Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Αναβίωση των μαντικών εθίμων του Κλήδονα από την Ε.Κ.Σ.



«Ανοίξετε  τον Κλήδονα
Στου Αη Γιαννιού τη χάρη»
Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της στο πρόγραμμα εκδηλώσεων για το 2015, Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών διοργανώνει την Τετάρτη 24 Ιουνίου και ώρα
19.30, την αναβίωση των μαντικών εθίμων του Κλήδονα στις εγκαταστάσεις της, το παλιό Γυμνάσιο στον Πύργο Αλικιανού Χανίων.
Στα δρώμενα της εκδήλωσης παίρνουν μέρος μαθητές των σχολείων της περιοχής και φοιτητές του Emmanoyel College της Βοστώνης, που φιλοξενούνται από την Εταιρεία στα πλαίσια εκπαιδευτικού σεμιναρίου που διοργανώνει το πανεπιστήμιο της Βοστώνης, με τη συμμετοχή του καθηγητή κ. Βαμβακά.


Στην προσπάθεια ανάδειξης της λαικής παράδοσης και του πολιτισμού, η Ετ. Κρητικών Σπουδών εντάσσει κάθε χρόνο στο πρόγραμμα της εκδηλώσεις που αφορούν την αναβίωση ξεχασμένων λαικών παραδόσεων, όπως παλιότερα με επιτυχία είχε παρουσιάσει βραδιές κρητικής μαντινάδας, εκδηλώσεις αναβίωσης του παλιού παραμυθιού, αλλά και την αναβίωση των παλιών ξεχασμένων παιδικών παιχνιδιών, που παιζόταν στις αυλές και τις αλάνες της γειτονιάς.

Η αναβίωση του Κλήδονα γίνεται φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με την πείρα των προηγούμενων και τη μελέτη μέσα από εισηγήσεις συνεδρίων της εταιρείας και μαρτυρίες των ηλικιωμένων της περιοχής.

Όλο το ιστορικό των εθίμων του Κλήδονα όπως μας έρχεται από τις χιλιετίες της λαικής μας παράδοσης, έχομε καταγράψει σε παλιότερο άρθρο μας που θα βρείτε ΕΔΩ.


Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών καλεί κάθε ευαισθητοποιημένο συμπολίτη στα θέματα της χειμαζόμενης την εποχή που ζούμε λαϊκής παράδοσης να συμμετάσχει στα δρώμενα της εκδήλωσης, με το παρακάτω κάλεσμα.
«Έλα κι εσύ με τις μαντινάδες σου
      να αναπαραστήσομε μαζί τα πανάρχαια δρώμενα » 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια αναγνωστών