Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013

Ποιοι δεν θέλουν τη θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια στην Κρήτη ; Με επιστολή του παραιτήθηκε περιφερειακός σύμβουλος.

Η Ελλάδα έγινε το 1953 ένα από τα 11 ιδρυτικά κράτη-μέλη του CERN, συμμετέχοντας με τους επιστήμονές της στο πανανθρώπινο, όπως εξελίχθηκε, εγχείρημα, που προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε μερικά από τα βαθύτερα ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. 

«Αυτό που άναψε μέσα μου τη φλόγα για τη γέννηση του CERN-HERMES είναι ότι η ετήσια συνδρομή της χώρας μας για τη συμμετοχή της στο CERN ανέρχεται στα 17 εκατομμύρια ευρώ κι όμως η κοινωνία δεν αντιλαμβάνεται τα ανταποδοτικά οφέλη από τη σημαντική επιστημονική πρόοδο που επιτυγχάνεται εκεί» λέει στο «Βήμα» ο κ. Αλέξανδρος 
  

Η επιστήμη μέσω της τεχνολογίας, επιδιώκει να γεφυρώσει τα επιτεύγματα της τεχνολογίας, με τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.
Αφορμή για τη δημιουργία ενός δικτύου θεραπείας του καρκίνου με πρωτόνια, στάθηκε η τυχαία γνωριμία δύο προσώπων το Πάσχα του 2011, του περιφερειακού συμβούλου Κρήτης και κατ’ επάγγελμα τουριστικού πράκτορα κ. Αλέξανδρου Κοκολάκη και της ερευνήτριας στο CERN δρος Ευαγγελίας Δημοβασίλη, που ζει και εργάζεται στη Γενεύη τα τελευταία 11 χρόνια. Στην πρώτη τους εκείνη συνάντηση δεν ήταν μόνο ο μαγικός κόσμος της επιστήμης που μονοπώλησε το ενδιαφέρον, αλλά και τα ανταποδοτικά οφέλη της χώρα μας από τη συμμετοχή στον μεγαλύτερο ερευνητικό οργανισμό του κόσμου.
Το CERN-HERMES.
Το γνωστό μας CERN, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ερευνα στη Σωματιδιακή Φυσική, ενώ το δεύτερο συνθετικό, αποτελεί ακρωνύμιο του HEllenic Research network on Medical and novΕl technologieS.

Επίσημη έγκριση
Σχεδόν έναν χρόνο μετά την πρώτη αυτή συνάντηση το Πάσχα του 2011, ο γενικός διευθυντής του CERN, γερμανός καθηγητής Ρολφ Χόιερ, έδωσε την έγκρισή του ώστε να ξεκινήσει η συνεργασία των ελληνικών επιστημονικών ομάδων με τους εμπειρογνώμονες του Οργανισμού. «Υποστηρίζω σθεναρά το δίκτυο HERMES, καθώς η φιλοσοφία του ταιριάζει με τη δική μας αποστολή που είναι η επιστήμη μας να προσφέρει άμεσο όφελος στην κοινωνία» δηλώνει ο δρ Χόιερ στο «Βήμα», ευχόμενος την οικοδόμηση μιας σταθερής γέφυρας επικοινωνίας ανάμεσα στους επιστήμονες και μεταφοράς ερευνητικής τεχνολογίας σε τομείς της καθημερινότητας.

Επίθεση (και αποχώρηση από το συνδυασμό του) στον 
Περιφερειάρχη Κρήτης Σ. Αρναουτάκη από τον Α. Κοκολάκη για το θέμα του  Κέντρου Θεραπείας Καρκίνου με πρωτόνια στην Κρήτη.
Ανοιχτή επιστολή
και αποχώρηση από την παράταξη ‘Κρήτη πρώτη δύναμη’
   


Προς τον
Περιφερειάρχη Κρήτης  κ. Σταύρο Αρναουτάκη

Κοινοποίηση:
Πρόεδρο και Μέλη Περιφερειακού Συμβουλίου
Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης
Βουλευτές Κρήτης
Δημάρχους  Κρήτης
Διοικητή Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης
Ηράκλειο, 2 Δεκέμβρη 2013

