tag:blogger.com,1999:blog-2860619956127482908.post2247070550322025757..comments2022-10-11T23:15:42.419+03:00Comments on keritisriver: Αβοκάντο, Μάνγκο, Παπάγια...Τα εξωτικά φρούτα, αποκτούν Ελληνικό όνομα. keritisriverhttp://www.blogger.com/profile/14232071175043080262noreply@blogger.comBlogger15125tag:blogger.com,1999:blog-2860619956127482908.post-35946567734592608382018-12-11T22:06:16.678+02:002018-12-11T22:06:16.678+02:00Θεός δεν είμαι αγαπητέ μου φίλε, ούτε διεκδικώ περ...Θεός δεν είμαι αγαπητέ μου φίλε, ούτε διεκδικώ περγαμηνές βαθέων γνώσεων. Είμαι ένας απλός θνητός που τυχαίνει λόγω καταγωγής και κληρονομικότητας και οχι σαν κύριο επάγγελμα, να ασχολούμαι από παιδάκι ΚΑΙ με την πατρική Γη. Επάνω σε αυτήν, τα τελευταία 17 χρόνια έχω την τύχη να έχω ασχοληθεί σοβαρά, με την καλλιέργεια των ως άνω υποτροπικών φυτών.<br />Μέσα απο αυτή την εμπειρία έχω γράψει το άρθρο και δεν είναι αντικείμενο απλών copy-past ενεργειών, όπως μας έχει συνηθίσει η διαδικτυακή κουλτούρα.<br />Σε όλα τα άρθρα γενικά του keritis η φιλοσοφία της αναπαραγωγής και αναδημοσίευσης, είναι ξένη.<br />Ως εκ τούτου και όσο αφορά το συγκεκριμένο άρθρο στο οποίο αναφέρεστε, κάθε επι πλέον βοήθεια σας ή σχόλιο διορθωτικό στα δικά μου, είναι ευπρόσδεκτο, αν φυσικά είστε γεωπόνος, ή έχετε ειδικές γνώσεις επι του θέματος.<br />Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.keritisriverhttps://www.blogger.com/profile/14232071175043080262noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2860619956127482908.post-60424251603667562562018-12-09T17:00:43.693+02:002018-12-09T17:00:43.693+02:00Διαπιστωνω οτι πολυ ευκολα δινονται συμβουλες .Για...Διαπιστωνω οτι πολυ ευκολα δινονται συμβουλες .Για να το κανει καποιος πρεπει να εχει βαθεια θεωρητικη καταρτηση στην φυσιολογια καθε φυτου που αναφερεται ,να εχει πειραματικη εμπειρια απο την καλλιεργεια του και γνωση των κλιματικων δεδομενων της περιοχης για την οποια ερωταταισαββαςhttps://www.blogger.com/profile/13800430213958405528noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2860619956127482908.post-57818041317749312482018-11-19T16:17:15.888+02:002018-11-19T16:17:15.888+02:00Καταχώρησα το σχόλιο φίλε μου, προκειμένου να βοηθ...Καταχώρησα το σχόλιο φίλε μου, προκειμένου να βοηθήσω στην περίπτωση που κάποιος αναγνώστης μπορέσει να σου δώσει λύση, διότι δυστυχώς φυτά σε ανάπτυξη κοντά μου, δεν έχω.<br />Με τις καλύτερες ευχές.keritisriverhttps://www.blogger.com/profile/14232071175043080262noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2860619956127482908.post-9453018837651524342018-10-01T09:14:52.144+03:002018-10-01T09:14:52.144+03:00Μεγάλη εντύπωση μου κάνει η αποτυχία της καλλιέργε...Μεγάλη εντύπωση μου κάνει η αποτυχία της καλλιέργειας του Αβοκάντο στη νότια ηπειρωτική Ελλάδα. Όλη η Αθήνα είναι γεμάτη με δενδρύλλια στα μπαλκόνια, φυτεμένα από σπόρους. Επίσης υπάρχουν και μερικά μεγάλα δέντρα σε κήπους, που όμως κάνουν λίγους και μικρούς καρπούς επειδή είναι άγρια (από σπόρο). Στον ολικό παγετό της 13/2/2004 αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικά και από τις λεμονιές! Απ' όσο ξέρω, το πρόβλημα της καρπόδεσης υπάρχει και στην Κρήτη σε περιοχές εκτός Χανίων όπου δεν υπάρχουν φυτείες. Νομίζω αν βρεθεί η κατάλληλη ποικιλία το πρόβλημα αυτό θα λυθεί. Έχω ακούσει για μία μοναδική περίπτωση φυτού από σπόρο που είχε εξαιρετική παραγωγή εκτός Κρήτης. Το μάνγκο πάλι είναι ευκολώτερο στην καρπόδεση, αλλά πολύ πιο ευαίσθητο στο κρύο. (Την ίδια ευαισθησία στις συνθήκες γονιμοποίησης έχουν και οι χουρμαδιές, όμως πριν κάποια χρόνια υπήρξε Κύπριος καλλιεργητής που παρήγαγε χουρμάδες στη Λεωφ. Μεσογείων στην Αθήνα, κάτι θεωρητικά αδιανόητο, αφού η σωστή θερμοκρασία γονιμοποίησης τους είναι 25C, ενώ στην Αθήνα τον Απρίλη η μέση θερμοκρασία είναι 15C). eliasastrohttps://www.blogger.com/profile/15579784072921551501noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2860619956127482908.post-92195915180861613302018-09-05T13:35:32.811+03:002018-09-05T13:35:32.811+03:00Καλημέρα στη Πάρο υπάρχουν θερμοκηπίου μανγκο και...Καλημέρα στη Πάρο υπάρχουν θερμοκηπίου μανγκο και η γεύση τους είναι τρομερή Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12177451087552238518noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2860619956127482908.post-27828601436566609642018-08-12T14:30:06.883+03:002018-08-12T14:30:06.883+03:00Υποψιάζομαι φίλε μου οτι τα δέντρα σου είναι άγρια...Υποψιάζομαι φίλε μου οτι τα δέντρα σου είναι άγρια, δηλαδή όπως έχουν φυτρώσει από το σπόρο. Χωρίς εμβολιασμό με μάτι από την επιθυμητή ποικιλία, έχομε άγριο δέντρο που δεν καρποφορεί σωστά και όσους καρπούς κάνει, είναι μικροί εκτός από ελάχιστοι.<br />Χρησιμοποιούμε σπόρο ΜΟΝΟ από συγκεκριμένες ποικιλίες και εδώ στην Ελλάδα εχομε το Has. Σπόροι από άλλες ποικιλίες είναι ακατάλληλοι για αναπαραγωγή, όπως σαφώς και οι τυχόν παραφυάδες που θα βγούν από τη ρίζα ενός δεντρακιού.<br />Και το βασικότερο όλων, είναι το κλίμα.<br />Στη Χαλκίδα που ζεις απότι είδα από το προφίλ σου, ΔΕΝ ΕΥΔΟΚΙΜΕΙ το αβοκάντο, το οποίο είναι υποτροπική καλλιέργεια.<br />Μετά τον τέταρτο χρόνο μπαίνει συνήθως στην παραγωγή, με τον 6-7ο χρόνο να δίνει περίπου 100 κιλά καρπό και να φτάνει σταδιακά τα 250-350.<br />Για μάνγκο μην το ζηζητάμε καθόλου, διότι αυτό είναι ΤΡΟΠΙΚΟ και ούτε στα Χανιά ευδοκιμεί, παρά μόνο μέσα σε θερμοκηπιακές συνθήκες τουλάχιστον τα τρία με τέσσερα χρόνια στην αρχή.<br />Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει με το ακτινίδιο.<br />Όσο και αν προσπαθήσαμε στα Χανιά, φτιάχνει φράχτες, απλώνεται, αλλά καρπό δίνει με το σταγονόμετρο. Ενώ στα μέρη σας και ειδικά στη Θεσσαλία, βρίσκει τις ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης και καρποφορίας.<br />Νάσαι καλά φίλε μου.<br /><br />keritisriverhttps://www.blogger.com/profile/14232071175043080262noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2860619956127482908.post-27638885715681511012018-08-05T15:57:00.723+03:002018-08-05T15:57:00.723+03:00Γει σας. Που μπορώ να βρω φύλλα Μάνγκο στην Κρήτη....Γει σας. Που μπορώ να βρω φύλλα Μάνγκο στην Κρήτη. Είναι για θέμα υγείας. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Τηλ. Επικοινωνίας 6989405882Ελεύθερος Αρθρογράφοςhttps://www.blogger.com/profile/16327337144671279475noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2860619956127482908.post-66858295363291137682018-07-10T23:44:39.900+03:002018-07-10T23:44:39.900+03:00Καταφερα απο κουκουτσι να κανω δενδρο αβοκαντο,τον...Καταφερα απο κουκουτσι να κανω δενδρο αβοκαντο,τον 6 χρονο μου εκανε περιπου 25 καρπους, τον επομενο ξεπερασε τους 250 . Δυστυχως το σημειο που το φυτεψα δεν ηταν σωστο για την κατοικια μας και το εκοψα,κρατοντας ομως 2 σκασιματα που βγηκαν διπλα στον κομενο κορμο, τα οποια θα τα φυτεψω αμεσα αφου εχουν υψος περιπου ενα μετρο. Εχω δε μοιρασει φυτα σε πολλους που εβγαλα απο καρπους !!Τωρα πειραματειζομαι σε μαγκο, ανανα,μπανανα ολα στο μικρο μου κηπο !!Μπορειτε να δειτε φωτο στο Nikos KikidisAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/13802966666557134154noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2860619956127482908.post-46134181342961482472018-05-20T20:36:24.980+03:002018-05-20T20:36:24.980+03:00Αφού σου ζητήσω πρώτα συγνώμη για την καθυστέρηση ...Αφού σου ζητήσω πρώτα συγνώμη για την καθυστέρηση μου, θα συμφωνήσω μαζί σου για το μάνγκο. Και εδώ στα Χανιά, συνιστάται μόνο για θερμοκηπιακή καλλιέργεια.<br />Πειραματιζόμενοι μερικοί ανυπότακτοι, βρήκαμε οτι ευδοκιμεί αν το προστατεύσομε τα τρία με τέσσερα πρώτα χρόνια με κάλυψη.<br />Για το αβοκάντο, δυστυχώς θα σε απογοητεύσω γιατί μπορεί να είναι υποτροπικό, αλλά πιο βόρεια από Χανιά, δεν ευδοκιμεί, παρ΄όλο που έχουν γίνει προσπάθειες στην Πελοπόννησο, αλλά χωρίς επιτυχία. Γίνεται δέντρο, αλλά δεν καρποδένει ικανοποιητικά και δεν είναι ζήτημα βροχοπτώσεων. Το αβοκάντο δεν ζρειάζεται πολύ νερό, όσο σταθερό μικροκλίμα θερμοκρασίας και υγρασίας στο περιβάλλον του, ιδιαίτερα στους μήνες ανθοφορίας και καρπόδεσης. Το πολύ νερό το σαπίζει σε οποιαδήποτε ηλικία.<br />Το λίτσι ίσως αντέχει σε βορειότερα κλίματα, δεν το έχω δοκιμάσει.<br />Δεν χάνεις τίποτα αν φυτέψεις από δυο κοντά στο σπίτι, ώστε να τα ελέγχεις, να δεις πού θα καταλήξουν. Χρειάζονται πορώδες έδαφος να μην κατακρατάει το νερό,<br />Καλή επιτυχία σε όποιους πειραματισμούς προχωρήσεις !<br />keritisriverhttps://www.blogger.com/profile/14232071175043080262noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2860619956127482908.post-8733004182173637772018-05-12T00:57:14.313+03:002018-05-12T00:57:14.313+03:00Καλησπέρα παιδιά. Στην Κέρκυρα έχω ξεχάσει το μάνγ...Καλησπέρα παιδιά. Στην Κέρκυρα έχω ξεχάσει το μάνγκο, φυσικά. Αβοκάντο η λιτσι παίζει? Έχουμε πολύ βροχή, αλλά όχι κρύο. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/07440761862184092178noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2860619956127482908.post-22799129113540518982017-12-01T13:19:35.475+02:002017-12-01T13:19:35.475+02:00Η παπάγια όπως και το μάνγκο δυστυχώς φίλε μου είν...Η παπάγια όπως και το μάνγκο δυστυχώς φίλε μου είναι ακόμα σε πειραματικό επίπεδο εδώ στα Χανιά. Μάνγκο έχω κι εγώ σε πειραματική καλλιέργεια. Καρπούς όμως δεν έχομε ακόμα οπότε μέχρι νεοτέρας σε αυτά τα είδη, αρκούμαστε στην αγορά όσο αφορά την κατανάλωση, με ότι συνεπάγεται στο θέμα ποιότητας αυτό αφού τα εισαγόμενα από μακρινές χώρες όπως εξηγούμε και στο άρθρο, είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα με τα ντόπια που οριμάζουν επάνω στο δέντρο, αποκτώντας όλα τα συστατικά του.