Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012

Με διαμαρτυρίες και χωρίς τους Δημάρχους το ξεπούλημα των λιμανιών

                       
                                                                  Με μεγάλες δυσκολίες και απουσία των ενδιαφερόμενων Δημάρχων πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των λιμενικών παραγόντων με τον Γ.Γ. Λιμένων κ. Μουτζούρη και τον διορισμένο Περιφερειάρχη Κρήτης στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο, με θέμα τον τρόπο εκποίησης των λιμανιών της Κρήτης (Σούδας, Ρεθύμνου και Αγ. Νικολάου).
Από το πρωί, πάνω από 100 εκπρόσωποι κομμάτων, κοινωνικών φορέων και κινημάτων από τους
τέσσερις νομούς της Κρήτης κατέφτασαν στην πλατεία Κουντουριώτη διαμαρτυρόμενοι για το ξεπούλημα των λιμανιών. Οι εκπρόσωποι υπέγραψαν ψήφισμα ενάντια στην απόφαση της Κυβέρνησης να παραχωρήσει τα λιμάνια μέσω του ΤΑΥΠΕΔ σε ιδιώτες επενδυτές και προσπάθησαν να το παραδώσουν και να μεταφέρουν τις απόψεις τους στη σύσκεψη, πράγμα που τελικά δεν έγινε, καθώς δεν επετράπη η είσοδος στο σύνολο των παρευρισκόμενων. 
 Με καθυστέρηση ήρθαν πάντως οι Δήμαρχοι Χανίων, Ρεθύμνου και Αγ. Νικολάου στη σύσκεψη, στους οποίους όμως δεν επετράπη η είσοδος από τους παρευρισκόμενους που είχαν "καταλάβει" την είσοδο, απαιτώντας να μπουν όλοι μαζί στο κτίριο. Τελικά οι Δήμαρχοι έκαναν δηλώσεις εκτός σύσκεψης εκφράζοντας πάντως, αρνητική θέση ως προς το ξεπούλημα των λιμανιών τους. Ας σημειωθεί ότι για ανεξήγητο λόγο προσπάθησε να συμμετέχει στη σύσκεψη "ξεπουλήματος" και ο Δήμαρχος Χερσονήσσου (ο γνωστός και ως..."Φούχτελ") αλλά ούτε και σ' αυτόν επετράπη η είσοδος, ενώ έγινε "θύμα" μεγάλου χλευασμού από τον κόσμο που ήταν έξω από το κτίριο.

Το ψήφισμα που τελικά θυροκόλησαν οι εκπρόσωποι είναι το εξής:
Εμείς  οι απλοί πολίτες, οι εκπρόσωποι κοινωνικών και πολιτικών φορέων και ομάδων πολιτών που συναντηθήκαμε εδώ, δηλώνουμε ότι θεωρούμε την αξιοποίηση-παραχώρηση των λιμανιών της Κρήτης όπως και οποιασδήποτε άλλης ακίνητης περιουσίας του δημοσίου με τους όρους που περιγράφονται στον εφαρμοστικό νόμο του Μνημονίου, ως  πράξη Εθνικής Προδοσίας και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να να την αποτρέψουμε.
Ενημερώνουμε  τον κρητικό  λαό, πως η παραχώρηση των λιμανιών μας, δε θα έχει κανένα ανταποδοτικό όφελος για τις  τοπικές κοινωνίες, αφού, σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο, το τίμημα από την αξιοποίηση τους, θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του Δημόσιου χρέους, αντίθετα θα αποτελέσει τροχοπέδη στην όποια ανάπτυξη δρομολογηθεί στο μέλλον για το νησί μας, αφού βασικές οικονομικές λειτουργίες των λιμανιών, όπως οι τουριστικές, θα έχουν περιέλθει στον απόλυτο έλεγχο και διαχείριση ιδιωτών επενδυτών που μπορεί να λειτουργήσουν ακόμα και ανταγωνιστικά σε σχέση με τα τοπικά συμφέροντα.
Τα λιμάνια της Κρήτης, όπως και οι άλλες υποδομές ανάπτυξης, θα πρέπει  να χρησιμοποιηθούν από τον κρητικό λαό για την παραγωγική ανασυγκρότηση της  χώρας και να αξιοποιηθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Πολιτεία όπως δεν είχαν αξιοποιηθεί  ποτέ μέχρι τώρα, με ευθύνη αποκλειστικά των διαδοχικών κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης που οδήγησαν τη χώρα με την ανικανότητά τους, στην καταστροφή.

Το ψήφισμα υπογράφουν οι:

Πολίτες κατά του Χρέους
Εργατικό Κέντρο Λασιθίου
ΕΠΑΜ Χανίων
ΕΠΑΜ Ηρακλείου
ΕΠΑΜ Ρεθύμνου
ΕΠΑΜ Ιεράπετρας
Συντονιστικό Πολιτών Μασταμπά - Ατσαλένιου - Θερίσσου
Ιατρική Αλληλεγγύη ΕΠΑΜ
Σωματείο υπαλλήλων δημοτικών επιχειρήσεων
Λαϊκή Επιτροπή Κατσαμπά
ΣΥΡΙΖΑ Χανίων
ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου
ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου 
ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου
Σύλλογος Ανέργων και Επισφαλώς εργαζομένων
Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης
ΕΛΜΕ Λασιθίου
Αλληλέγγυοι Πολίτες Μεραμβέλλου
Πολιτευτής Αν. Ελλ. Χανίων Παντελής Καπαρουδάκης
Πολιτευτής Αν.Ελλ. Ρεθύμνου Κων/νος Ποθουλάκης
Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου 
                                                                                                                          πηγή: πολίτης των Xανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου