kyrilla γράφει κατάρες για έναν άνδρα που ονομάζεται Iennys, πιθανόν πάνω σε μια νομική υπόθεση. 

Ο πάπυρος, που χρονολογείται περίπου 1.700 ετών και πιθανότατα γραμμένος από έναν μάγο, έχει ανακαλυφθεί σε μία ερειπωμένη ρωμαϊκή έπαυλη στην Ιερουσαλήμ, όπως οι αρχαιολόγοι αναφέρουν.
Το αρχοντικό, το οποίο έχει ανασκαφεί από τημ Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων στο πάρκινγκ Givati, βρίσκεται σε αυτό που είναι γνωστό ως η «Πόλη του Δαβίδ», μια περιοχή που κατέχει τουλάχιστον 6.000 χρόνια ανθρώπινης παρουσίας. 
Το αρχοντικό καλύπτει έκταση τουλάχιστον 2.000 τετραγωνικών μέτρων (περίπου μισό στρέμμα) και περιέχει δύο μεγάλες ανοικτές αυλές. Ήταν σε χρήση από τα τέλη του τρίτου αιώνα και 363 μ.Χ., όταν καταστράφηκε σε μια σειρά από σεισμούς στις 18 Μαΐου ή 19.


Το κείμενο είναι γραμμένο στα ελληνικά και αποδίδεται σε μια γυναίκα που ονομάζεται Kyrilla και επικαλείται τα ονόματα έξι θεών, να ρίξουν μια κατάρα για έναν άνδρα που ονομάζεται Iennys, προφανώς σε μια νομική υπόθεση. 

«Σφυροκοπώ και χτυπάω δυνατά και καρφώνω τη γλώσσα, τα μάτια, την οργή, το θυμό, την αναβλητικότητα, την αντιπολίτευση του Iennys,» μέρος της κατάρας διαβάζεται στη μετάφραση. Η Kyrilla ζητά από τους θεούς να εξασφαλιστεί ότι «σε καμία περίπτωση δεν αντιτίθενται, έτσι ώστε να πει ή να εκτελέσει τίποτα δυσμενείς για Kyrilla ... αλλά μάλλον για Iennys, τους οποίους η μήτρα έφερε, να υπόκεινται σε αυτήν ...»
Για να αποκτήσει τους στόχους της η Kyrilla συνδύασε τα στοιχεία από τέσσερις θρησκείες, όπως αναφέρει ο Robert Walter, του Institut für Altertumskunde στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. 

Από τους έξι θεούς που επικαλείται, τέσσερις εκ των οποίων είναι Έλληνες (Ερμής, η Περσεφόνη, ο Πλούτωνας και την Εκάτη), ο ένας είναι βαβυλωνιακός (Ereschigal) και ένας, Abrasax, είναι Γνωστικών, μια θρησκεία που συνδέενται με πρώιμο Χριστιανισμό. 
Επιπλέον, το κείμενο περιέχει μαγικές λέξεις όπως "Iaoth» που έχουν εβραϊκή / Ιουδαϊκή προέλευση.
Ένας επαγγελματίας μάγος δημιούργησε πιθανότατα την κατάρα για την Kyrilla, που μπορεί να χρησιμοποιήσει κυριολεκτικά ένα σφυρί και τα καρφιά για να εκτελέσει μια μαγική ιεροτελεστία που ενίσχυσε την αποτελεσματικότητα της κατάρας, όπως είπε ο Robert Walter.
«Η σφυρηλάτηση και κάρφωμα είναι μια τελετή για την απόκτηση του ελέγχου πάνω από το άτομο όπως αναφέρονται στο μαγικό κείμενα», έγραψε σε e-mail.
Της Kyrilla η κατάρα, είχε ως αποδέκτη, δύο κατά πάσα πιθανότητα μέλη της μεσαίας Ρωμαικής ή ανώτερης τάξης, σε κάποια νομική διαμάχη, καθώς ο πάπυρος κατάρα φέρει ομοιότητες με άλλους που βρέθηκαν στην Κύπρο που είναι γνωστό ότι έχουν χρησιμοποιηθεί σε νομικές υποθέσεις. 
Επιπλέον, η λέξη «αντιπολίτευση» σε αυτό το κείμενο παραπέμπει σε ένα νομικό θέμα.


Πηγή news.discovery



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια αναγνωστών