<br />keritisriverhttps://www.blogger.com/profile/14232071175043080262noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2860619956127482908.post-86335595149850693492017-12-01T08:23:25.307+02:002017-12-01T08:23:25.307+02:00Καλημέρα σας, πως μπορώ να βρω παπαγια άγουρη για ...Καλημέρα σας, πως μπορώ να βρω παπαγια άγουρη για σαλάτα. 6937006016 το τηλ μου Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/06608176039915267989noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2860619956127482908.post-74021208093001358582017-11-20T03:27:45.715+02:002017-11-20T03:27:45.715+02:00Ακριβώς πριν το κεφάλαιο "Αβοκάντο και υγεία&...Ακριβώς πριν το κεφάλαιο "Αβοκάντο και υγεία", θα βρεις μια νέα προσθήκη στο άρθρο με τις κατάλληλες εποχές διάθεσης ανά ποικιλία.keritisriverhttps://www.blogger.com/profile/14232071175043080262noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2860619956127482908.post-49896759355486179572017-11-20T03:06:02.189+02:002017-11-20T03:06:02.189+02:00Κατ αρχήν συγνώμη για την καθυστέρηση.
Αν αναφέρεσ...Κατ αρχήν συγνώμη για την καθυστέρηση.<br />Αν αναφέρεσαι στο αβοκάντο κοπελιά, υπάρχει ένα κενό διάστημα από Ιούλιο μέχρι μέσα Νοεμβρίου, πού δεν υπάρχει αβοκάντο παγκοσμίως.<br />Το αβοκάντο τύπου has Χανίων, καλύπτει ένα διάστημα μέχρι και μέσα Αυγούστου.<br />Μετά, έρχεται το Ζιτάνο από μέσα Νοεμβρίου.<br />Επειδή οι τιμές σε αυτό το επίμαχο διάστημα είναι λογικό να έχουν πιάσει ταβάνι, το χανιώτικο έχει ανέβει στα 3,5 ευρώ ανάκιλο, παρατηρούνται ορισμένα ευτράπελα.<br />Το ένα είναι αυτό πού είδες κοπελιά, με τα αφρικάνικα προς 5,5 ευρώ. Αλήθεια, τι ποικιλίας είναι, δεδομένου ότι δεν κόβονται όλες οι ποικιλίες τις ίδιες εποχές, λόγω ελιπων λιπαρών.<br />Το άλλο ευτράπελο είναι να πέφτουν με τα μούτρα ορισμένοι σαλταδόροι μπροστά στις υψηλές τιμές και να κόβουν για τη αγορά ότι έχουν διαθέσιμο, ακόμη και φουέρτε, που αποκτούν τα λιπαρά τους και κόβονται από τα μέσα έως τέλη Δεκεμβρίου.<br />Ακόμη, κόβονται και ζιτάνο από τον Αύγουστο αντί να περιμένουν τον Νοέμβριο.<br />Αιτία για όλα, να προλάβουν την υψηλή τιμή, πριν βγει η παραγωγή στην αγορά και πέσει στα νορμάλ επίπεδα.<br />Όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά τα αβοκάντο που κόβονται πρόωρα, δεν έχουν αποκτήσει όλα τους τα λιπαρά, με αποτέλεσμα να μην οριμάσουν ποτέ στο σπίτι του θύματος καταναλωτή πού θα πληρώσει αδρά για να αγοράσει. <br />Και αν οριμάσουν αφού μαραθούν, θα έχουν πολύ λίγα λιπαρά.<br />Μια άλλη παράμετρος.<br />Ενώ το αβοκάντο χρειάζεται από ελάχιστο έως καθόλου λίπασμα σε ετήσια βάση εφ όσον κλαδεύεται τακτικά, όταν κόβονται πρόωρα, προκειμένου να αποκτήσουν το κατάλληλο μέγεθος,να χοντρύνουν, ταΐζονται χυδαιότατα, με αρκετό λίπασμα.<br />Ηθικό δίδαγμα ?<br />Κάθε ποικιλία να αγοράζεται στην εποχή της με άκρως αυστηρά κριτήρια.keritisriverhttps://www.blogger.com/profile/14232071175043080262noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2860619956127482908.post-44815716318822447022017-11-07T03:15:40.897+02:002017-11-07T03:15:40.897+02:00Και γιατί ρε παιδιά πωλείται 5.50 ευρώ το κιλό και...Και γιατί ρε παιδιά πωλείται 5.50 ευρώ το κιλό και είναι από την Αφρική ???Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17286367572724913118noreply@blogger.com