Κυριακή, 2 Αυγούστου 2015

ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ ΙΙ της Λαμπρινής Μποβιάτσου από XANIaRTΣήμερα Σάββατο, 1 Αυγούστου 2015, στις 20:30,
το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων - Ελαιουργείον παρουσίασε την  
Εγκατάσταση Σύγχρονης Τέχνης  
 ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ ΙΙ – ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΜΠΟΒΙΑΤΣΟΥ  
στην Αίθουσα Τέχνης ΣΤΟΑRT (Πλατεία 1821, Σπλάντζια, Χανιά, Κρήτη).
Εικαστική Επιμέλεια: Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.  
Κείμενα Τεκμηρίωσης: Δρ Εύα Κέκου.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Σάββατο, 1 Αυγούστου 2015, στις 20:30

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟΑRT

ΠΛΑΤΕΙΑ 1821, ΣΠΛΑΝΤΖΙΑ, ΧΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ:  1.8.2015 – 2.8.2015

ΑΝΟΙΚΤΑ: ΚΥΡΙΑΚΗ 10.00-23.00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Η Ιστορικός της Τέχνης Δρ Εύα Κέκου σημειώνει:
 «Σε ένα τεχνοκρατικό περιβάλλον όπως είναι ιδωμένο στο έργο της Λαμπρινής Μποβιάτσου, ο άνθρωπος καλείται να ανασυντάξει τη ταυτότητά του, έχοντας επίγνωση των καταβολών του (ιστορικών, κοινωνικών, πολιτικών) και ταυτόχρονα επροσαρμοζόμενος στις ανάγκες του σύνθετου και συνεχώς μεταβαλλόμενου τεχνολογικού περιβάλλοντός του.
Το ανθρωποκεντρικό έργο της Μποβιάτσου προβάλλει τον άνθρωπο και τις δυνατότητες που είναι καταγεγραμμένες γενετικά στο υλικό του αλλά και τις ικανότητες που έχει αναπτύξει στη πορεία με σκοπό να ανταποκριθεί στις ανάγκες του δυτικού πολιτισμού .
Πρόκειται για ένα έργο χωρίς έμφυλη ταυτότητα, το οποίο εξαίρει την ανθρώπινη φύση εντάσσοντάς την σε μία μη προσδιορίσιμη χρονοσφαίρα».
  Η Παρουσίαση Σύγχρονης Τέχνης  ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ ΙΙ – ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΜΠΟΒΙΑΤΣΟΥ εντάσσεται στο πρόγραμμα
 «ΧΑΝΙaRT 2015 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» και συνδιοργανώνεται από τη την Περιφέρεια Κρήτης,
την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων,
την Αίθουσα Τέχνης ΣΤΟΑRT και
το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον.


Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων και τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών.
Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσεων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημιουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των δράσεων και αναζητήσεων τόσο των Δασκάλων της Τέχνης όσο και των ευφάνταστων Νέων Δημιουργών.
Παράλληλα με την προβολή του τόπου και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.


H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.
Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες - δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά.
 Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτιρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις.
 Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.
Σήμερα το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός.
Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών Χανίων» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων
και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο. Παράλληλα από το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται έξι μεγάλα προγράμματα Επικοινωνίας, Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού: 
1.«Ο Δρόμος των Μουσείων»,  
2.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών», 
3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων»,  4.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης στηρίζουν τον Πολιτισμό», 
5.«Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών – Olivepress Art Residency»  &  
6.«Το Βήμα της Τέχνης».
Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.

 «ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ - ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ»
Δρομόνερο
Δημοτική Ενότητα Κολυμβαρίου
Δήμος Πλατανιά, Νομός Χανίων
Τ.Κ. 73002  Κρήτη
33 Κm από τα Χανιά προς την Παλαιόχωρα
Τηλ.  693 73 83 500
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης
E-mail:  ioannis2000@gmail.com
Website:  www.olivepress.eu


Χορηγοί Επικοινωνίας (Aλφαβητικά):
ART 22
ATHENS VOICE
EL CULTURE
ΔΙΚΤΥΟ FM
ΚΥΔΩΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
ΝΕΑ TV
D-CODE 96,2
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου