Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Εκκένωση οικισμών από μεγάλη πυρκαγιά στην Κίσαμο Χανίων


Ανεξέλεγκτη εξακολουθεί να καίει η φωτιά που εκδηλώθηκε στις 6 :30 το πρωί στην περιοχή Αμυγδαλοκεφάλι Κισάμου Χανίων και πλέον ένα δεύτερο μέτωπο κατευθύνεται προς το χωριό Λιβάδια για το οποίο δόθηκε εντολή να εκκενωθεί.
H πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή «Αμυγδαλοκεφάλι» στην Κίσαμο Χανίων και πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω και των ισχυρών ανέμων στην περιοχή με ένταση που φθάνει τα 8 μποφόρ.

Η φωτιά εκδηλώθηκε κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες (πιθανότατα από βραχυκύκλωμα σε κολώνα της ΔΕΗ)
Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε ο οικισμός «Λιβάδια» ενώ από τις φλόγες κάηκαν, σύμφωνα με τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Χανίων Τάσο Κουρουπάκη, δύο παλιές αγροικίες.
Υπάρχουν, επίσης, αναφορές και για σοβαρές ζημιές που υπέστη σπίτι στην ίδια περιοχή σύμφωνα με την ίδια πηγή.


Στο σημείο επιχειρούν δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα καθώς και πεζοπόρα τμήματα, 15 οχήματα της Πυροσβεστικής από υπηρεσίες των Χανίων και του Ρεθύμνου 4 Πυροσβεστικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 1 όχημα του Ναυστάθμου Κρήτης, 65 πυροσβέστες και εθελοντές.

Στο κυρίως μέτωπο έξω από το χωριό Αμυγδαλοκεφάλι - έχοντας ωστόσο να αντιμετωπίσουν τους ισχυρούς ανέμους -επικεντρώνονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, προκειμένου να ελέγξουν την μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί στην περιοχή καίγοντας δασική, χορτολιβαδική και καλλιεργήσιμη έκταση, κυρίως με ελαιόδεντρα.
Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, ώστε οι φλόγες να μην φθάσουν μέχρι τους οικισμούς που υπάρχουν στην περιοχή, ενώ για προληπτικούς λόγους κρίθηκε νωρίς το πρωί πώς θα πρέπει να εκκενωθεί ο οικισμός «Λιβάδια», ωστόσο στο συγκεκριμένο σημείο η φωτιά έχει τεθεί σε έλεγχο.


Από τις φλόγες κάηκαν σύμφωνα με τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Χανίων Τάσο Κουρουπάκη 2 παλιές αγροικίες, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν αναφορές και σε σοβαρές ζημιές που υπέστη σπίτι στην ίδια περιοχή, ωστόσο δεν υπήρξε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές.
Η επιχείρηση για την κατάσβεση της πυρκαγιάς γίνεται με επίγεια και εναέρια μέσα ενώ κύριο μέλημα των πυροσβεστών είναι να περιορίσουν το κυρίως μέτωπο της πυρκαγιάς που κινείται από τα ορεινά προς την θάλασσα σε μια μεγάλη έκταση αλλάζοντας λόγω των ανέμων συνεχώς διεύθυνση
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιχείρηση συμμετέχουν δυνάμεις και από άλλους νομούς του νησιού, με την φωτιά όπως λένε χαρακτηριστικά από την ΠΥ να είναι μεγάλη και να δημιουργεί πρόβλημα. Στο σημείο έχει φτάσει και ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Δυνάμεων Κρήτης, Ταξίαρχος κ. Δημήτρης Ραπανάκης ο οποίος ανέφερε ότι τα μέτωπα είναι πολλά και ότι η φωτιά είναι δύσκολη.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενισχύονται συνεχώς με υδροφόρες από Χανιά και Ρέθυμνο ενώ στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχουν ριχτεί και οι κάτοικοι της περιοχής με τα μέσα που διαθέτουν ενώ προστέθηκαν και υδροφόρες του Στρατού. από τον Ελληνικό Στρατό. 

Η πυρκαγιά εξακολουθεί να μαίνεται με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταβάλουν προσπάθειες μέχρι αργά το απόγευμα, την ώρα που γράφεται το κείμενο, όπου τα ελικόπτερα εξακολουθούν αδιάκοπα να κάνουν δρομολόγια για την κατάσβεση της.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι σήμερα Σάββατο 30 Αυγούστου και για όλη την Κρήτη, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορίας 4.



Πηγή  ekriti

         news247 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια αναγνωστών