Κύριε Περιφερειάρχη,
Μέχρι σήμερα σας έχω στείλει τουλάχιστον 15 επιστολές για διάφορα θέματα χωρίς ποτέ να έχω πάρει απάντηση εστω και σε μία από αυτές. Για το λόγο αυτό η σημερινή επιστολή είναι ανοικτή, με την ελπίδα ότι επιτέλους θα απαντήσετε.
Τον Ιούλιο του 2012 σας κατέθεσα  πρόταση για την ίδρυση Κέντρου Θεραπείας του καρκίνου με πρωτόνια στην Κρήτη, με τεράστιες προεκτάσεις στην υγεία και τον τουρισμό μας, και παρόλο που εισηγήσεις ακόμη και για δευτερεύοντα θέματα που δεν αφορούν το Περιφερειακό Συμβούλιο έρχονται προς συζήτηση, η συγκεκριμένη πρόταση κρύφτηκε στα συρτάρια του Προέδρου του Περιφερειακού  Συμβουλίου για 8 μήνες. Την ίδια τύχη είχε και επόμενη πρόταση για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στην Περιφέρεια και το κεντρικό κράτος, με την ίδρυση φορέα κεντρικής μηχανογράφησης και διασύνδεσης όλων των υπηρεσιών με το σύστημα τεχνογνωσίας GRID. Πρόκειται  για ένα σύστημα, το οποίο έχει δημιουργηθεί εδώ και μια δεκαετία στον οργανισμό CERN και μέχρι στιγμής έχουν διασυνδεθεί 36 χώρες και περίπου 200 Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, το οποίο μπορεί ουσιαστικά να συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της Περιφέρειας και την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Η αρχική μου πρόταση  για την ίδρυση κέντρου Αριστείας για την έρευνα, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια, ήρθε τελικά προς συζήτηση και ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά την προσωπική μου πίεση προς διάφορες κατευθύνσεις, όπως επίσης και μετά από 6 έγγραφες υπενθυμίσεις - επιστολές (από 30/7/2012 μέχρι και τις 20/2/2013).
Η πρόταση, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 27/3/2013,  κέρδισε τον θαυμασμό και την αποδοχή όλων των παρευρισκομένων πολιτικών και επιστημόνων, των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου καθώς και των ΜΜΕ.
Μετά την υπερψήφιση της πρότασης (σύνδεσμος στη Διαύγεια) φαινομενικά τουλάχιστον δείξατε ότι θα υποστηρίζατε την προσπάθεια. Τελικά, αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, ότι πέραν της επικοινωνιακής αξιοποίησης, δεν κάνατε απολύτως τίποτε για την προώθηση και υλοποίηση της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Δεν προωθήσατε την εκπόνηση της αναγκαίας μελέτης σκοπιμότητας, παρά την διαβεβαίωση σας ότι οι απαραίτητοι πόροι υπάρχουν και η μελέτη θα ξεκινούσε σύντομα. Δεν τηρήσατε τις επανειλημμένες σας υποσχέσεις ότι θα επισκεφθούμε τον Υπουργό Υγείας, και απλά περιοριστήκατε, μετά την πίεση και άλλων παραγόντων του νησιού, να διαλαλήσετε μέσω του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου σε όλα τα ΜΜΕ της Κρήτης ότι ΕΣΤΑΛΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ στον Υπουργό Υγείαςγια την ίδρυση κέντρου θεραπείας του καρκίνου με πρωτόνια!!!!!
Θέλω να υπενθυμίσω ότι παρακολουθώντας την κινητοποίηση  άλλων Περιφερειών της Ελλάδος ενημέρωσα πολλές φορές τόσο εσάς όσο και άλλα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ανάγκη να υπάρξει πίεση ώστε να μη χαθεί αυτό το σπουδαίο έργο από την Κρήτη. Στις 4/6/2013 μάλιστα, σας έστειλα μια ακόμη επιστολή με την οποία σας ενημέρωσα για την επίσκεψη του τότε Υπουργού Υγείας κυρίου Ανδρέα Λυκουρέντζου στο CERN στην οποία συζητήθηκε η πρόταση μου, αλλά, για την Θεσσαλία!!!!! Σας κοινοποίησα ιστοσελίδες από την Θεσσαλία σχετικά με αυτό το θέμα και χαρακτηριστικά σας ανέφερα ότι θα είναι ντροπή για όλους μας αν χαθεί αυτό το έργο. Ούτε αυτή τη φορά απαντήσατε!
