Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

XANIaRT με «Πνοές» στη Video-Art σειρά νεοελληνικής ποίησης


Στις δράσεις του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2015 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης παρουσιάζεται η Video-Art οπτικοποιημένη σειρά νεοελληνικής ποίησης «Πνοές» του σκηνοθέτη Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη σήμερα Τρίτη 31 Μαρτίου 2015 στις 20.30 στο
Πνευματικό Κέντρο Χανίων, Ανδρέα Παπανδρέου 70, Δικαστήρια, Χανιά, Κρήτη.


Δ   Ε   Λ   Τ   Ι   Ο        Τ   Υ   Π   Ο   Υ

Η   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Η  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ
ΤΟ  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ
H  ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ  t-shOrt
ΚΑΙ ΤΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ-ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«ΧΑΝΙaRT 2015 – ΕΙΚΑΣΤΙΚέΣ ΔΙΑΔΡΟΜέΣ στο ΝΟΜό ΧΑΝίΩΝ»
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗ ΣΕΙΡΑ VIDEO-ART ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ

«Πνοές»
ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015 στις 20:30
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ
ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 70, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΧΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων,
το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, η Εταιρεία Πολιτισμού t-shΟrt και
το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον συμμετέχοντας στις δράσεις του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2015 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης παρουσιάζουν την Video-Art οπτικοποιημένη σειρά νεοελληνικής ποίησης «Πνοές» του σκηνοθέτη Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη
την Τρίτη 31 Μαρτίου 2015 στις 20.30
στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, Ανδρέα Παπανδρέου 70, Δικαστήρια, Χανιά, Κρήτη.
Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη.
Είσοδος Ελεύθερη.


«Οι “Πνοές” είναι σειρά Video-Art οπτικοποιημένης αναφοράς σε συγκεκριμένα τμήματα του ποιητικού έργου σπουδαίων νεοελλήνων ποιητών:
Κωνσταντίνος Καβάφης, Νίκος Καββαδίας,
Κώστας Καρυωτάκης, Δημήτρης Χουλιαράκης,
Ντίνος Χριστιανόπουλος.
Δεκαοκτώ Video-Art δημιουργίες, μικρές σε διάρκεια αλλά με ιδιαίτερη αισθητική αξία, αποτελούν, εξ ολοκλήρου, προσωπική κατάθεση του σκηνοθέτη Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη.
Είναι ένα πρωτότυπο εγχείρημα που αποτυπώνει με εικόνα και ήχο ξεχωριστές στιγμές της νεοελληνικής ποίησης. Φιλοδοξεί να φέρει πιο κοντά στο Λόγο, μέσω της εικόνας, το ευρύ κοινό αλλά και να αναδείξει μια διαφορετική διάσταση του έργου των νεοελλήνων ποιητών μέσα από την κινηματογραφική ανάπτυξη. 
Με προσεκτικά επιλεγμένη μουσική, κυρίως από το χώρο της κλασσικής δημιουργίας, απογειώνει τις αισθήσεις και δημιουργεί ατμόσφαιρες παρμένες από την ίδια την ποιητική γραφή  -σαν μια πνοή θα έλεγε κανείς».
 Οκτώ από τις “Πνοές” παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο των βίντεο προβολών με τίτλο “Time Lapse”, στο Project Room του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης την άνοιξη του 2014.


O Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Κινηματογράφο, Θέατρο και Φωτογραφία.
Στο χώρο του κινηματογράφου έχει εργαστεί ως Διευθυντής Παραγωγής, Σκηνοθέτης και Παραγωγός. Έχει ασχοληθεί ενεργά με τον τομέα της ταινίας μικρού μήκους έχοντας κατ΄ εξακολούθηση σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους:
«Προδοσία» 1990, «Του Χάρου Τα Δόντια» 1996, «Ο έρωτας» 1999, «Οι Άντρες Δεν Κλαίνε» 2001, «Ύστατη Προσπάθεια» 2003.
Υπήρξε  Πρόεδρος του Δ.Σ. του σωματείου «μικρό», φορέα για την προώθηση της ταινίας μικρού μήκους.  
Τον Δεκέμβριο του 2000 ίδρυσε την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία  t-shOrt, με αντικείμενο δραστηριοτήτων την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους και την προβολή των «μικρών» καλλιτεχνικών δρώμενων.
Πρόσφατα η παραγωγή της t-shOrt «Προσευχή» σε σκηνοθεσία Θανάση Νεοφώτιστου απέσπασε το Χρυσό Διόνυσο στο 37ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
Περισσότερες πληροφορίες στο site:  www.t-short.gr/kirhatz  Παράλληλα έχει ασχοληθεί με το θέατρο και πρόσφατα έχει σκηνοθετήσει την παράσταση-μουσικό θέαμα «Βαλίτσα», τη θεατρική παράσταση «Η Κυρία του Κυρίου» των Ν.Τσιφόρου–Π. Βασιλειάδη και τη θεατρική παράσταση «ΚΥΝΑΣΤΟΝ» του Στέφανου Κακαβούλη.
Στα πλαίσια εκπαιδευτικών προγραμμάτων  δίνει διαλέξεις για τον Κινηματογράφο και παραδίδει σεμινάρια Σεναρίου, Σκηνοθεσίας, Διδασκαλίας Ηθοποιού και Παραγωγής Κινηματογράφου. Ζει και δημιουργεί στην Αθήνα.


Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων και τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών.
Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσεων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημιουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των δράσεων και αναζητήσεων τόσο των Δασκάλων της Τέχνης όσο και των ευφάνταστων Νέων Δημιουργών.
Παράλληλα με την προβολή του τόπου και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.


H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης.
Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.
Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες - δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτιρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις.
Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.
Σήμερα το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών Χανίων» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο.
Παράλληλα από το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται έξι μεγάλα προγράμματα Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού: 
 1.«Ο Δρόμος των Μουσείων»,   2.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών»,  3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων»,   4.«Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών – Olivepress Art Residency»,  5.«Το Βήμα της Τέχνης»  6.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης στηρίζουν τον Πολιτισμό».

Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις δυο μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια αναγνωστών