Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Από την εποχή Σαμαρά με τα «τάγματα εφόδου» της ΟΝΝΕΔ, στη δολοφονία Τεμπονέρα

Ιούλιος 1983: Πρωταγωνιστής στις ασχήμιες των ΟΝΝΕΔιτών είναι το "πνευματικό παιδί" και πρωτοπαλίκαρο του Ευάγγελου Αβέρωφ, ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, οι δηλώσεις του οποίου είχαν κινηθεί στο ίδιο μήκος κύματος με εκείνες του Αβέρωφ.

Ιούλιος του 1983. Τραμπούκοι της ΟΝΝΕΔ καταφθάνουν στη Μεσσηνία από ολόκληρη την Ελλάδα και πρωταγωνιστούν σε αιματηρά επεισόδια με την κάλυψη της τότε ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, του ίδιου του προέδρου της Ευάγγελου Αβέρωφ, ο οποίος δικαιολογούσε τη συγκρότηση "ομάδων κρούσης", αναφέροντας.
«τμήμα που βοηθά τις μετακινήσεις των επισήμων, στις μεγάλες συγκεντρώσεις».

1982-ΟΝΝΕΔ με Αβέρωφ-Ν Χατζηνικολάου-Σαμαρά_Μιχαλολιάκο
Πρωταγωνιστής στις ασχήμιες των ΟΝΝΕΔιτών είναι το "πνευματικό παιδί" και πρωτοπαλίκαρο του Ευάγγελου Αβέρωφ, ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, νεαρός βουλευτής τότε, οι δηλώσεις του οποίου είχαν κινηθεί στο ίδιο μήκος κύματος με εκείνες του τότε προέδρου της ΝΔ.

Διαβάζουμε στον Ριζοσπάστη εκείνης της εποχής, στο φύλλο της 12ης Ιουλίου 1983:  
"Ο "ήρωας" πρωτοφανών, βίαιων επεισοδίων... βουλευτής Μεσσηνίας κ. Σαμαράς ισχυρίζεται ότι απλά διαμαρτυρήθηκε (σπάζοντας, όμως, τζάμια όπως αναφέρουν οι ανταποκρίσεις από την Καλαμάτα)". 

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα από εκείνο το ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη, στο φύλλο της 12ης Ιουλίου 1983 σελίδα 3, που ακολουθεί:

                   

ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΛΙΚΑΡΟ ΤΩΝ ΤΑΓΜΑΤΩΝ ΚΡΟΥΣΗΣ, Ο...ΥΑΛΟΘΡΑΥΣΤΗΣ
ΣΑΜΑΡΑΣ

8 Ιανουαρίου 1991. Δολοφονία του εκπαιδευτικού Νίκου Τεμπονέρα 


Αθάνατος, όσα χρόνια κι αν περάσουν, στις μνήμες και στις καρδιές του λαού ο ήρωας εκπαιδευτικός, Νίκος Τεμπονέρας.

Ο Ιωάννης Καλαμπόκας, δημοτικός σύμβουλος της Ν.Δ στην Πατρα και πρόεδρος της τοπικής ΟΝΝΕΔ, χτύπησε θανάσιμα τον Τεμπονέρα με λοστό στο κεφάλι στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο υπό κατάληψη Σχολικό Συγκρότημα 3ου & 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας στην πλατεία Βουδ. Η δολοφονία έγινε στις 8 Ιανουαρίου 1991.

Στα τέλη του 1990 τη χώρα κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και Υπουργό Παιδείας τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο. Ο χώρος της Παιδείας βρισκόταν σε αναβρασμό, εξαιτίας της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προωθούσε η κυβέρνηση. Με το πολυνομοσχέδιο που θα έφερνε στη Βουλή ρυθμίζονταν θέματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (κατάργηση αδικαιολόγητων απουσιών, επιβολή «ομοιόμορφης» ενδυμασίας και «πειθαρχικού ελέγχου» της εξωσχολικής ζωής, επανακαθιέρωση προσευχής, έπαρσης της σημαίας και εκκλησιασμού) και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, περικοπές κοινωνικών παροχών σε φοιτητές κ.ά.). Το 70% των σχολείων βρισκόταν υπό κατάληψη, ενώ καθημερινό φαινόμενο ήταν οι διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Απο τα επεισόδια που ακολούθησαν στην Αθήνα
Οι ομάδες κρούσης της ΟΝΝΕΔ 'Κένταυροι και Ρέιντζερ' βαφτίζονται από την κυβέρνηση 'ομάδες αγανακτισμένων πολιτών' με στόχο την ανακατάληψη των σχολείων που τελούσαν υπό κατάληψη.

                        

Ο Καλαμπόκας επικεφαλής των ομάδων αυτών μαζί με τους Μυλωνά, Σπίνο, Γραμματικα, Γραμματικόπουλο, με λοστούς και ρόπαλα επιχείρησαν να 'ανακαταλάβουν' το σχολείο και να σπάσουν τη κατάληψη, την οποία υποστήριζαν αρκετοί γονείς και καθηγητές, μεταξύ των οποίων και ο δολοφονηθείς Τεμπονέρας, ιδιαίτερα αγαπητός στους μαθητές του. 


Ο Καλαμπόκας, με το χέρι στον ώμο "συναγωνιστή"
Ο Καλαμπόκας δικάστηκε στο Βόλο έχοντας ως συνηγόρους υπεράσπισής του τρία κορυφαία ονόματα του τότε νομικού κόσμου, όλους προερχόμενους πολιτικά από το χώρο του κόμματος της Ν.Δ. και συγκεκριμένα τους Απόστολο Ανδρεουλάκο, Κώστα Κωνσταντινίδη (καθηγητής Ποινικού Δικαίου, γνωστός από τη δίκη για το Σκάνδαλο Κοσκωτά όπου συμμετείχε σαν δημόσιος κατήγορος) και Επαμεινώνδα Ζαφειρόπουλο (πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ) καταδικάστηκε πρωτόδικα για φόνο εκ προμελέτης σε ισόβια δεσμά (απόφαση 22-24/93 ΜΟΔ Βόλου), ενώ αργότερα η ποινή του μειώθηκε σε 17 χρόνια και 3 μήνες (απόφαση 59/94 ΜΟΕ Λάρισας).

Αποφυλακίστηκε 7 χρόνια μετά την φυλάκισή του. Σήμερα εργάζεται ως προϊστάμενος της Εθνικής τράπεζας σε παράρτημα του Βόλου.


Εκδήλωση συμπαράστασης της ΟΝΝΕΔ στο δολοφόνο Καλαμπόκα με ομιλητή τον Αρβανίτη
Η δολοφονία Τεμπονέρα αποτελούσε «τίτλο τιμής» για αρκετά μέλη της ΟΝΝΕΔ

Ο Νίκος Τεμπονέρας δολοφονείται στις 8 Ιανουαρίου 1991, από τον τότε δημοτικό σύμβουλο της ΝΔ στην Πάτρα και πρόεδρο της τοπικής ΟΝΝΕΔ, Γιάννη Καλαμπόκα. Ο Καλαμπόκας δολοφόνησε τον Τεμπονέρα χτυπώντας τον με λοστό στο κεφάλι στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο υπό κατάληψη Σχολικό Συγκρότημα 3ου & 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας.
 
και η ώρα της βεβήλωσης
Η δολοφονία αποτελούσε έκτοτε «τίτλο τιμής» για αρκετά μέλη της ΟΝΝΕΔ, όπως μας θύμιζε παλαιότερα και ο Ιός της Κυριακής στο παρακάτω απόσπασμα:


«Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 1998: Βράδυ των φοιτητικών εκλογών και τα αίματα στο αμφιθέατρο του Ανατομείου έχουν ανάψει. Ολοκληρώνεται η καταμέτρηση των ψήφων για το νέο ΔΣ της Ιατρικής και οι πανηγυρισμοί της ΔΑΠ και των περί αυτήν φουντώνουν: “Ο Καλαμπόκας γαμάει τις μάνες σας”, “γαμιέται ο Τεμπονέρας κι η μάνα του”, είναι τα ευφάνταστα συνθήματα που κυριαρχούν. Η ευθυμία των νικητών μετατρέπεται σε ντελίριο, όπως καταγγέλλει η Ριζοσπαστική Παρέμβαση Ιατρικής, όταν στην αίθουσα κάνει τη θριαμβευτική της εμφάνιση η σημαία με το δικέφαλο, την οποία οι πιο θερμόαιμοι είχαν -κατά δήλωσή τους- προμηθευτεί από τον ναζιστικό “Στόχο”. Στο τσακίρ κέφι οι μέλλοντες γιατροί της ΔΑΠ, προσπαθούν να πείσουν ότι είναι σε θέση να αναβιώσουν τις παραδόσεις της ΕΚΟΦ…»
 
Δελτίο τύπου της ΟΝΝΕΔ για συμπαράσταση στον "αγωνιστή"
Εκείνο όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι από τον πρώτο κιόλας χρόνο, μετά τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα, η ΟΝΝΕΔ προέβαινε σε συγκεντρώσεις συμπαράστασης στον φονιά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1992 η τοπική οργάνωσης της ΟΝΝΕΔ στην Πάτρα, πραγματοποίησε εκδήλωση συμπαράστασης στον Γιάννη Καλαμπόκα, στα κεντρικά της γραφεία και μάλιστα με βασικό ομιλητή τον δικηγόρο και σημερινό βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Μιχάλη Αρβανίτη. Επίσης ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο οι ΟΝΝΕΔίτες της εποχής αντιλαμβάνονταν τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα, είναι το γεγονός ότι στο κάλεσμά τους στη συγκέντρωση, αποκαλούν τον δολοφόνο "αγωνιστή".

Αδιάψευστος μάρτυρας αυτού, είναι το έγγραφο που αποκάλυψε σήμερα το ertopen.gr και μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω. 


Πηγή periodista

                    stokokkino
                         
                                koutipandoras


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου