Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

Η Πρωτοβουλία των έξη και το άδοξο τέλος


 28 Φλεβάρη ήταν η επέτειος του θανάτου του ΟΥΛΑΦ ΠΑΛΜΕ πρωθυπουργού της Σουηδίας και μέλος της «Πρωτοβουλίας των Εξι» όπως αυτή έμεινε στην ιστορία, για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό των μεγάλων δυνάμεων.
Ας δούμε λοιπόν την ιστορική εξέλιξη των έξι αυτών χαρισματικών ηγετών, πού τόλμησαν κάποτε να μιλήσουν για Ειρήνη και αυτοδιάθεση των λαών.
Ξετυλίγοντας την ιστορία βρίσκομε και τις αιτίες των αποτελεσμάτων για καθένα απ αυτούς χωριστά.

Η πρωτοβουλία των έξι για την ειρήνη ανακοινώθηκε στις 22 Μαΐου 1984 και ερχόταν σε αντίθεση με τα σχέδια του Ρόναλντ Ρέιγκαν για τον «Πόλεμο των Αστρων».
Ήταν τότε που ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών ανάμεσα σε Αμερική και Ρωσία και οι απειλές ένθεν κακείθεν ανέβαζαν το θερμόμετρο μιας παγκόσμιας σύρραξης στο βωμό του αιώνιου πολιτικού τρικ της τρομοκρατιας των μαζών για την επικράτηση και εδραίωση των σχεδίων των ισχυρών.
Των παράφρονων.
Όπως ακριβώς γίνεται και σήμερα στο νέο σήκγουελ στο οποίο και πάλι ηγήτορες είναι η γνωστή φάρα των διεθνών τρομοκρατών-σατανιστών.

Τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS είχε δηλώσει ευθέως: «Διαφωνώ με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Ρέιγκαν».
Γνωρίζοντας φυσικά ποιοι κινούσαν τα νήματα πίσω απο τον αχυράνθρωπο Ρήγκαν και των οποίων το κράτος που ίδρυσαν σφάζοντας και γενοκτονώντας δεν αναγνώρισε ποτέ σε πείσμα της διεθνούς κοινότητας.

Το αναγνώρισε ο Μητσοτάκης την ημέρα που αναδείχτηκε πρωθυπουργός με την πλειοψηφία ενός βουλευτή, του αξέχαστου Κατσίκη που έμεινε στην ιστορία όταν σε κάποια συνεδρίαση της βουλής, άρπαξε την κάλπη και έφυγε.

Μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου και την Ελλάδα στην Κίνηση των 6 συμμετείχαν:
Οι πρόεδροι
- Της Αργεντινής Ραούλ Αλφανσίν,
- του Μεξικού Μιγκέλ Ντελαμαντρίτ,
- της Τανζανίας Τζούλιους Νιερέρε,

και οι πρωθυπουργοί
- της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε

- και της Ινδίας Ίντιρα Γκάντι (μετά τη δολοφονία της το 1984 την διαδέχτηκε ο Ρατζίβ Γκάντι).

Η πρωτοβουλία των έξι είχε άδοξο τέλος καθώς...

- Στις 31 Οκτωβρίου 1984 πέντε μήνες μετά την ίδρυση της Πρωτοβουλίας, δολοφονήθηκε η πρωθυπουργός της Ινδίας, Ίντιρα Γκάντι
- Και στις 28 Φεβρουαρίου του 1986 ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε.
- Το 1987 ο Αλφονσίν πρόλαβε να καταστείλει πραξικόπημα εις βάρος του, όμως το 1989 ομάδα "αριστερών" του στυλ δικών μας αναρχοάπλητων, επιτίθεται σε πόλη του Μπουένος Αυρες προξενώντας 39 νεκρούς.
Ο Αλφονσίν αναγκάστηκε σε παραίτηση.
- Ο Παπανδρέου στην Ελλάδα αντιμετωπίζει το φαινόμενο Μητσοτάκη-Τράπεζα Κρήτης, στο ρέκβιεμ που έμεινε στην ιστορία ως Βρώμικο '89.
- Τον πρόεδρο του Μεξικού πρόλαβε να τον τελειώσει ο σεισμός του 1985 και ο τριψήφιος πληθωρισμός.

- Ο Τζούλιους Νιερέρε, παραιτήθηκε από την προεδρία το 1985 μετά τη σύσκεψη των 6 στό Ζάππειο στην Αθήνα.

ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ ???
ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΕΤΑΙ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ, ΤΟΝ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ.
όπως μας είπε κατ επανάληψη ο αείμνηστος καθηγητής Καργάκος.

 



Βυζαντινός Αντίλαλος









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια αναγνωστών