Πλέον κατάλαβα ότι είτε δεν πιστεύετε στην δημιουργία του κέντρου στην Κρήτη, είτε έχετε προσωπικό θέμα μαζί μου.
Για το λόγο αυτό, στις 6/6/13 έστειλα επιστολή σε όλους τους Κρήτες υπουργούς και βουλευτές με την οποία τους ενημέρωσα  σχετικά με την πρόταση, ώστε να την υποστηρίξουν σε κεντρικό επίπεδο στην περίπτωση που θα ερχόταν το θέμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο όπως υποστήριξε ο τότε Υπουργός Υγείας κατά την επίσκεψη του στη Γενεύη.
Την 1/8/13 αποφάσισα να επισκεφθώ τον Υπουργό Υγείας για να τον ενημερώσω σχετικά με την πρόταση και τις ενέργειες που έχω κάνει έως σήμερα για να γνωρίζει ότι η όλη προσπάθεια ανήκει ηθικά και κατά προτεραιότητα στην Κρήτη.
Την ίδια μέρα μάλιστα επισκέφθηκα την επιτροπή Ιοντιζουσών και Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών και πρωτοκόλλησα την πρόταση σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσω ένα προβάδισμα στην Κρήτη δεδομένου ότι βάσει διεθνών μελετών προτείνεται ένα τέτοιο κέντρο ανά 10,000,000 κατοίκους.
Και ενώ η δική σας αδιαφορία συνεχίζεται, την περασμένη Παρασκευή 29/11/13 ενημερώθηκα ότι σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου Υγείας, η Υφυπουργός Υγείας και Βουλευτής Μαγνησίας κυρία Ζέττα Μακρή και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας επισκέφθηκαν το CERN, «για την προοπτική δημιουργίας Κέντρου Θεραπείας του Καρκίνου με πρωτόνια, στη Λάρισα» και «συμφώνησαν να συνάψουν Μνημόνιο Συνεργασίας». Για του λόγου το αληθές δείτε το σχετικό δελτίο τύπου, αλλά και τοπικό δημοσίευμα με τίτλο «Θα «κλέψουμε» τη δόξα των κρητικών για Κέντρο Θεραπείας Καρκίνου με Πρωτόνια στη Λάρισα;» αναφερόμενο στα παλαιότερα δημοσιεύματα  του αθηναϊκού τύπου για τις σχετικές πρωτοβουλίες μου ως Περιφερειακού Συμβούλου.
Κύριε Περιφερειάρχη,
είναι πασιφανές ότι με απόλυτα δική σας ευθύνη κινδυνεύει να χαθεί οριστικά για την Κρήτη ένα έργο εξαιρετικής σημασίας, διότι παρά το γεγονός ότι αποτελούσε αποκλειστικά δική μας έμπνευση και πρωτοβουλία κόλλησε στα γρανάζια μιας ακατανόητης αδιαφορίας σας, όταν άλλοι τρέχουν να αξιοποιήσουν κάθε καινοτόμα ιδέα.
Δεν γνωρίζω αν μπορείτε να αντιληφθείτε την απογοήτευση που μπορεί να νοιώθει ένας Περιφερειακός Σύμβουλος, που συνέβαλε με όσες δυνάμεις διέθετε στην δική σας ανάδειξη σε Περιφερειάρχη Κρήτης, που καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να τιμήσει το ρόλο του ως Περιφερειακός Σύμβουλος, που καταθέτει προτάσεις για κρίσιμα θέματα με βάση την εμπειρία και γνώση που διαθέτει, και τελικά το μόνο που διαπιστώνει είναι να  βλέπει τους κόπους του να πηγαίνουν χαμένοι, και τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου «στο αρχείο», από την δική σας αρνητική στάση και αδράνεια.
Οι τελευταίες εξελίξεις, είναι η σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι. Σας γνωστοποιώ την απόφαση μου να αποχωρήσω από την παράταξη σας και να συνεχίσω την μάχη μου ως ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος.
Ελπίζω και εύχομαι η αποχώρηση αυτή να σας αφυπνίσει έτσι ώστε να λειτουργήσετε πλέον ουσιαστικά για να μη χαθεί αυτό το σπουδαίο κοινωνικό, καινοτόμο, αναπτυξιακό έργο από την Κρήτη και τους πολίτες της, το οποίο, εφόσον υλοποιηθεί θα βάλει την Κρήτη στον παγκόσμιο χάρτη ιατρικού τουρισμού, αλλά προπάντων θα συμβάλλει να μη χαθεί η ελπίδα των καρκινοπαθών για ζωή.

Αλέξανδρος Κοκολάκης
Περιφερειακός Σύμβουλος ΚρήτηςΠηγή chania-politis


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου